Δύο εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Τουλάχιστον 13 νεκροί & 60 τραυματίες

17:22 26/8/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν ενώ υπάρχουν 60 τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Νωρίτερα εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε και μια δεύτερη έκρηξη, κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον που βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ,

Δημήτρης Απόκης, πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας με γιλέκο με εκρηκτικά, έξω από την πύλη Abbey του αεροδρομίου, ένα σημείο στο οποίο ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί άνθρωποι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα θύματα είναι Αφγανοί ενώ το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ανάμεσά τους είναι και Αμερικανοί. 

We can confirm that the explosion at the Abbey Gate was the result of a complex attack that resulted in a number of US & civilian casualties. We can also confirm at least one other explosion at or near the Baron Hotel, a short distance from Abbey Gate. We will continue to update.

John Kirby (@PentagonPresSec) August 26, 2021

Tο Politico υποστηρίζει επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο με γνώση της κατάστασης ότι ένας βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους ευθύνεται για την έκρηξη.

Multiple U.S. troops were injured when two explosions shook the area outside the Kabul airport today.

An ISIS militant wearing a suicide vest was responsible for the first bombing, two U.S. officials and a source told us. https://t.co/BVnaH9EWge

— POLITICO (@politico) August 26, 2021

Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα συνεχιστούν «μέχρι το τέλος της αποστολής» των ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, διαψεύδοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να ολοκληρωθούν «εντός 36 ωρών». Αμερικανικές πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι πτήσεις γίνονται κάθε 40 λεπτά.

Evacuation operations in Kabul will not be wrapping up in 36 hours. We will continue to evacuate as many people as we can until the end of the mission. #HKIA

John Kirby (@PentagonPresSec) August 26, 2021

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο χωριστές εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί στις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να «φύγουν αμέσως», μετά την έκρηξη που σημειώθηκε και τους πυροβολισμούς που ακολούθησαν.

«Προς όλους τους φίλους μας στο Αφγανιστάν: αν βρίσκεστε κοντά στις πύλες του αεροδρομίου, φύγετε όσο το δυνατό γρηγορότερα, μια δεύτερη έκρηξη μπορεί να σημειωθεί», έγραψε ο ο Γάλλος πρεσβευτής στο Αφγανιστάν Νταβίντ Μαρτινόν στο Twitter.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Αφγανός αρχαιολόγος, Μανσούρα Λιμί, για την προσπάθεια της αδερφή του πάει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Όπως του είπε σήμερα σκοτώθηκαν πολλά άτομα κι ευτυχώς εκείνη γλίτωσε.

Δυτικές χώρες είχαν προειδοποιήσει τους πολίτες τους και Αφγανούς να μην πλησιάζουν την περιοχή του αεροδρομίου λόγω απειλών για τρομοκρατικές επιθέσεις. Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πολιορκείται από χιλιάδες Αφγανούς και ξένους που ελπίζουν να καταφέρουν να μπουν σε ένα από τα τελευταία αεροσκάφη προς το εξωτερικό, μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν.

AP Photo/Wali Sabawoon

Με την 31η Αυγούστου -ημερομηνία αποχώρησης και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών- να πλησιάζει, η μία μετά την άλλη διάφορες χώρες ολοκλήρωσαν ή ολοκληρώνουν μέσα στις επόμενες ώρες τις επιχειρήσεις εκκένωσης. Μεταξύ αυτών, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Πολωνία, η Δανία, η Ολλανδία και ο Καναδάς.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό Άρθρο: Βρετανία: Θέμα ωρών μία «επικείμενη, πολύ θανατηφόρα» τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

 

www.ertnews.gr



Το άρθρο Δύο εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Τουλάχιστον 13 νεκροί & 60 τραυματίες εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα