«Κουμπώνουν» τα μεγάλα έργα υποδομής

09:40 12/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ενίσχυση της συνεργασίας ιδίως στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, της ενέργειας και το μεταναστευτικό- προσφυγικό αποφάσισαν κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα οι εκπρόσωποι των 8 χωρών που μετέχουν στο 2ο Φόρουμ της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου που διοργανώνει η ελληνική προεδρία στα Ιωάννινα.
Στη Διακήρυξη των Ιωαννίνων που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των 8 χωρών που συμμετέχουν στην υπουργική σύνοδο, υπογραμμίζουν τη σημασία των συγκοινωνιακών συνδέσεων τόσο για εμπορευματικές και επιβατικές

μεταφορές, όσο και για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει ένταση των προσπαθειών ώστε να εξευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής. Επίσης συμφωνήθηκε η ενίσχυση των θαλάσσιων και λιμενικών υποδομών.

H Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια και στηρίζει τις περιφερειακές συνεργασίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στη σημασία της διασύνδεσης των διακρατικών υποδομών τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής όπως η Ιόνια Οδός, στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας ώστε το επόμενο διάστημα, να συνδεθούν με αντίστοιχα έργα άλλων χωρών της Αδριατικής-Ιονίου και να αποκτήσουν μακροπεριφερειακή διάσταση.

Το Φόρουμ ολοκληρώνεται σήμερα με θεματικές συζητήσεις σχετικά με τους τέσσερις πυλώνες της Στρατηγικής, δηλαδή τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τις Μεταφορές και την Ενέργεια, την Ποιότητα του Περιβάλλοντος και το Βιώσιμο Τουρισμό. Συμμετέχουν εκπρόσωποι των οκτώ συνεργαζόμενων χωρών και συγκεκριμένα της Ελλάδας, Ιταλίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Αλβανίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μαυροβούνιου και Σερβίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα