Κομοτηνή: Σε επιφυλακή οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας

11:01 4/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε επαγρύπνηση τελούν οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μετά τα νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που καταγράφτηκαν στη Ροδόπη. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ. κ. Αχιλλέα Σαχπατζίδη στόχος όλων των μέτρων είναι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην περιοχή.

Αχιλλέας Σαχπατζίδης

Σε όλη την περιφέρεια μια μόνο μεγάλη μονάδα πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

υπάρχει, αυτή στον Έβρο, οι άλλες είναι μικρότερες συστηματικές εκμεταλλεύσεις και αυτές, όμως, δεν διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί παίρνονται όλα τα μέτρα βιοασφάλειας, καθώς τα πτηνά είναι κλεισμένα. «Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι οικόσιτες εκμεταλλεύσεις και σ’ αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα βιοασφάλειας που στοχεύουν κυρίως να αποτραπεί κάθε επαφή των άγριων πτηνών με τα οικόσιτα πτηνά σε όλους τους χώρους εγκατάστασης κι εκμετάλλευσης» εξηγεί ο κος Σαχπατζίδης.

Δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος

Νίκος Φωτεινιάς

«Ο υπότυπος Η5Ν8 από την αρχή της εμφάνισής του δεν έχει απειλήσει τον άνθρωπο. Από την επαφή του πτηνού με τον άνθρωπο δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος» διαβεβαιώνει ο Νίκος Φωτεινιάς, τμηματάρχης υγείας ζώων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης σημειώνοντας πως δεν απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα.

Φυσικά δεν έλειψε και η απώλεια αρκετών νεκρών πουλιών που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης τροφής δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Οι υγρότοποι του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ. και φέτος αποτελούν καταφύγιο για πολλά και σημαντικά είδη πουλιών στη διάρκεια του χειμώνα.

Τι έδειξαν οι Μεσοχειμωνιάτικες μετρήσεις

Σύμφωνα με τις Μεσοχειμωνιάτικες Μετρήσεις οι Χήνες κλέβουν την παράσταση στο Εθνικό Πάρκο Α.Μ.Θ.! Τα είδη παπιών που άλλες χρονιές καταγράφονταν με μεγάλους πληθυσμούς φέτος ήταν μειωμένα, ωστόσο τα διάφορα είδη Χηνών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους σε μεγάλους αριθμούς αποζημίωσαν τους παρατηρητές – καταμετρητές.
Οι Ασπρομέτωπες χήνες ήταν 4.428, 173 οι Σταχτόχηνες και 29 οι Κοκκινόχηνες.Τα σπάνια Κεφαλούδια, «σήμα κατατεθέν» της λίμνης Βιστωνίδας, έφτασαν τα 105! Σε μεγάλους αριθμούς καταγράφηκαν και οι κύκνοι: 3.411 Κύκνοι, 136 Αγριόκυκνοι, ενώ 13 Γερανοί παρατηρήθηκαν να πετούν πάνω από το Νέστο. Ανάμεσα σε άλλα καταγράφηκαν, σε εντυπωσιακούς αριθμούς, 7.169 Φοινικόπτερα, 5.648 Φαλαρίδες, 5.200 Σφιριχτάρια, 4.666 Πρασινοκέφαλες πάπιες, 1.860 Βαρβάρες, 198 Λαγγόνες, 1.158 Γκισάρια και 422 Χουλιαρόπαπιες .
Φώτο:Αχιλέας Σαχπατζίδης – Νίκος Φωτεινιάς Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα