Κομοτηνή: Ζωγραφική πάνω στο νερό

11:10 3/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Αλή Ασλί είναι δεξιοτέχνης στην ζωγραφικής στο νερό. Με την τέχνη της, την τέχνη του Εμπρού, δημιουργεί πραγματικά «μαγικές» ζωγραφιές. «Είναι η τέχνη του νερού» λέει και μιλά με αγάπη για όλα εκείνα που της δίδαξε ο πατέρα της, πραγματικός δεξιοτέχνης του Εμπρού.

Η Αλή Ασλί είναι δεξιοτέχνης στην ζωγραφικής στο νερό.

«Ρίχνουμε πάνω στο νερό ό,τι χρώμα θέλουμε, για παράδειγμα το πράσινο για τα φύλα, άλλα και άλλα χρώματα της φύσης. Στην αρχή χρησιμοποιούσαμε μόνο χώμα, κόκκινο, σκούρο καφέ, μαυρόχωμα τώρα περισσότερο χρησιμοποιούμε τα έτοιμα χρώματα, κι αυτά, όμως, τα ρίχνεις πάλι πάνω

στο νερό» εξηγεί με απλότητα και μιλά με αγάπη για τις τουλίπες της, τα γαρύφαλλα της , τα τριαντάφυλλα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που προκύπτουν από την φαντασία, την δεξιοτεχνία και τα χέρια της, που δουλεύουν ασταμάτητα.

Σύμφωνα με την κα Αλή Ασλί υπάρχουν κι άλλες γυναίκες που ασχολούνται με το Εμπρού, παίρνουν τα υλικά που χρειάζονται και δημιουργούν στα σπίτια τους. «Είναι ένα είδος πολύ καλής θεραπείας. Μεγάλης θεραπείας. Σε ηρεμεί.» δηλώνει και σημειώνει πως «είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, θέλει υπομονή και πολύ χρόνο. Το νερό μας καθοδηγεί, οπότε θέλει πολυετή ενασχόληση για να μπορέσει κανείς να τα καταφέρει και να τον ικανοποιήσει το αποτέλεσμα.»

Η ίδια ξεκίνησε να ασχολείται με την τέχνη αυτή κοντά στον πατέρα της. Η οδηγία του ήταν «Υπομονή», όπως έλεγε πάντα, «Υπομονή κι αγάπη.» δηλώνει και σημειώνει «Δυστυχώς δεν μας γνωρίζουν ακόμη, μια έκθεση θα ήταν, ίσως, μια αρχή. Σιγά – σιγά όμως θα γίνει κι αυτό.» προσθέτει και δείχνει με καμάρι τις δημιουργίες της. Δημιουργίες σε χαρτί, σε τσάντες, σε γραβάτες, σε υφάσματα, σε μαξιλάρια, σε κούπες. «Κοιτάξτε τις τσάντες είναι με ανακυκλώσιμα υλικά» λέει με καμάρι και σπεύδει να στείλει το μήνυμά της «Όρεξή να έχει κανείς. Να αγαπά αυτό που κάνει, να προσπαθεί και μπορεί να πετύχει τα πάντα.»
Φώτο: Αλή Ασλί ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα