Κουλουράκια με πρωτεΐνες εντόμων «ψήνει» το ΑΠΘ (Video)

18:25 29/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Κάποια είδη εντόμων είναι εδώδιμα και καταναλώνονται από μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού και το τελευταίο Διάστημα έχουν έρθει στο προσκήνιο. Ήδη από το 2003, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας προτάσσει την εντομοφαγία ως μια συμφέρουσα λύση για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο πληθυσμός της γης θα ξεπεράσει τα 9. δισ. το  2050. Αυτό σημαίνει μια τρομακτική

αύξηση στην πίεση που δέχεται ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός τομέας με τις αντίστοιχα καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. Ήδη αυτή τη στιγμή, 2,5 δισ. άνθρωποι στην Αφρική, την Ασία και Λατινική Αμερική έχουν εντάξει τα έντομα στη διατροφή τους. Ήταν θέμα χρόνου η τάση αυτή να φτάσει στην Ευρώπη.

Η διατροφική αξία των εντόμων δεν διαφέρει από αυτή των άλλων τροφίμων. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τα επίπεδα πρωτεΐνης κάποιων έντομων ξεπερνούν και αυτά του κρέατος. Την ίδια ώρα, η εκτροφή των εντόμων αποδεικνύεται πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον ενώ είναι πιο αποδοτική.

Επίσης, ο τρόπος εκτροφής τους είναι περιβαλλοντικά πιο φιλικός σε σχέση με τη συμβατική κτηνοτροφία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γρύλος. Η εκτροφή του  γρύλου χρειάζεται 50% λιγότερο νερό από την εκτροφή πουλερικών και εκπέμπει 75% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Ταυτόχρονα, από τον γρύλο αξιοποιείται το 80% ενώ από τα πουλερικά μόλις το 55%.

Στο πλαίσιο μιας μεγάλης καινοτόμας έρευνας που πραγματοποιεί το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρασκευάζονται κουλουράκια που έχουν ως πρώτη τους ύλη τρία είδη εντόμων.

Η ερευνητική ομάδα θέλει να ενσωματώσει την πρωτεΐνη των εντόμων σε φόρμουλες συνταγών όπως αρτοπαρασκευάσματα, ποτά, κρεατοπαρασκευάσματα.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Τεχνολογίας Τροφίμων Μαντώ Παρασκευοπούλου

 κατά πάσα πιθανότητα τα έντομα θα ενταχθούν στη διατροφή μας, καθώς αποτελεί μια εναλλακτική λύση ως απάντηση στην επισιτιστική κρίση και την παραγωγή τροφίμων με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο κοινό, το 68% δήλωνε αρνητικό στην κατανάλωση, λόγω αηδίας ή φόβου προς το άγνωστο. Μετά την ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα της χρήσης εντόμων στη διατροφή το ποσοστό όσων είχαν αρνητική στάση μειώθηκε σημαντικά. Εξάλλου…χωρίς να το γνωρίζουμε καταναλώνουμε κάθε χρόνο 1 κιλό έντομα, είτε με τη σαλάτα μας, είτε έντομα που ήταν αναμεμειγμένα σε  άλευρα.

Χάρη στη χρηματοδότηση του Ελληνική Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, το εργαστήριο υλοποιεί πρώτο πανελλαδικά την καινοτόμα έρευνα, η οποία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της τον Ιούλιο του 2022.

Κάποιες χώρες της Ευρώπης, όπως η Αγγλία και η Ολλανδία, είχαν ήδη  βρει ένα νομικό παράθυρο που τους επέτρεπε να διοχετεύσουν στην αγορά τους προϊόντα με βάση τα έντομα. Μένει να δούμε τώρα το πώς θα ανταποκριθούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι στη νέα αυτή γαστρονομική επιλογή. Είναι δυνατόν σε λίγα χρόνια αντί για πατατάκια τα μικρά παιδιά να τρώνε τσιπς ακρίδας ή μπιφτέκια από σκουλήκια;

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα