Ημερίδα για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο, τη μεταμόσχευση νεφρού και τη δωρεά οργάνων

15:07 13/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «Ευτύχιος Πατσίδης» σε συνεργασία με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας διοργανώνουν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας με θέμα τη Χρόνια Νεφρική Νόσο, τη Μεταμόσχευση Νεφρού και τη σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων. Σήμερα στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου, δόθηκε συνέντευξη τύπου για τη συγκεκριμένη ημερίδα, η οποία θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, στην αίθουσα της ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Αρχικά, ο κ. Σπύρος Ντόβας,

νεφρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, επιστημονικός υπεύθυνος Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «Πατσίδης» τόνισε:
«Αυτό που λέμε ΧΝΝ σημαίνει μειωμένη νεφρική λειτουργία και πρόκειται για μια πολύ συχνή νόσο η οποία μάλλον υποεκτιμάται. Από μελέτες προκύπτει ότι 1 στα 10 άτομα πάσχει από ΧΝΝ. Ιδιαίτερα δε στις ηλικίες άνω των 65 αφορά 1 στα 4-5 άτομα. Η ΧΝΝ είναι μια νόσος που γενικά δεν έχει συμπτώματα και εξελίσσεται σιγά-σιγά και μόνο όταν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να γίνει αντιληπτή εύκολα, αλλά τότε στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναστρέφεται η κατάσταση. Από το 10% λοιπόν των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με τους νεφρούς, το 10% – δηλαδή περίπου 100.000 στην Ελλάδα – έχουν πιο σοβαρά προβλήματα και από αυτούς το 10% έχει αυτό που λέμε ΧΝΑ τελικού σταδίου, δηλαδή για να επιβιώσει χρειάζεται να υποβάλλεται σε ΑΚ (10.000) ή ΠΚ (700) ή να κάνει ΜΤΧ νεφρού (2500). Στην Ελλάδα σχεδόν 13.000 άνθρωποι έχουν πρόβλημα με ΧΝΑ τελικού σταδίου. Συνεπώς, μεγάλη σημασία έχει η πρώιμη διάγνωση και η πρόληψη, ώστε οι ασθενείς να θεραπεύονται ή να αναστέλλεται ή να καθυστερεί σημαντικά η εξέλιξη σε τελικό στάδιο, η οποία έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Οι κύριες αιτίες ΧΝΑ τελικού σταδίου στους ενήλικες είναι ο ΣΔ (μαζί και η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο) και η ΑΥ.
Μπορεί λοιπόν από τη μία η ΧΝΝ να είναι ασυμπτωματική, αλλά μπορεί από την άλλη να βρεθεί με απλές εξετάσεις, όπως η μέτρηση στο αίμα της ουρίας και κυρίως της κρεατινίνης και με γενική εξέταση ούρων για ανίχνευση πρωτεΐνης ή ερυθρών στα ούρα. Μεγαλύτερη βαρύτητα έχει ο προληπτικός έλεγχος στις ομάδες υψηλού κινδύνου δηλ. στους διαβητικούς, τους υπερτασικούς, τους παχύσαρκους, τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τους καπνιστές, αυτούς που έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου. Επίσης, όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για πιθανή εμφάνιση ΧΝΝ.
Ποιες συμπεριφορές μπορούμε όμως να υιοθετήσουμε για την προστασία των νεφρών μας; 1ον να ασκούμαστε, 2ον να ελέγχουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, 3ον να μετράμε την ΑΠ, 4ον να διατηρούμε το σωστό σωματικό βάρος και να κάνουμε υγιεινή διατροφή, 5ον να διατηρούμαστε καλά ενυδατωμένοι, δηλ. να καταναλώνουμε περί το 1,5-2,0 λίτρα νερό την ημέρα, 6ον να μην καπνίζουμε, 7ον να μην χρησιμοποιούμε αλόγιστα παυσίπονα και ειδικά τα ΜΣΑΦ και 8ον να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις ειδικά αν ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Σε αυτό το σημείο να πω ότι από το 2006 η 2η Πέμπτη του μηνός Μαρτίου, σε όλο τον κόσμο, γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Έτσι και φέτος την Πέμπτη 14 Μαρτίου του 2019 το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού είναι Υγεία νεφρών για όλους σε όλο τον κόσμο. Στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών η ΜΧΑ Ε. Πατσίδης σε συνεργασία με την ΜΤΝ του ΓΝΚ διοργανώνει την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 εκδήλωση με θέμα την ΧΝΝ, την ΜΤΧ νεφρού και τη σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων. Η δωρεά οργάνων είναι ένα δώρο ζωής στον πάσχοντα συνάνθρωπο και μια πράξη ελπίδας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Η ΜΤΧ νεφρού αποτελεί την καλύτερη λύση για την υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας στην ΧΝΑ τελικού σταδίου, χαρίζοντας σε αυτούς που την έχουν ανάγκη την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής αλλά και στην πράξη την ίδια τη ζωή.»
Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος σημείωσε στην τοποθέτησή του: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημερίδα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει δράσεις που είναι υπέρ της πρόληψης . Στην ημερίδα εκτός των σημαντικών επιστημονικών εισηγήσεων είναι σπουδαίο ότι θα μιλήσουμε και για τη δωρεά οργάνων με την οποία η αλληλεγγύη και η στήριξη στον συνάνθρωπο γίνεται πράξη».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος σημείωσε:
«Η δωρεά οργάνων και ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων έγκειται ότι η ανάπτυξή τους δεν εξαρτάται τόσο από την τεχνολογική πρόοδο αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων αλλά και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Δυστυχώς η χώρα μας είναι τελευταία στον κατάλογο δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα