Κορονοϊός: Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ – Κερδίζει έδαφος η διπλή μάσκα

21:25 12/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Αισθητή γίνεται πλέον η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς ο δείκτης των διασωληνωμένων ασθενών αυξάνεται μέρα με τη μέρα και η κάλυψη των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φτάνει το 83% στην Αττική.

Με κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων και αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, η Αχαΐα και η Εύβοια μπαίνουν σε σκληρό lockdown.

Όλη η Αχαΐα βρίσκεται πλέον στο βαθύ κόκκινο και αυτό αποτυπώνεται και στο ρυθμό αύξησης των

νέων εισαγωγών. Μία δεύτερη κλινική Covid δημιουργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας στο Ρίο. Η πληρότητα και στις 2 κλινικές αγγίζει το 60%.

Την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.410 νέα κρούσματα κορονοϊού, 293 διασωληνωμένους και 21 θανάτους.

Με νέα έντυπα μετακίνησης για την άφιξη και αποχώρηση από την εργασία τους θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι εργαζόμενοι, καθώς από τη Δευτέρα 15 του μηνός παύουν να ισχύουν οι παλαιές βεβαιώσεις.

Πιο εντατικοί ρυθμοί εμβολιασμού

Μισό εκατομμύριο Έλληνες εμβολιάστηκαν με μία δόση εμβολίου τουλάχιστον. Την πρώτη ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικία 60-64 ετών, κλείστηκαν 140.000 ραντεβού για εμβολιασμό σε μία ημέρα.

Παράλληλα άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 75-79.

Με την πρόοδο του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, βρισκόμαστε πλέον στην 3η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ σε ημερήσιους εμβολιασμούς.

Διπλή μάσκα;

Μεγάλη σημασία αποδίδουν οι επιστήμονες στη χρήση μάσκας και μάλιστα όλο και περισσότεροι συστήνουν διπλές μάσκες.

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού κέντρου Ελέγχου λοιμώξεων, μία μάσκα, χειρουργική ή υφασμάτινη, μπλοκάρει λίγο πάνω από το 40% των σταγονιδίων που προέρχονται από την αναπνοή ενός ακάλυπτου προσώπου.

Αν όμως φορεθεί μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική αποκλείεται περίπου το 80% των σταγονιδίων.

Όταν μάλιστα και οι δύο φορούν μάσκα, εμποδίζεται το 96% των σταγονιδίων.

Εμβόλιο Pfizer: Αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις μετά τη 2η δόση

Σύμφωνα με νέα μελέτη το εμβόλιο της PFIZER φαίνεται ότι παρέχει προστασία έναντι των δύο μεταλλαγμένων στελεχών που πρωτοεντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, μετά τη χορήγηση και της 2ης δόσης.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι μετά την πρώτη δόση τα επίπεδα των αντισωμάτων δεν ήταν ικανά να προσφέρουν προστασία έναντι των νέων στελεχών. Ωστόσο υπήρξε ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων (T cells) τα οποία συμβάλλουν κι εκείνα με τη σειρά τους στην παραγωγή αντισωμάτων.

Όταν λοιπόν χορηγήθηκε και η 2η δόση τα Τ-λεμφοκύτταρα ήταν ήδη ενεργοποιημένα κι έτοιμα να πολεμήσουν τον ιό και η παραγωγή αντισωμάτων πολύ μεγαλύτερη.

Τα νέα ευρήματα αφ’ ενός γεννούν ελπίδες και για την αντιμετώπιση των νέων στελεχών και αφ΄ ετέρου δείχνουν τη σημασία της 2ης δόσης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσιόδρα με τον Ισραηλινό παρασκευαστή του εισπνεόμενου φαρμάκου

Τηλεφωνική συνομιλία είχε την Παρασκευή ο Σωτήρης Τσιόδρας με τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος παρασκευάζει το πρωτοποριακό εισπνεόμενο φάρμακο κατά του κορονοϊού.

Στο τηλεφώνημα συμφωνήθηκε η άμεση έναρξη της κλινικής έρευνας και σε μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα νοσοκομεία που θα συμμετέχουν στην έρευνα θα είναι ο Ευαγγελισμός, το Σωτηρία, το Αττικόν και μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία αναφοράς.

Η τηλεφωνική επικοινωνία ήλθε λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση και τη συμφωνία στο Ισραήλ, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο είναι εισπνεόμενο, χορηγείται μία φορά τη μέρα για λίγα λεπτά και δοκιμάστηκε σε ασθενείς στο Ισραήλ με θεαματικά αποτελέσματα.

Χορηγήθηκε σε 30 ασθενείς και μέσα σε 5 ημέρες οι 29 θεραπεύτηκαν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός και βγήκαν από το νοσοκομείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα