Κομοτηνή: Η ενημέρωση βοηθά να καταπολεμηθεί ο φόβος

08:26 31/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Κάθε ασθενής έχει διαφορετική αντίδραση. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι είναι η επιληψία. Έτσι πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να ενημερωθούν.Ακούνε με προσοχή, διατυπώνουν τα δικά τους ερωτήματα, λύνουν απορίες» δηλώνει η κα Κατερίνα Τερζούδη, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας.

Σύμφωνα με την κα Τερζούζη είναι χρήσιμο να ενημερώσει κανείς τον εργοδότη του, ειδικά αν χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις στον εργασιακό χώρο (αν για παράδειγμα οδηγούν, αν ανεβαίνουν σε σκάλες κ.α.) Όπως χρειάζεται να ενημερώσουν και τους συναδέλφους τους. «Η επιληψία συνοδεύεται από κάποιο στίγμα. Πολλές

φορές μπορεί να ακούγεται άσχημα. Όταν μπορέσουν να κατανοήσουν, να γνωρίσουν και να αποδεχτούν τη νόσο, μετά το εξάμηνο, ίσως και μετά από ένα χρόνο, είναι πολύ πιο εύκολο για τους ίδιους να τη διαχειριστούν.»

Τα άτομα με επιληψία μπορούν να ακολουθήσουν όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης υποστηρίζει η κα Τερζούδη και σημειώνει πως μπορούν να έχουν κάποιες μαθησιακές δυσκολίες , αλλά πρακτικά μπορούν να ακολουθήσουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με κάποιες τροποποιήσεις. «Για την οδήγηση είναι θέμα, καθώς υπάρχουν περιορισμοί και δεν είναι εύκολη πάντα η μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς. Στην Ελλάδα δεν έχουν όλες οι πόλεις αυτή τη δυνατότητα, οπότε είναι πιο δύσκολα.» Όπως εξηγεί, σε κάποιες περιπτώσεις, επιτρέπεται να οδηγούν. «Είναι εξατομικευμένη απόφαση για το πότε μπορεί ένας ασθενής που έχει επιληψία, αλλά είναι καλά ρυθμισμένος, να οδηγεί» εξηγεί και σημειώνει πώς θα πρέπει ο καθένας ατομικά να λάβει υπόψιν του τις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν και να μάθει να ζει μ’ αυτές. Και να συνεχίζει τη ζωή του κανονικά, μπορεί με κάποιους περιορισμούς, με κάποιες αλλαγές , αλλά συνεχίζει τη ζωή του φυσιολογικά.

«Ο περίγυρος όταν είναι ενημερωμένος είναι υποστηρικτικός» δηλώνει η κα Τερζούδη και προσθέτει «Μιλάμε στους ασθενείς, στο περιβάλλον , στους οικείους, στην κοινωνία, στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς. Η ενημέρωση βοηθά να γνωρίσουμε, να καταπολεμηθεί ο φόβος, το στίγμα και τελικά να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών.»
Φώτο: Μαρία Τερζούδη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα