Κομοτηνή: Στροφή στο Ελληνικό κρασί

09:01 11/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Στέλιος Μπουτάρης, ο γνωστός οινοποιός του κτήματος «Κυρ Γιάννη» στην Νάουσα και στο Αμύνταιο δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του στην Γιορτή του ξυνόμαυρου στην πόλη της Νάουσας. Μια προσπάθεια, που, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, στηρίχθηκε σε όλους τους οινοποιούς της Νάουσας, είκοσι πια. «Ελπίζω να γίνουμε τριάντα και σαράντα τα επόμενα χρόνια για να αναδείξουμε την ποιοτικότερη ελληνική ερυθρή ποικιλία, που είναι το ξυνόμαυρο» δήλωσε και μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής για «κρασιά

δύσκολα αλλά με χαρακτήρα, διάρκεια, που βελτιώνονται συνέχεια, κρασιά πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό.»

Μιλώντας για την προώθησή τους και την πώληση τους εντός κι εκτός συνόρων τόνισε πως «Είναι εύκολο να τα φτιάξεις τα κρασιά, είναι πολύ πιο δύσκολο να τα πουλήσεις. Οπότε, θα πρέπει συνεχώς η παραγωγή να είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το marketing και την εμπορία. Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει και έχουμε αποκτήσει μια θέση στην αγορά σαν ένα ιδιαίτερο προϊόν. Συνεπώς απευθυνόμαστε στους οινογνώστες , στους ανθρώπους που ξέρουν το κρασί και είναι και αυτοί που λατρεύουν το ξυνόμαυρο της Νάουσας, ένα προϊόν που δείχνει μια ιδιαίτερη δυναμική στις διεθνείς αγορές.»

Όπως αναφέρει είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι έχουν δημιουργήσει ένα σύνδεσμο οινοποιών πολύ κοντά και δεμένοι μεταξύ μας και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι συμμετέχουν δύο πολύ σημαντικές εταιρείες στην Ελλάδα, η εταιρεία Μπουτάρη και η εταιρεία Τσάνταλη, ένας πολύ σημαντικός οινοποιητικός συνεταιρισμός , το Vaeni και 17 μικροί παραγωγοί που φτιάχνουν έως ένα εκατομμύριο φιάλες. «Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό ότι βρίσκουμε τα κοινά σημεία που έχουμε και τα προωθούμε όλοι μαζί» δηλώνει ο κος Μπουτάρης.

Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο αμπελοτόπι σημειώνουμε για να συμφωνήσει μαζί μας λέγοντας πως «Έχουμε μια καταπληκτική διαφοροποίηση, από περιοχή σε περιοχή, διαφορετικές ποικιλίες, διαφορετικά κλίματα. Στην Ελλάδα έχουμε κρασιά ορεινά, όπως στο Αμύνταιο , κρασιά ψυχρού κλίματος, που είναι πολύ της μόδας, έχουμε κρασιά σε ζεστά κλίματα, τα νησιωτικά κρασιά, τα κρασιά της Κρήτης. Έχουμε μια πολυπλοκότητα και μια πληθώρα γεύσεων.» δηλώνει κι εξηγεί πως « Αυτό δυστυχώς δεν έχει βγει ακόμη προς τα έξω, αλλά βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Εθνική Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου. «Τρέχουμε» προγράμματα για να δημιουργήσουμε την κατηγορία ελληνικό κρασί στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολύ μεγάλα βήματα, μπαίνει το ελληνικό κρασί σε καινούργιες αγορές, πλασάρεται σωστά, έχουμε ένα εθνικό σχέδιο το οποίο το ακολουθούμε όλοι οι οινοπαραγωγοί σωστά.»

Όσον αφορά στη στάση της πολιτείας τονίζει πως «Δεν περιμένουμε κάτι» αλλά όπως εξηγεί «Πρέπει ο κλάδος από μόνος του να δημιουργήσει τις δομές, τη δυναμική και να έρθει η πολιτεία και να γίνει αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια κι έτσι γίνεται. Βλέπουμε πια ότι πολλοί παραγωγοί δουλεύουν μαζί με στόχο την ανάπτυξη του Ελληνικού κρασιού και μετά τη μάρκα τους.»

Τέλος, μιλώντας για τη Θράκη και την Μαρώνεια τονίζει πως είναι ένα καταπληκτικό μέρος. «Υπάρχουν καλά οινοποιεία. Είναι μια περιοχή που δεν σας το κρύβω ότι κοιτάζω κι εγώ. Μια περιοχή που θα δείξει τη δυναμική της σε όλη την Ελλάδα πάρα πολύ έντονα την επόμενη δεκαετία. Γενικά βλέπουμε μια στροφή στο Ελληνικό κρασί, είτε από την νεολαία, που γυρίζει στο κρασί, είτε από μεγάλους ανθρώπους που φεύγουν από τα ποτά και γυρίζουν στο κρασί. Υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχουν τα επισκέψιμα οινοποιία , που δημιουργούν μια κατάσταση εμπειρίας, γύρω από το κρασί κι όλα αυτά συμβάλουν στο να αναδειχθεί το Ελληνικό κρασί παραπάνω.»
Φώτο: Στέλιος Μπουτάρης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα