Κομοτηνή: Όχι Συνέδριο εξαγγελιών, αλλά άμεσης διαβούλευσης

11:49 10/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Να περιμένετε έναν ανοικτό διευρυμένο διάλογο, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε πέντε Περιφέρειες με πολύ μεγάλη συμμετοχή των ίδιων των φορέων, με ανοικτές διαδικασίες, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναδάκης σημειώνοντας πως προφανώς το κάθε Υπουργείο έχει ένα πλαίσιο πολιτικής, αλλά στόχος δεν είναι μόνο να εξαγγελθούν ώριμα έργα, ή ώριμες δράσεις για την περιοχή, αλλά «να δούμε το

συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής, χωρίς ενδοπεριφερειακές ή άλλες ανισότητες.»

«Πρέπει να ξαναδούμε όλο το αναπτυξιακό σχέδιο»
Όπως εξηγεί ο κύριος Βερναδάκης στόχος είναι να μπουν στο κάδρο όλοι οι παραγωγικοί τομείς σε μια συνέργεια μεταξύ τους. «Να δούμε δηλαδή και τη μεθοδολογία το τι σημαίνει αναπτυξιακή στρατηγική σε μια χώρα. Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο από τη δεκαετία του ’80 δεν έχει γίνει στη χώρα. Και δεν είναι τυχαίο. Μέχρι τώρα η άποψη του τι σημαίνει ανάπτυξη βάδιζε την κεκτημένη ταχύτητα των αγορών. Ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις ιδιωτικές. Όπως σημαίνει και κοινωνικό κράτος και συνέργειες μεταξύ τομέων και οικονομία της γνώσης και καινοτομία. Ανάπτυξη σημαίνει σύνδεση των ερευνητικών φορέων με την παραγωγική διαδικασία. Πρέπει να ξαναδούμε όλο το αναπτυξιακό σχέδιο τελείως διαφορετικά στη σημερινή περίοδο που η χώρα μπαίνει αναγκαστικά σε μια άλλη περίοδο, περίοδο μετακρίσης και πρέπει να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα με τους παραγωγικούς φορείς μέσα σ’ αυτό το σχέδιο.» τόνισε ο κύριος Βερναδάκης.

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνικό κράτος»
Η βασική διάσταση για την Κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, είναι ο δευτερογενής τομέας, η βιομηχανία, η μεταποίηση, να υπάρξει ξανά, όπως είπε, παραγωγή πλούτου, εξαγωγική δραστηριότητα, για να γίνει αυτό χρειάζεται η έρευνα, οι υπόλοιποι τομείς, ο αγροτικός τομέας να συνδεθεί οργανικά μ’ αυτή τη στρατηγική, χρειάζεται νέο οργανικό πλαίσιο. Μια άλλη διάσταση που σημείωσε είναι η μεταποίηση, για να υπάρξει μια νέα βιομηχανία στην Ελλάδα, μια νέα παραγωγή αγαθών που πρέπει να συνδεθεί με τον αγροτικό τομέα, όπως είπε, τον τουριστικό τομέα, με το φυσικό περιβάλλον, με το περιβάλλον γενικά. «Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς, τα δικαιώματα της εργασίας πλήρως κατοχυρωμένα, αμοιβές, συνθήκες εργασίας, συνθήκες απασχόλησης, όλα τα ζητήματα που αφορούν μια νέα οικονομία της γνώσης πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Δεν υπάρχει μια οικονομία που να λειτουργεί στο έδαφος μιας υπερ-εκμετάλλευσης των εργαζομένων και κυρίως της νέας γενιάς που είναι και πολύ υψηλά μορφωμένοι.» τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας. Τέλος, ανέφερε μια τρίτη διάσταση, το κοινωνικό κράτος, δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνικό κράτος είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως «Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ένα περιβάλλον αυτονόμησης, από το υπόλοιπο παραγωγικό πλαίσιο.» Ακόμη σημείωσε πως οι δομές υγείας πρέπει να ανασυσταθούν. «Για μας το κοινωνικό κράτος είναι οργανικά ενταγμένο στην παραγωγική ανασυγκρότηση.» επισήμανε ο κύριος Βερναδάκης.

«Δεν πάμε σε ένα συνέδριο εξαγγελιών»
Ο Υπουργός Επικρατείας, τόνισε πως δεν γίνεται «συνέδριο εξαγγελιών, αλλά ένα συνέδριο άμεσης διαβούλευσης. Και πολλές φορές και άμεσων δεσμεύσεων είναι πολύ σημαντικό όλοι οι φορείς να βλέπουν τον αρμόδιο υπουργό. Να τον έχουν απέναντί τους. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Αυτό λειτουργεί διαπαιδαγωγικά για τον κάθε υπουργό και ο ίδιος θα πρέπει να βγει από το «τούνελ» της γραφειοκρατίας, από το γραφείο του, και να αντιμετωπίσει τις πραγματικές, παραγωγικές δυνατότητες έτσι, όπως, διαμορφώνονται και τα αιτήματα έτσι όπως διαμορφώνονται. Είναι πολύ σημαντικό να έχει μια πολύ άμεση αδιαμεσολάβητη σχέση με τους ανθρώπους της περιφέρειας ο πολιτικός. Δεν πάμε σε ένα συνέδριο εξαγγελιών.»

Επιτροπή παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης των συμφωνηθέντων

Όσον αφορά στην πορεία παρακολούθησης των συμφωνηθέντων, μετά το τέλος του Συνεδρίου, ο κ. Βερναδάκης σημειώνει «Σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς θα φτιάξουμε ένα εργαλείο παρακολούθησης με αντικείμενο του τι πρέπει να γίνει και το πού βρίσκεται το κάθε θέμα, σε ποια φάση εξέλιξης.» καλώντας την κοινωνία να αναλάβει το ρόλο της. « Η κοινωνία πρέπει κι αυτή να πάρει το ρόλο της. Η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι δουλειά μόνο των Υπουργών ή της γραφειοκρατίας της Αθήνας. Οι κοινωνίες πρέπει να ενεργοποιηθούν, να είναι παρούσες με τις ιδέες τους, τις αποφάσεις τους, τις πρωτοβουλίες τους. Υπάρχει το καινούργιο πλαίσιο με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, μπορεί να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Πρέπει και η ίδια η κοινωνία να συμμετάσχει πολύ ενεργητικά.»

«Δίκαιο έχουν οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται»
Κληθείς να σχολιάσει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνουν διάφορα Σωματεία την ώρα της ομιλίας του Πρωθυπουργού στην Κομοτηνή ο κύριος Βερναδάκης σημειώνει πως «Όλοι έχουν δικαίωμα στη γνώμη και στη συμμετοχή. Κι αυτό ακόμη είναι μια μορφή συμμετοχής, δεν είναι κακό. Πολλές φορές έχουν δίκαιο οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται δεν ζούμε σε μια κοινωνία που έχει λύσει τα προβλήματά της. Παραλάβαμε μια συνθήκη κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής και προσπαθούμε να ξανασηκώσουμε λίγο αυτό το βάρος της ανασυγκρότησης της κοινωνίας. Και τα αιτήματα είναι υπαρκτά, έχουν δίκαιο αυτοί που τα εκφράζουν. Είναι μια συζήτηση ανοικτή, δεν αποκλείονται και αυτοί που θέλουν να διαμαρτυρηθούν, μπορούν κάλλιστα να το κάνουν και στην πλατεία και στο δρόμο και στο συνεδριακό χώρο.»

«Θέλει αγώνα, σχέδιο,γνώση, νέα θεσμικά και διοικητικά εργαλεία»
Τέλος, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας αναπτυξιακό σχέδιο δεν είναι μόνο η ικανοποίηση επιμέρους αιτημάτων, είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το τι σημαίνει δίκαιη ισόρροπη ανάπτυξη υπέρ των δικαιωμάτων της εργασίας, «θέλει αγώνα, σχέδιο, γνώση νέα θεσμικά και διοικητικά εργαλεία.» τόνισε παραδεχόμενος πως και οι ίδιοι οι πολιτικοί μαθαίνουν, όπως χαρακτηριστικά είπε « Μαθαίνουμε κι εμείς. Αυτό που διαπίστωσα από τα προηγούμενα περιφερειακά είναι πολύ διαπαιδαγωγικά και για την ίδια την πολιτική τάξη, τους ίδιους τους υπουργούς.»

Keywords
Τυχαία Θέματα