Ιατρικός Σύλλογος Χίου κατά ξενοφοβίας: δεν κινδυνεύουμε από την παρουσία του μετανάστη

13:31 14/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Φρένο» σε όσους και όσες προτάσσουν το θέμα του εμβολιασμού αλλά και των θεμάτων υγείας των προσφυγόπουλων σαν εμπόδιο για να μπουν στις σχολικές αίθουσες, βάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου.

Εχοντας δεχθεί αίτημα ενημέρωσης και από τα ΔΣ συλλόγων γονέων των δημοτικών σχολείων 30υ και 8ου ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου επισημαίνει καταρχήν πως ακόμα και συμπολίτες μας δεν συμμορφώνονται για τα θέματα εμβολιασμού των παιδιών τους. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι το Κέντρο Ελέγχου

και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκδίδει εβδομαδιαίως δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης των σημείων φροντίδας υγείας των προσφύγων/μεταναστών, από το οποίο προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή απειλή της δημόσιας υγείας.

«Εμείς παράλληλα σαν επιστημονική ιατρική κοινότητα γνωρίζουμε ότι τα παιδιά και οι ενήλικοι κινδυνεύουν να νοσήσουν από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, τα τροχαία ατυχήματα και πολλά άλλα, όχι όμως από την παρουσία του μετανάστη δίπλα τους.», δηλώνει ξεκάθαρα ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου που πάντως προγραμματίζει συζήτηση με ειδικό επιστήμονα από το ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε να γίνει επιστημονική προσέγγιση του θέματος.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Χϊου:

«Ο εμβολιασμός των προσφύγων/αιτούντων άσυλο και μεταναστών προβλέπεται στη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας της 8/3/16 με ΑΔΑ:63ΤΚ465ΦΥΟ-ΠΘΖ. Ο εμβολιασμός αυτός προηγείται της παρακολούθησης των μαθημάτων στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων και ο σχεδιασμός του έχει στηριχθεί σε επιστημονικά δεδομένα και οδηγίες τόσο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσο και αντίστοιχων Ευρωπαϊκών(ECDC).

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι εμβολιασμοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία προστατεύουν κυρίως τον εμβολιαζόμενο και δευτερευόντως το περιβάλλον του. Γι αυτό το λόγο, σαν ιατρική κοινότητα, επιμένουμε στην αναγκαιότητά του για το σύνολο του πληθυσμού(γηγενών και μεταναστών). Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αλλά με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους μη ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού προγράμματος εμβολιασμού με αποτέλεσμα να τα αφήνουν απροστάτευτα απέναντι σε πιθανές λοιμώξεις.

Σαν γιατροί έχουμε μάθει να ακολουθούμε τις οδηγίες (guidelines) επιστημονικών επιτροπών για να προάγουμε με σύγχρονο τρόπο την υγεία των ασθενών μας. Το ποιά εμβόλια επιλέγονται από τις υπεύθυνες αρχές να ενταχθούν σε προγράμματα εμβολιασμού, αποτελεί μια σύνθετη επιστημονική διεργασία που συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους στη βάση του «κόστους»/»οφέλους» για το άτομο και το κοινωνικό σύνολο. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι εμβολιασμοί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους πέρα από αυτούς που προτείνονται δεν έχουν κανένα νόημα.

Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκδίδει εβδομαδιαίως δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης των σημείων φροντίδας υγείας των προσφύγων/μεταναστών, από το οποίο προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή απειλή της δημόσιας υγείας.

Τους τελευταίους μήνες και με αφορμή την σχεδιαζόμενη φοίτηση των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία έχουν δημιουργηθεί εντάσεις. Πιστεύουμε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας να εξασφαλίσει την ομαλή και ασφαλή πρόσβαση αυτών των παιδιών στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης.

Εμείς παράλληλα σαν επιστημονική ιατρική κοινότητα γνωρίζουμε ότι τα παιδιά και οι ενήλικοι κινδυνεύουν να νοσήσουν από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, τα τροχαία ατυχήματα και πολλά άλλα, όχι όμως από την παρουσία του μετανάστη δίπλα τους. Αυτούς τους πραγματικούς κινδύνους της δημόσιας υγείας είμαστε πρόθυμοι να καταπολεμήσουμε και να συμβάλουμε με την ενημέρωση -αγωγή υγείας σε όσο το δυνατό ασφαλέστερη και πιο υγιή ανάπτυξη των παιδιών μας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου έχει προγραμματίσει την έλευση ειδικού επιστήμονα από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα πλαίσια ενημερωτικής εκδήλωσης για το κοινό στοχεύοντας στην αντικειμενική και επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου»

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα