Κ. Γουργουλιάνης: Οι υψηλές θερμοκρασίες περιορίζουν τη διασπορά του κορονοϊού

12:02 1/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι υψηλές θερμοκρασίες περιορίζουν τη διασπορά του κορονοϊού, υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κων/νος Γουργουλιάνης και κατά την εκτίμησή του δεν απαιτείται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση. Τα παραπάνω ελέχθησαν στο πλαίσιο συνέντευξη στην ΕΡΤ Βόλου και με αφορμή την έρευνα που θα βρίσκεται εν εξελίξει και η διεξάγει η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με συντονιστή τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και κύρια ερευνήτρια την δρ. Ουρανία Κώτσιου,

σε συνεργασία με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Εντοπίσαμε μια σαφή επίδραση της θερμοκρασίας στο ρυθμό εξάπλωσης της νόσου, καθώς οι χώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα με μέσες τιμές 0-18 βαθμών Κελσίου εμφανίζουν ταχύτερα μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά ημέρα, και μεγαλύτερο συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σε σύγκριση με τις χώρες με υψηλότερη μέση θερμοκρασία. Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας η επίδραση της θερμοκρασίας φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από το χρόνο εκδήλωσης του πρώτου κρούσματος και της πυκνότητας του πληθυσμού. Φυσικά στον τελικό αριθμό των κρουσμάτων πρωτεύοντα ρόλο παίζει η λήψη μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού και τα συστήματα καταγραφής κρουσμάτων της κάθε χώρας, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα