Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2017- Αντιδράσεις

20:22 21/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2017.

Ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει σημαντική βελτίωση τόσο των μακροοικονομικών όσο και των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, για

το ρυθμό ανάπτυξης ο στόχος είναι να φτάσει το 2,7%. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να υποχωρήσει στο 22,6% και το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ δηλαδή δυόμιση δέκατα πάνω από το στόχο του Προγράμματος.

Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου για τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα αρχίσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 10 του μηνός, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Οι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, είναι:

I. Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και

II. Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, το 2017 προβλέπεται ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1.75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία η Κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στην σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων.

Πέρα ωστόσο από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τους περιορισμούς που απορρέουν από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, θεμελιώδης προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων.

Για το σκοπό αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις:

– Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

– Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.

– Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

-Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

Αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή για καταστροφική πολιτική και για «τσουνάμι» φόρων κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2017 επιβεβαιώνει, τονίζει ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, ότι η οικονομία σέρνεται στο τέλμα.Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών εξακολουθεί να συρρικνώνεται.Το επιχειρηματικό περιβάλλον υπονομεύεται.Το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών πέφτει. Ο Προϋπολογισμός αναδεικνύει το τεράστιο κόστος του κυβερνητικού μορφώματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για την οικονομία και την κοινωνία.

Με την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, το 2015 τα νοικοκυριά έχασαν το 4,5% του εισοδήματός τους, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ. Με τη διαπραγμάτευση Τσίπρα, η εθνική οικονομία, μέσα σε δύο χρόνια, έχασε 21 δισ. ευρώ, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το νέο «τσουνάμι» φόρων, περικοπών και μειώσεων στις συντάξεις, τονίζει το ΚΚΕ, αποδεικνύει ότι η όποια ανάκαμψη δεν θα φέρει πίσω τις τεράστιες απώλειες για το λαό, αλλά θα συνοδευτεί με νέα μέτρα σε βάρος του.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύεται σκληρά, ενώ στο τέλος ενδίδει και τα υπογράφει όλα, επισημαίνει η Ένωση Κεντρώων και προσθέτει το 3ο μνημόνιο κοστίζει ακριβά και ζητούνται νέα σκληρά μέτρα, στα εργασιακά, στα συνταξιοδοτικά και στην αύξηση των εμμέσων φόρων.

Αίθουσα Σύνταξης ert.gr
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα/Ρεπορτάζ:Ανδρέας Μαραθιάς

Keywords
Τυχαία Θέματα