Ματέο Ρέντσι – ‘Δημοκρατικό Κόμμα’

17:05 28/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Πέτρου Δίπλα

Ο Ματέο Ρέντσι, υποψήφιος του ‘Δημοκρατικού Κόμματος‘ στις ιταλικές εκλογές, γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1975 στην Φλωρεντία και σε ηλικία 39 ετών, τον Φεβρουάριο του 2014, εξελέγη πρωθυπουργός, ο νεώτερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας.

Ο Ρέντσι είναι και ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ιταλία που εξελέγη ενώ ήταν δήμαρχος εν ενεργεία. Ο Ρέντσι είχε εκλεγεί πρόεδρος της επαρχίας της Φλωρεντίας τον Ιούνιο του 2004, σε ηλικία 29 ετών, και δήμαρχος της

πόλης τον Ιούνιο του 2009.

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των δημαρχιακών καθηκόντων του, το 2010, τα ΜΜΕ του έδωσαν το προσωνύμιο ‘Μπουλντόζας’ για την διάθεσή του να επιφέρει μεγάλες αλλαγές και στο κόμμα του και στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ‘να αλλάξει το κατεστημένο’. Να γκρεμίσει το παλιό και να φέρει την πολυπόθητη ‘αλλαγή’.

Όμως τον Δεκέμβριο του 2016 παραιτήθηκε από πρωθυπουργός μετά την απόρριψη από τον ιταλικό λαό μιας σειράς συνταγματικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες θεωρούσε απαραίτητες για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας. Τις μεταρρυθμίσεις τις υπέβαλε σε δημοψήφισμα δηλώνοντας ότι θα παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν εγκριθούν από τον λαό.

Ο Ρέντσι σπούδασε νομικά και οικονομικά και εργάστηκε για χρόνια στη διαφημιστική εταιρία της οικογενείας του από την οποία κόλλησε και το μικρόβιο της πολιτικής καθώς ο πατέρας του ήταν ενεργός πολιτικός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Μικρός ήθελε να γίνει δημοσιογράφος ή ποδοσφαιριστής και μέχρι σήμερα είναι φανατικός οπαδός της Φιορεντίνα.

Σε ηλικία 21 ετών, το 1996 ήταν συνδημιουργός της επιτροπής στήριξης της υποψηφιότητας του Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος ηγούμενος του κεντροαριστερού συνασπισμού της ‘Ελιάς’ νίκησε στις εκλογές τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τον ίδιο χρόνο πήγε στο κεντρώο κόμμα ‘Ιταλικό Κόμμα του Λαού’ του οποίου έγινε Περιφερειακός Γραμματέας το 1999. Το 2001 πήγε στο κεντρώο κόμμα του πρώην δήμαρχου Ρώμης Φραντσέσκο Ρουτέλι ‘Η Μαργαρίτα’ και το 2004, 29 ετών, εξελέγη πρόεδρος της επαρχίας της Φλωρεντίας ως υποψήφιος κεντροαριστερού συνασπισμού.

Στη θέση αυτή πήγε αντίθετα με το κατεστημένο μειώνοντας και τους φόρους και τον αριθμό των υπαλλήλων και των διευθυντών της επαρχίας.

Λίγο αργότερα, το 2009, ως δήμαρχος της Φλωρεντίας, και μέλος πλέον του ‘Δημοκρατικού Κόμματος’, μείωσε στο μισό τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων και κατά 90% τον χρόνο αναμονής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ενώ εγκατέστησε 500 σταθμούς δωρεάν WiFi σε όλη τη πόλη.Για αυτές και άλλες τέτοιες ενέργειες του, του δόθηκε το όνομα ‘Μπουλντόζας’. Ο ίδιος όχι μόνο δεν έκρυβε αλλά τόνιζε ότι είναι υπερβολικά φιλόδοξος.

Οι θέσεις που προωθεί είναι, από τη μια, λιγότερο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα και οικονομία της αγοράς και από την άλλη ισχυρό κοινωνικό κράτος. Έτσι γίνεται αρεστός από ψηφοφόρους πολλών κομμάτων.

Το 2011 έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Γενικό Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Λουίτζι Μπερσάνι (67 ετών), λέγοντας ότι οι παλιοί πολιτικοί της γενιάς του Μπερλουσκόνι πρέπει να αποχωρήσουν από την πολιτική.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 βάζει υποψηφιότητα για ΓΓ του κόμματος προκειμένου να ηγηθεί του κεντροαριστερού συνασπισμού στις εκλογές του 2013, όμως τελικά την αρχηγία την κερδίζει στο δεύτερο γύρο ο Μπερσάνι με 61% έναντι 39% του Ρέντσι.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου 2013 ο Μπερσάνι ( τον οποίο πάντως στήριξε ο Ρέντσι) δεν κατορθώνει να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση (έχασε στη Γερουσία).

Ο Ρέντσι τον κατηγορεί για την αποτυχία, καλώντας τον ή να πάει σε νέες εκλογές ή να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τον Μπερλουσκόνι, όπως και τελικά έγινε, με πρωθυπουργό όμως τον Ενρίκο Λέτα, συνιδρυτή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Δύο μήνες μετά, τον Απρίλιο, ο Μπερσάνι παραιτείται από την αρχηγία του Δημοκρατικού Κόμματος κατηγορούμενος για άστοχους χειρισμούς στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Ρέντσι ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για Γενικός Γραμματέας κερδίζοντας αυτή τη φορά τις εσωκομματικές εκλογές με μεγάλο ποσοστό 68%.

Ο Ρέντσι από την επομένη της εκλογής του στην αρχηγία του κυβερνώντος κόμματος θέλει να αναλάβει και την πρωθυπουργία, αν και φανερά στηρίζει τον πρωθυπουργό Λέτα. «Στηρίζω τον πρωθυπουργό. Θέλω να αλλάξω την Ιταλία, όχι την κυβέρνηση» έλεγε χαρακτηριστικά.

Όμως τον φεβρουάριο του 2014 ο Ρέντσι καλεί τον Λέτα να παραιτηθεί, ο Λέτα αρνείται, αλλά στην σύσκεψη του Κόμματος το αίτημα του Ρέντσι υπερψηφίζεται (136 ψήφοι υπέρ και 16 κατά) και τελικά ο Λέτα δηλώνει παραίτηση στις 14 Φεβρουαρίου.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2014 ο Ρέντσι λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, γενόμενος ο 56ος πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο νεότερος πρωθυπουργός, ο 4ος πρωθυπουργός σε 4 χρόνια και ο 3ος συνεχόμενος μη εκλεγμένος από τον λαό, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει σε γενναίες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα θέσει στην κρίση του ιταλικού λαού (το όχι του οποίου τον οδήγησε σε παραίτηση τον Ιανουάριο του 2016).

Ο Ρέντσι θεωρείται ότι ανήκει στη θρησκευόμενη καθολική πτέρυγα της κεντροαριστεράς, έχοντας άριστες σχέσεις με την εκκλησία και παράλληλα έχοντας ιδιαίτερα προοδευτικές θέσεις για κοινωνικά θέματα όπως για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. Κατά πολλούς θεωρείται ο ‘Μακρόν’ της Ιταλίας.

Βέβαια τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θέλει να επιβάλλει, τον έχουν εξουθενώσει. Οι New York Times είχαν γράψει για τον Ρέντσι «πώς η διακυβέρνηση της Ιταλίας μετατρέπει έναν νέο άνθρωπο σε γέροντα«

Keywords
Τυχαία Θέματα