Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Η μάσκα δεν είναι φίμωτρο»

15:34 21/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η μάσκα δεν είναι «φίμωτρο» όπως ισχυρίζονται κάποιοι καθώς δεν εμποδίζει το οξυγόνο να μπει και το διοξείδιο του άνθρακα να βγει», επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας, στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΙΣΘ και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.

«To εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν θα συγκροτήσει πανάκεια και μέτρα προστασίας θα πρέπει να εφαρμόζονται και μετά το εμβόλιο όταν αυτό κυκλοφορήσει»,

αναφέρει ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Εμμανουήλ Ροηλίδης.

«Τα μέτρα πρόληψης στα σχολεία δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά τώρα εφαρμόζονται διαφορετικά, να θυμίσουμε ότι ανάλογη κινητοποίηση υπάρχει εδώ και χρόνια για κρούσματα πχ. μηνιγγίτιδας, όπου και πάλι κλείνουν προληπτικά σχολεία και γίνονται απολυμάνσεις για να επανέλθουν όλοι στις τάξεις», σημείωσε.

Ο κ. Ροηλίδης έκανε έκκληση προς τους πολίτες να ακούνε μόνο τους ειδικούς γιατρούς και όχι τους μη ειδικούς. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα παιδιά δεν είναι η μεγάλη ομάδα υπερ μετάδοσης του κορονοϊού και ανέφερε ότι η χρήση μάσκας στα παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο έχει περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά προστατευτικό.

Όσον αφορά τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτά που έχουν πνευμονοπάθειες, κυστική ίνωση, σακχαρώδη διαβήτη, μεσογειακή αναιμία κλπ, τα οποία αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία, ο κ. Ροηλίδης τόνισε ότι πρέπει να προφυλάσσονται περισσότερο και να φοράνε χειρουργική μάσκα και όχι απλή υφασμάτινη.

Συμπλήρωσε επίσης, ότι οι προσωπίδες δεν διασφαλίζουν τη μη διασπορά του ιού ενώ η χρήση τους μπορεί να γίνεται μόνο σε σχολεία όπου φοιτούν παιδιά με προβλήματα ακοής. Όσον αφορά τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ανέφερε ότι δεν είναι αναγκαία.

Σε ερώτηση αν οι μάσκες προκαλούν εξανθήματα, απάντησε ότι εξανθήματα μπορούν προκύψουν λόγω αλλεργίας στη μάσκα και το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με χρήση μάσκας από διαφορετικό υλικό. Ειδικότερα για το άσθμα είπε ότι στην Ελλάδα είναι ήπιο και μπορούν τα παιδιά με άσθμα σαφέστατα να φορούν μάσκα στο σχολείο.

«Το μόνο που πρέπει να κάνουμε όλοι, εντός κι εκτός σχολικών συγκροτημάτων, είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα (μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών, αερισμός και απολύμανση χώρων κ.ά) και όχι ορισμένα από αυτά», πρόσθεσε. Σημείωσε, δε, ότι το χειμώνα, με τη χρήση μάσκας, θα μειωθούν οι άλλες αερογενώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

«Τα παιδιά και ειδικά τα μικρά ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους ευκολότερα τα νέα δεδομένα, αρκεί να δουν ανάλογα παραδείγματα εφαρμογής των μέσων ατομικής προστασίας, όπως οι μάσκες, και στο οικογενειακό περιβάλλον τους. Η μάσκα αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό όπλο, το μοναδικό εμβόλιο, κατά της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, ειδικά σε χώρους όπου αναπόφευκτα υπάρχει συγχρωτισμός», υπογραμμίζει ο Κ. Νίτσας.

«Σαφώς και σε πολλούς δημιούργησε ερωτήματα η αλλαγή της στάσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη θέση που είχε για την αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας στην αρχή της πανδημίας αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι η επιστημονική κοινότητα ακόμα ιχνηλατεί τις λεπτομέρειες του νέου κορονοϊού και καθημερινά προστίθενται νέα δεδομένα ύστερα από επιστημονικές εργασίες και μελέτες που απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν και να δημοσιευθούν», τόνισε από την πλευρά του, ο κ. Νίτσας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν πιέσεις γονέων σε γιατρούς-μέλη του ΙΣΘ ώστε να πιστοποιήσουν παθήσεις στα παιδιά τους για να μη χρησιμοποιούν μάσκες στο σχολείο, ο κ. Νίτσας είπε ότι οι ειδικοί ιατροί, παιδίατροι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι κ.ά, κάνουν διάγνωση παθήσεων βασιζόμενοι σε συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια και συγκεκριμένες οδηγίες της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας.

«Αν χρειαστεί ο ΙΣΘ θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους, όμως είμαστε βέβαιοι ότι και σ’ αυτή την περίπτωση, οι γιατροί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όπως έχουν κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα γνωματεύσουν προβλήματα, όπου πραγματικά υπάρχουν» κατέληξε.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα