Κατάθεση στη δίκη Τσοχατζόπουλου: «Ακόμη και με βαλίτσες διακινούνταν οι μίζες»

13:43 30/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Για εταιρείες οχήματα μέσω των οποίων διακινήθηκαν οι μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων μίλησε στην κατάθεσή του ο εφοριακός υπάλληλος Παναγιώτης Βλάχος ο οποίος τόνισε ότι τα χρήματα κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα ακόμη και με βαλίτσες. Ο ξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου Νίκος Ζήγρας μέσω του συνηγόρου του είπε πως είχε πάρει μία ολόκληρη βαλίτσα με χρήματα από τον πρώην υπουργό της Κύπρου
Ντίνο Μιχαηλίδη για την αγορά του ακινήτου της Δεινοκράτους.

Για «χρήματα που κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα» έκανε λόγο στην κατάθεσή του ο εφοριακός, σύμβουλος του ανακριτή, Παναγιώτης Βλάχος.

Ο μάρτυρας, που καταθέτει για τρίτη ημέρα για την πορεία των φερόμενων ως παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, υποστήριξε και πάλι στο δικαστήριο ότι τα στοιχεία «κατατείνουν» πως τα χρήματα «διοχετεύθηκαν στον Άκη Τσοχατζόπουλο».

Όπως είπε ο κ. Βλάχος για το «παράνομο» χρήμα, «τα χρήματα, εδώ, κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα από εταιρεία σε λογαριασμό. Τα ίδια ποσά κινούνται με βαλίτσες, με μετρητά... Συνέχεια κινούνται σε μετρητά... Όλοι οι λογαριασμοί κινούνται στη λογική του μαύρου χρήματος».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, ο μάρτυρας απαρίθμησε τα στοιχεία που κατατείνουν, κατά την κρίση του, στο ότι πίσω από τις εταιρείες- οχήματα και τη διακίνηση «ύποπτων» εμβασμάτων βρίσκεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Μεταξύ των στοιχείων που εδραιώνουν την κρίση του, ο κ. Βλάχος ανέφερε το θέμα των μετοχών της ΙΑΝΟΣ: «Η εταιρεία Νόρις, στην οποία έφτασαν 1,5 εκατ. ευρώ -από την Ντρούμιλαν- αγόρασε το 20% των μετοχών του ΙΑΝΟΥ. Η εταιρεία αυτή δεν είχε άλλη εμφανή δραστηριότητα. Τα σώματα των μετοχών κατασχέθηκαν στο γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου. Υπήρχε ένα προσχέδιο συμφωνητικού μεταξύ του Α. Τσοχατζόπουλου και του κατηγορουμένου ιδιοκτήτη της ΙΑΝΟΣ, Νίκου Καρατζά, προκειμένου να επαναγοράσει τις μετοχές που είχε πουλήσει στην εταιρεία Νόρις. Είναι μία περίοδος που ο Άκης έχει πρόβλημα ρευστότητας. Ζητάει, συνέχεια, λεφτά. Ζητάει λεφτά από τον Σμπώκο. Ψάχνει να βρει λεφτά. Δέχεται με αυτό το συμφωνητικό να πουλήσει πίσω τις μετοχές στον Καρατζά στην ίδια τιμή που τις αγόρασε, δηλαδή 1,5 εκατ. ευρώ».

Η τοποθέτηση του εφοριακού προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης του πρώην υπουργού, που ζήτησε να μην επιτρέψει κάποιες ερωτήσεις ο πρόεδρος. «Δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις; Θα τις ακούσετε. Ηρεμήστε, παρακαλώ» ήταν η απάντηση του προέδρου του δικαστηρίου, Χρήστου Κατσιάνη.

Κατά την άποψη του μάρτυρα, το ποσό των περίπου 25 εκατ. δολαρίων που κατέβαλε, το 2000, η ρωσική ΑΝΤΕΥ στην Ντρούμιλαν του Φουάντ αλ Ζαγιάντ είχε «προσυμφωνηθει» για την αγορά των ΤΟRM1.

- ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχουμε 25.000.000 δολάρια ΗΠΑ, αυτό αντιστοιχεί στο 10% του ποσού των 250 εκατ. ευρώ που πιστώθηκε στην εταιρεία ΑΝΤΕΥ από το ΥΕΘΑ.

- ΑΠ.: Το ποσό αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει σχέση με το ποσό της πίστωσης από το ΥΕΘΑ.

-ΕΙΣ.: Και τι συμπέρασμα βγάζουμε από αυτό;

-ΑΠ.: Ότι υπήρχε προσυνεννόηση.

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού αντέτεινε ότι ο μάρτυρας απάντησε πως δεν γνωρίζει τον λόγο των πληρωμών της ΑΝΤΕΥ προς την Ντρούμιλαν, ενώ στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο για σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών. Επίσης, επικαλέστηκε έγγραφο στο οποίο φαίνεται να επιστρέφει η Ντρούμιλαν στη ρωσική ΑΝΤΕΥ, ποσό περίπου 14 εκατ. δολαρίων.

Ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει για το εν λόγω έγγραφο, απάντηση που σχολιάστηκε από τον συνήγορο του πρώην υπουργού, Γ. Παγορόπουλο: «Ο κύριος ειδικός επί πάντων, επιλεκτικά, δεν είδε αυτό το έγγραφο». Η υπεράσπιση ζήτησε την πλήρη αξιολόγηση του επίμαχου στοιχείου, θεωρώντας ότι έχει μεγάλη σημασία ως προς το ύψος της ζημίας του Δημοσίου, αλλά και ως προς το αν υπήρξε και σε ποιο ύψος δωροδοκία. Επικαλέστηκε, επίσης, απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η ΑΝΤΕΥ χρησιμοποίησε την κυπριακή Ντρούμιλαν για να γλιτώσει χρήματα λόγω του φορολογικού καθεστώτος που ίσχυε στην Κύπρο.

Η πολιτική αγωγή αντέτεινε ότι οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και ότι τα ποσά που δόθηκαν ως παράνομες αμοιβές δεν επιστράφηκαν.

Στο μεταξύ, ο κατηγορούμενος Νίκος Ζήγρας επανέφερε, δια του συνηγόρου του, τον ισχυρισμό του περί «διακίνησης μαύρου χρήματος σε βαλίτσες».

Ο εξάδελφος του βασικού κατηγορουμένου προέβη σε δήλωση, προκειμένου να αποδείξει ότι και η αγορά ακινήτου στο Κολωνάκι από την Αρετή Τσοχατζοπούλου σχετίζεται με παράνομα χρήματα του πατέρα της.

Στη δήλωσή του για λογαριασμό του κ. Ζήγρα, ο συνήγορός του, Στέλιος Γκαρίπης ανέφερε: πριν την αγορά του ακινήτου της Δεινοκράτους, ο κ. Ζήγρας μετέφερε μια ολόκληρη βαλίτσα με μετρητά από τον Ντίνο Μιχαηλίδη στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η εταιρία Blubell συστάθηκε αποκλειστικά για αυτή την αγορά».

Ο κ. Ζήγρας ζήτησε, λίγο αργότερα, τον λόγο, για να πει ότι δεν ήταν αυτός που έδωσε εντολή στον ιδιοκτήτη της ΜΙΕ -που αντιπροσώπευε την FEROSTAAL, κατασκευάστρια των υποβρυχίων- να εμβάσει «ύποπτα» χρήματα, εκδοχή που υποστήριξε ο κ. Βλάχος, λέγοντας ότι «δεν έδωσε ο Ζήγρας καμία εντολή στον Ματαντό, γιατί δεν τον ήξερε. Την εντολή την έδωσε ο πρώην γγ του ΥΠΕΘΑ, Γιάννης Μπέλτσιος».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή το πρωί.

Keywords
Τυχαία Θέματα