Κομοτηνή – Θ. Κούγκουλος: Ο Βιζυηνός χρησιμοποιεί με έναν απόλυτο τρόπο τον γενέθλιο τόπο

13:59 22/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τη μονογραφία με τίτλο «Η αναπαράσταση του γενέθλιου τόπου στα διηγήματα του Γ. Μ. Βιζυηνού», που κυκλοφορεί από το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, με τη σύμπραξη των εκδόσεων Παρατηρητής της Θράκης μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο Θανάσης Β. Κούγκουλος, διδάκτορας Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ.

Θανάσης Β. Κούγκουλος, διδάκτορας Νέας Ελλη­νικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μέλους Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ

Πρόκειται, όπως είπε, για μια αναπαράσταση του γενέθλιου τόπου στα διηγήματα του σπουδαίου συγγραφέα και είναι η πρώτη έκδοση της σειράς μονογραφιών για την ελληνική λογοτεχνία. «Είναι μια δουλειά η οποία ξεκίνησε πριν πάρα πολλά χρόνια. Το 2007 όταν ήμουν ακόμη υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχα αναλάβει την ευθύνη για ένα συνέδριο στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, την σημερινή Τουρκία στο Νομό των Σαράντα Εκκλησιών για τον Βιζυηνό», δήλωσε, και θυμήθηκε πως ήταν ένα συνέδριο το οποίο πέρασε από αρκετές δυσκολίες για να πραγματοποιηθεί και τελικά πραγματοποιήθηκε το 2007 με πολύ μεγάλη επιτυχία. «Ο τίτλος της Μονογραφίας αυτής ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσής μου στο τότε συνέδριο για τον Βιζυηνό στην πατρίδα του για ένα Ελληνοτουρκικό Συνέδριο που έγινε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τότε με το τμήμα αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Αδριανούπολης.»

«Η αναπαράσταση γίνεται από τον Βιζυηνό, ο μελετητής απλώς ανακαλύπτει όλη αυτή την σχολαστική δουλειά του μεγάλου πεζογράφου», σημείωσε ο κ. Κούγκουλος και εξήγησε ότι στο βιβλίο σχολιάζεται η έννοια του γενέθλιου τόπου σε δύο επίπεδα: «Το πρώτο είναι να εντοπιστούν όλες οι αναφορές που γίνονται σε κτίρια, σε τόπους, σε βρύσες, σε περιοχές, σε κρήνες, σε πηγές σε αρχαιολογικά κατάλοιπα με την βοήθεια ταυτοχρόνως και της Τουρκικής Βιβλιογραφίας».

Το δεύτερο που επισήμανε ο συγγραφέας είναι ότι έχει ενδιαφέρον ότι η ιστορική, αρχαιολογική, ακόμη και γεωλογική βιβλιογραφία η τουρκική, σχολιάζεται για να εντοπιστούν όλα αυτά τα στοιχεία του Βιζυηνού και αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα σε ένα δεύτερο επίπεδο είναι ότι τελικά ο Βιζυηνός χρησιμοποιεί με ένα απόλυτο τρόπο την πραγματικότητα του γενέθλιου του τόπου. «Παρότι έχει φύγει πολύ νωρίς από τη Βιζύη επιστρέφει μέσω της βιβλιογραφίας του τυραννικά σε αυτόν τον γενέθλιο τόπο και στην πραγματικότητα η μικρή κλίμακα του τόπου γίνεται το θέατρο για να μιλήσει για παγκόσμια ζητήματα ο Βιζυηνός, όπως είναι η σχέση με τη μάνα, η στέρηση του πατέρα και βεβαίως το παιχνίδι των διαφόρων ταυτοτήτων», τόνισε.

Το βιβλίο συνοδεύεται από αγγλική και τουρκική περίληψη, τριάντα δύο πίνακες (με αρχειακές και σύγχρονες φωτογραφίες της Βιζύης, χάρτες, σχεδιαγράμματα προσφύγων από τη Βιζύη και σχέδια) και δύο παραρτήματα.

συνέντευξη – κείμενο: Μαρία Νικολάου

Info

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε:
—είτε τηλεφωνικά στο 25310 72486,
—είτε από το site των Εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης» στη διεύθυνση
—είτε μέσω email στο info@paratiritisbook.gr
—σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα