Μάθηση και διαδίκτυο: Μένουμε σπίτι κερδίζοντας γνώσεις

13:19 10/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η παρακολούθηση διαδικτυακών μαθημάτων από το σπίτι δίνει, εδώ και χρόνια, τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση με χαμηλό ή μηδενικό κόστος. Χάρη στην τεχνολογία καταργούνται τα εμπόδια των αποστάσεων, ενώ εξαλείφονται σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αδυναμία εύρεσης και αξιοποίησης του απαραίτητου -ανάλογα με τις περιστάσεις- εκπαιδευτικού υλικού. Ειδικότερα για την περίοδο της παραμονής μας στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, πολλές είναι οι διαδικτυακές πλατφόρμες που προσφέρουν μαθήματα δωρεάν ή σε χαμηλότερη

τιμή. Το ert.gr παρουσιάζει, ενδεικτικά, μερικές από αυτές.

Coursera 

Η ιδιαίτερα δημοφιλής πλατφόρμα διαδικτυακής μάθησης προσφέρει μαθήματα ποικίλων θεματικών ενοτήτων (Επιστήμη των Δεδομένων, Προγραμματισμός και Ανάπτυξη Εφαρμογών για υπολογιστές και διαδίκτυο, επιχειρήσεις, τέχνες κ.ά.) σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια και οργανισμούς. Ακόμα προσφέρει μαθήματα στους τομείς των ανθρωπιστικών-κοινωνικών επιστημών, της υγείας κ.λπ.

Σε αρκετές περιπτώσεις, το υλικό των μαθημάτων διατίθεται σε περισσότερες από μία γλώσσες ή προσφέρεται και με υπότιτλους. Στα μαθήματα που διατίθενται επί πληρωμή είναι δυνατή η απόκτηση βεβαίωσης παρακολούθησης ή και πιστοποιητικού εξειδίκευσης (specialization) σε συγκεκριμένους τομείς.

To Coursera προσφέρει πολλά δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει εδώ.

Κατά την περίοδο που διανύουμε, η ίδια πλατφόρμα προσφέρει περισσότερα δωρεάν μαθήματα (και με τη χορήγηση του σχετικού πιστοποιητικού παρακολούθησης όπου προβλέπεται). Τα επιπλέον μαθήματα που θα διατίθενται χωρίς χρέωση έως τις 31 Μαΐου 2020 περιλαμβάνουν πρόσθετες ασκήσεις, διαδικτυακές διαλέξεις, ενώ προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες αλληλεπίδρασης σε διαδικτυακές κοινότητες.

edX 

Πρόκειται για τη διαδικτυακή πλατφόρμα μάθησης που δημιουργήθηκε από τα πανεπιστήμια  ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) και Χάρβαρντ (Harvard University). Σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια ανά τον κόσμο προσφέρει υψηλής ποιότητας μαθήματα εξ αποστάσεως σε περισσότερους από 20 εκατομμύρια ενδιαφερόμενους διεθνώς. Για την πραγματοποίηση των μαθημάτων, η πλατφόρμα παρέχεται μη κερδοσκοπικά και υποστηρίζει λογισμικό ανοικτού κώδικα (OpenEdx) που επιτρέπει την αναδιαμόρφωση του διαδικτυακού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος από τους καθηγητές και τους ειδικούς της τεχνολογίας ανάλογα με τις περιστάσεις.

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει πλήθος δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων (για την απόκτηση πιστοποιητικού παρακολούθησης απαιτείται χρέωση) με θεματολογίες γύρω από τις θετικές επιστήμες, τις τέχνες και τον πολιτισμό, τη διοίκηση επιχειρήσεων, την υγεία, την τεχνολογία κ.α.

FutureLearn 

Πρόκειται για μια από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες εξ αποστάσεως διδασκαλίας μέσω διαδικτύου. Ιδρύθηκε από το The Open University του Ηνωμένου Βασιλείου και προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο επιλογές από ένα ευρύ σύνολο θεματικών. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα καλύτερα βρετανικά πανεπιστήμια, αλλά και με κορυφαία πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο.

Ενδεικτικά, στο FutureLearn μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μαθήματα που σχετίζονται με τη διοίκηση επιχειρήσεων, τον κλάδο της υγείας και της φαρμακευτικής, την Τεχνολογία και την Επιστήμη των Υπολογιστών, τη διδασκαλία και τις τέχνες.

Σε ειδική ενότητα μπορεί κάποιος να βρει τα διαδικτυακά μαθήματα που προσφέρονται δωρεάν. Με επιπλέον χρέωση, οι σπουδαστές των μαθημάτων μπορούν -κατά περιπτώσεις- να αποκτούν πιστοποιητικά παρακολούθησης και να έχουν πρόσβαση στα μαθήματα χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Udemy 

Η πλατφόρμα προσφέρει ποικιλία διαδικτυακών μαθημάτων σε σπουδαστές και επαγγελματίες. Οι ενότητες παρουσιάζονται ανά κατηγορία (σχέδιο, εκμάθηση γλωσσών προγραμματισμού, τεχνολογία, επιχειρήσεις, καλλιέργεια δεξιοτήτων, φωτογραφία, μουσική). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα μαθήματα και σε άλλες διαθέσιμες γλώσσες πέραν της αγγλικής ή να προσθέσουν υπότιτλους, όπου αυτό είναι δυνατόν. Ακόμα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και διαφορετικές γλώσσες για την πλοήγησή τους στον ιστότοπο. Τέλος μπορούν να προσαρμόσουν τις αναζητήσεις τους σύμφωνα με τα φίλτρα-κριτήρια της επιλογής τους.

Και στο  Udemy μπορεί κάποιος να βρει χιλιάδες διαδικτυακά μαθήματα δωρεάν, πέρα από εκείνα που διατίθενται επί πληρωμή.

Class Central 

Στον συγκεκριμένο ιστότοπο μπορεί κάποιος να βρει χιλιάδες διαδικτυακά μαθήματα και σεμινάρια, πολλά από τα οποία προσφέρονται δωρεάν. Οι τίτλοι των μαθημάτων ταξινομούνται κυρίως ανάλογα με τη θεματική τους, το πανεπιστήμιο-φορέα υλοποίησης και τη διαδικτυακή πλατφόρμα φιλοξενίας τους.

Ελληνικά παραδείγματα     Mathesis 

Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ιδρύθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέφανου Τραχανά, ως τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ), με σκοπό τη δωρεάν προσφορά διαδικτυακών μαθημάτων σε φοιτητές, επιστήμονες, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εκπαίδευσης και διδασκαλίας.

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί κάποιος να βρει εκπαιδευτικές ενότητες που σχετίζονται, κυρίως, με τις επιστήμες της φυσικής, της ιστορίας και των μαθηματικών. Οι διδάσκοντες είναι καθηγητές στα σημαντικότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας, αλλά και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ανοικτά μαθήματα – Οpen Courses 

Στον ιστότοπο με το εκπαιδευτικό υλικό «ανοιχτής πρόσβασης», κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει διαδικτυακά και εντελώς δωρεάν τις ενότητες μαθημάτων που υλοποιούνται από τα ελληνικά πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.ά.) και τα ΤΕΙ της χώρας.

Η Εθνική Πύλη Αναζήτησης Ανοικτών Μαθημάτων (Οpen Courses) φιλοξενεί συνολικά 4.479 μαθήματα από 26 ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η αναζήτηση του προσφερόμενου εκπαιδευτικού υλικού γίνεται και με βάση τις θεματικές ενότητες στις οποίες αυτό αντιστοιχεί. Η παρακολούθηση μαθημάτων από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν οδηγεί στην απόκτηση πιστοποιητικού-βεβαίωσης.

Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα