Λουμπλιάνα, η πρώτη ευρωπαϊκής zero waste πρωτεύουσα (Video)

18:34 18/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

H Λουμπλιάνα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή zero waste πρωτεύουσα, έχοντας μειώσει κατά 95% την ποσότητα των απορριμμάτων που στέλνονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το πιο εντυπωσιακό με το success story της Λουμπλιάνα είναι ο τρόπος που έγινε η μετάβαση της σε zero waste πόλη. Το 2004, πριν ενταχθεί η Σλοβενία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πόλη δεν είχε καν αξιοσημείωτο σύστημα ξεχωριστής συλλογής απορριμμάτων.

Πλέον, οι κάτοικοι

της Λουμπλιάνα  έχουν καταφέρει να ανακυκλώνουν το 68% των απορριμμάτων, τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζονται. Το 2025 στόχος είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 75%.

«Στην αρχή οι άνθρωποι σκέπτονταν ‘’γιατί να πρέπει να ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια μας; Δεν είναι η δουλειά μας, δεν πληρωνόμαστε για αυτό, ήδη πληρώνουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες’’. Αλλά ένα – δύο χρόνια μετά, οι άνθρωποι αγκάλιασαν την ιδέα και πλέον την υλοποιούν σαν να είναι δεύτερη τους φύση. Όταν βλέπουν ανθρώπους που δεν ξεχωρίζουν τα σκουπίδια τους το βρίσκουν πολύ παράξενο» λέει η φοιτήτρια Εντίτα Σάμπτις.

Πως όμως η οικολογία λειτουργεί στην πράξη; Σε όλη την πόλη της Λουμπλιάνα υπάρχουν διαφορετικοί κάδοι για χαρτί, συσκευασίες, γυαλί, υπολείμματα και βιοδιασπώμενα απορρίμματα, ενώ εφαρμόζουν και το σύστημα πόρτα- πόρτα, που επικεντρώνεται στη συλλογή οργανικών απορριμμάτων.

Ρούχα, συσκευές και αντικείμενα που δεν χρειάζονται πια οι κάτοικοι, μπορούν να τα δώσουν σε κέντρο επαναχρησιμοποίησης, όπου ταξινομούνται, επισκευάζονται και πωλούνται.

Οι δρόμοι καθαρίζονται με νερό από την βροχή και βιοδιασπώμενο απορρυπαντικό.

«Ξεκινήσαμε εκπαιδεύοντας τα παιδιά στα νηπιαγωγεία.  Καθιερώσαμε βραβεία για τον διαχωρισμό των σκουπιδιών. Θυμάμαι πόσο καταπληκτικό ήταν όταν ένα νηπιαγωγείο κέρδισε το πρώτο βραβείο. Τότε εκείνα τα παιδιά είπαν στις οικογένειες τους: ‘’προσέξτε πως ξεχωρίζετε τα απορρίμματα μας’’. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα» λέει ο Ζόραν Τζάνκοβιτς, δήμαρχος της Λουμπλιάνα

Πλέον, η Λουμπλιάνα έχει μειώσει κατά 95% την ποσότητα των απορριμμάτων που στέλνονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Μαζί με επτά άλλους δήμους της Σλοβενίας που έχουν εφαρμόσει παρόμοια μέτρα, κατάφεραν να αποτρέψουν την παραγωγή 15.750 τόνων μικτών αστικών αποβλήτων, εξοικονομώντας 3,3 εκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα