Λέσβος: Στον εισαγγελέα κάτοικοι της Σκάλας Καλλονής για τις καταστροφές. «Είχαμε προειδοποιήσει»

11:27 5/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης προσέφυγαν σήμερα κάτοικοι της Σκάλας Καλλονής, ζητώντας να διερευνηθούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, εφόσον υπάρχουν, για τις καταστροφές από την πρόσφατη θεομηνία.

Με επιστολή την οποία κατέθεσαν παραθέτουν τα όσα συντέλεσαν στην καταστροφή που υπέστησαν οι περιουσίες τους και επιρρίπτουν ευθύνες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για μη έγκαιρη παρέμβαση στην κοίτη του χείμαρρου Τσικνιά.

Στην επιστολή αναφέρεται πως ο κάτοικος

της περιοχής Δημήτρης Φραντζής με έγγραφό του στις 13 Οκτωβρίου είχε ζητήσει από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Θοδωρή Βαλσαμίδη άμεση παρέμβαση στον Τσικνιά. Είχε προειδοποιήσει πως τα δέντρα στις εκβολές του χειμάρρου θα ανακόψουν τη ροή του νερού σε περίπτωση δυνατής βροχής και θα πλημμυρίσει η περιοχή. Πράγμα το οποίο δυστυχώς συνέβη.

Οι 40 κάτοικοι της Σκάλας Καλλονής που υπογράφουν την αναφορά προς την εισαγγελία ζητούν την ποινική δίωξη των υπευθύνων, εφόσον προκύψουν ενέργειες ή παραλείψεις που οδήγησαν στην πλημμύρα που προκάλεσε ζημιές στις περιούσιες τους.

Ακόμα ζητούν την παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα στην κοίτη του Τσικνιά για να προστατευτούν οι περιουσίες τους και να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έπαθαν.

Αίτημα των κατοίκων της περιοχής εδώ και αρκετά χρόνια είναι η διαμόρφωση της κοίτης ώστε να επαρκεί για την απορροή των νερών της βροχής. Ο Δημήτρης Φρατζής είδε το κτήμα του να καταστρέφεται για δεύτερη φορά σε 10 χρόνια. Στις 13 Οκτώβρη έστειλε επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη Θοδωρή Βαλσαμίδη ζητώντας να γίνει άμεση παρέμβαση στα τελευταία μέτρα του Τσικνιά πριν εκβάλλει στη θάλασσα. Ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε εγγράφως την ίδια μέρα την αρμόδια υπηρεσία, αλλά η παρέμβαση δεν έγινε ποτέ. Δυστυχώς όμως η επιστολή Φραντζή αποδείχτηκε προφητική.

Ο Θοδωρής Βαλσαμίδης και η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσαν στην ΕΡΤ πως: οι χείμαρροι της περιοχής είχαν καθαριστεί επαρκώς και έγκαιρα, στο τελικό τμήμα του Τσικνιά όμως δεν ήταν δυνατό να γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση διότι ανήκει στις χαρακτηρισμένες περιοχές του δικτύου «Natura» και απαγορεύεται κάθε τεχνική παρέμβαση.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς
Keywords
Τυχαία Θέματα