Κομοτηνή: Παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα από βουβαλινό γάλα

13:16 30/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η παράδοση λέει ότι το βουβαλινό καϊμάκι σε συνδυασμό με μέλι και καρύδια ήταν το αγαπημένο πρωϊνό των βυζαντινών αυτοκρατόρων. Πέντε γενιές τώρα η οικογένεια Μπέκα συνεχίζει την ενασχόληση της με την κτηνοτροφία, την παραγωγή και την δημιουργία νέων προϊόντων από βουβαλινό γάλα. Ένα απόλυτα φυσικό προϊόν που μπορεί κανείς να το απολαύσει στην καθημερινή του διατροφή.

«Έχουμε μια μεταποιητική επιχείρηση που μεταποιεί βουβαλινό γάλα, την μοναδική μέχρι στιγμής στην Ελλάδα» δηλώνει η εκπρόσωπος της εταιρείας κα Εβίτα Βιτοπούλου εξηγώντας ότι το βουβαλινό γάλα συλλέγεται από το προστατευόμενο

οικοσύστημα της Λίμνης Κερκίνης «Natura 2000» στη Βόρειο Ελλάδα, με την έδρα της επιχείρησης να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Το βουβαλινό γάλα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
«Είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που εμφιαλώσαμε βουβαλινό γάλα αναδεικνύοντας όλα τα οφέλη για την υγεία» δηλώνει εξηγώντας πως το βουβαλινό γάλα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχει 58% περισσότερο ασβέστιο και 40% περισσότερες πρωτεϊνες από το αγελαδινό και το κατσικίσιο γάλα. Αποτελεί επίσης πλούσια πηγή σιδήρου, φωσφώρου, βιταμίνης Α και φυσικών αντιοξειδιωτικών. «Αποτελεί την ιδανική λύση για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη καθώς και για όσους επιθυμούν μια υγιεινή διατροφή, αφού περιέχει 48% λιγόρερη χοληστερόλη από το αγελαδινό γάλα» δηλώνει η κα Βιτοπούλου μιλώντας με καμάρι για τα παλιά και τα νέα προϊόντα από βουβαλινό γάλα.

3.500 ελληνικού νεροβούβαλοι

Όσον αφορά στην αποδοχή του κόσμου, υπάρχει μεγάλη αναγνώριση. Ο κόσμος το αγκαλιάζει. Με την είσοδο των μηχανημάτων στις αγροτικές εργασίες τα βουβάλια παραγκωνίστηκαν για να φτάσει να είναι είδος προς εξαφάνιση η αυτόχθονη φυλή, ο ελληνικός νεροβούβαλος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 3.500 ζώα, σε οικογενειακές μονάδες που ασχολούνται με την φροντίδα των βουβαλιών, οι περισσότεροι στην Κερκίνη, αλλά και σε άλλες περιοχές, στην Απολλωνία, στην Βόλβη, στην Ροδόπη. «Οποιοδήποτε κομμάτι της κτηνοτροφίας είναι δύσκολο. Απαιτεί μεγάλη δέσμευση χρόνου, αλλά, όπως όλα τα καλά, «κώποις κτώνται» έτσι πρέπει να το κοιτάμε. Είναι κάτι το οποίο μας δημιουργεί πολλές προσδοκίες. Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά και για την ανάδειξη του τόπου. Προστατεύεται η περιοχή όταν υπάρχουν τα ζώα. Απλά θα πρέπει να είναι αλληλένδετα. Ούτε να υπάρχει υπερτροφία στη φύση, ούτε να είναι εξαφανισμένα τα ζώα. Να υπάρχει μια ισορροπία. » εξηγεί η κα Βιτοπούλου προτρέποντας τους νέους σήμερα που ψάχνουν με κάτι να ασχοληθούν «Μόνο ο επιμένων νικά. Να βρει ο καθένας αυτό που αγαπάει, να δώσει όλη του τη ζωή σ’ αυτό και το αποτέλεσμα θα τον δικαιώσει, αργά ή γρήγορα θα έρθει η δικαίωση».
Φώτο:Η κα Εβίτα Βιτοπούλου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα