Κλινική που εφαρμοζόταν το πρόγραμμα ευθανασίας του Γ’ Ράιχ λειτουργούσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 στην Αυστρία

00:20 15/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκατοντάδες νεαροί ασθενείς σε ψυχιατρική κλινική της Βιέννης, η οποία ήταν γνωστή ως ένα από τα κέντρα όπου εφαρμοζόταν το πρόγραμμα ευθανασίας του Γ΄ Ράιχ, έπεφταν θύματα κακομεταχείρισης μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’80, αποκαλύπτουν Αυστριακοί ερευνητές.

Σύμφωνα με την έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τον δήμο της Βιέννης και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, οι πρακτικές «που παραβιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» συνέχισαν να εφαρμόζονται κυρίως επειδή δεν επήλθε ρήξη «στον ιδεολογικό τομέα και όσον αφορά το προσωπικό, με τη ναζιστική περίοδο».

Οι

ερευνητές, που βασίστηκαν σε περισσότερες από 100 συνεντεύξεις με πρώην ασθενείς και εργαζόμενους, διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι της ναζιστικής εποχής παρέμειναν στις θέσεις τους και μετά τον πόλεμο. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο, ούτε είχαν άλλα προσόντα.

Κατάχρηση ηρεμιστικών χαπιών, ασθενείς δεμένοι με ζουρλομανδύες, κρεβάτια-κλουβιά: το «Περίπτερο 15» του παιδιατρικού ψυχιατρικού νοσοκομείου του Σπίγκελγκρουντ, κοντά στην πρωτεύουσα, ήταν ο τόπος ενός «γενικότερου συστήματος βιαιοπραγίας» από το 1945 μέχρι το 1984.

Σε αυτό το νοσοκομείο οι Ναζί δημιούργησαν ένα από τα πιο «δραστήρια» κέντρα του προγράμματος ευθανασίας των αναπήρων. Περισσότερα από 700 παιδιά έχασαν τη ζωή τους εκεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως αποτέλεσμα της «ιατρικής θεραπείας» στην οποία υποβάλλονταν.

Από τα 600-7000 παιδιά που φιλοξενήθηκαν εκεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, τουλάχιστον 70 πέθαναν, τα περισσότερα από πνευμονία, λόγω της ανεπαρκούς περίθαλψης.

Οι εγκέφαλοι των νεαρών θυμάτων του Περιπτέρου 15 χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια «για επιστημονικούς σκοπούς». Ο καθηγητής που είχε αναλάβει αυτές τις «επιστημονικές έρευνες» μέχρι τη δεκαετία του ’80 ήταν ένα πρώην μέλος του Ναζιστικού κόμματος που είχε εργαστεί στην ψυχιατρική κλινική κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αυτός ο γιατρός, ο Χάινριχ Γκρος, που στη συνέχεια επρόκειτο να γίνει ειδικός εμπειρογνώμονας στα αυστριακά δικαστήρια, είχε βρει στο Περίπτερο 15 «το ιδρυματικό πλαίσιο για να συνεχίσει τις έρευνές του για την παιδική ευθανασία», εκτιμά η έκθεση.

Ο Γκρος, που πέθανε το 2005, είχε δικαστεί τρεις φορές για τους θανάτους των ασθενών του, όμως καμία από αυτές τις δίκες δεν κατέληξε σε ετυμηγορία. Τουλάχιστον 300 εγκέφαλοι παιδιών που είχαν σκοτωθεί στο Σπίγκελγκρουντ κατά τη διάρκεια του πολέμου και είχαν διατηρηθεί επί δεκαετίες για «ερευνητικούς» σκοπούς ενταφιάστηκαν τελικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP

Keywords
Τυχαία Θέματα