Κόντε: Ισχυρή η ιταλική οικονομία – Προχωράμε μπροστά

15:42 24/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη «σταθερότητα» της ιταλικής οικονομίας εξήρε την Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρωσία, την ώρα που η κυβέρνησή του έχει εμπλακεί σε ένα μπρα ντε φερ με τις Βρυξέλλες σχετικά με τον προϋπολογισμό της για το 2019.

«Να είστε σίγουροι ότι τα θεμέλια της οικονομίας μας είναι ισχυρά, ότι η οικονομία μας είναι σταθερή και οφείλουμε μόνο να προχωρήσουμε μπροστά. Η κυβέρνηση θα

κάνει αυτό που της αναλογεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση Ιταλών και Ρώσων επιχειρηματιών στη Μόσχα.

«Είμαστε η δεύτερη βιομηχανική κοινότητα της Ευρώπης, είμαστε πιθανόν η χώρα με τον πιο ισχυρό ιστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η πιο σταθερή στην Ευρώπη και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό», είπε ο Κόντε, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είμαστε μια μεγάλη ομάδα: η κυβέρνηση, οι θεσμοί, οι επιχειρηματίες, οι εργάτες», είπε.

«Στον προϋπολογισμό δίνουμε επίσης προσοχή στη μείωση των επιβαρύνσεων, επειδή έχουμε αντιληφθεί πως στην Ιταλία, με τον καιρό, τα εργατικά κόστη έχουν επισωρευθεί στην ανταγωνιστικότητα», δήλωσε, λέγοντας πως η Ιταλία έχει ωστόσο «όλα τα χαρτιά στα χέρια για να απελευθερώσει το δυναμικό της».

Ο κυβερνών συνασπισμός στην Ιταλία απέκλεισε την Τρίτη κάθε αλλαγή στον προϋπολογισμό για το 2019, παρά την απόρριψή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια απόφαση που παρόμοιά της δεν έχει ληφθεί ποτέ μέχρι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όχι» από Κομισιόν στον ιταλικό προϋπολογισμό (video)

Από την πλευρά του, ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας και ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης συνασπισμού με το Κίνημα Πέντε Αστέρια, επιμένει σε μια πιο επιθετική ρητορική.

«Είναι μια επίθεση εναντίον της ιταλικής οικονομίας. Όχι μόνο δεν θα αλλάξουμε ούτε κόμμα, αλλά αν συνεχίσουν να χτυπάνε στην τύχη, θα με κάνουν να θέλω να δώσω περισσότερα χρήματα στους Ιταλούς», δήλωσε στο ραδιόφωνο.

«Υπάρχει μια Ιταλία που θέλει να τρέξει και όχι να είναι σκλάβα παράλογων κανόνων» επέμεινε, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θέλει να έχει τον χρόνο να κάνει διάλογο με τις Βρυξέλλες χωρίς να ενδίδει «στην πολιτική ψυχολογικής τρομοκρατίας».

Ο ιταλικός Τύπος για την απόρριψη του προϋπολογισμού

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει τους φόρους στα τυχερά παιχνίδια και τα τσιγάρα για να μπορέσει να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία φέρεται να επιμένει στη δυνατότητα να γίνονται τριμηνιαίοι έλεγχοι από την ίδια την κυβέρνηση, με τους οποίους να επιβεβαιώνεται ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης. Σε περίπτωση επιβράδυνσής της, μπορεί να προγραμματισθούν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Σύμφωνα με σχόλιο της εφημερίδας La Repubblica, από τη μία «οι Βρυξέλλες θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα προς τις αγορές: αποφάσισαν να βάλουν σε καραντίνα την ιταλική λοίμωξη, και να εγγυηθούν ότι δεν θα επεκταθεί σε άλλες χώρες». Από την άλλη, «η Κομισιόν στέλνει και το μήνυμα ότι τα λάθη της κυβέρνησής της Ρώμης θα τα πληρώσει ο ιταλικός λαός», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα.

Η εφημερίδα La Stampa αναφέρεται στις δηλώσεις του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως «το βάρος του δημόσιου χρέους πέφτει στις πλάτες των παιδιών και των εγγονών μας». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο, ο Ματαρέλα εργάζεται αδιάκοπα υπέρ μιας επαναπροσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα έστειλε και ένα διαλλακτικό μήνυμα προς τον Τζουζέπε Κόντε, υπογράφοντας το διάταγμα της κυβερνητικής συμμαχίας, που προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις.

H εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, τέλος, γράφει ότι η απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας θα ληφθεί το αργότερο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, οι κυρώσεις αυτές μπορεί να φτάσουν τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως τονίζουν αναλυτές στην εφημερίδα, είναι ότι, αν η κατάσταση στις αγορές εκτραχυνθεί, «η Ιταλία μπορεί να χάσει το τελευταίο δίχτυ προστασίας και να μην είναι σε θέση να ζητήσει την ενεργοποίηση των μηχανισμών στήριξης του ESM».

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα