Μιανμάρ: Η αστυνομία απειλεί με βίαιη διάλυση των διαδηλώσεων

15:24 8/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κρατική τηλεόραση στη Μιανμάρ ανακοίνωσε για πρώτη φορά σήμερα την απειλή «ενεργειών» κατά των διαδηλωτών καθώς πλήθη κατεβαίνουν στους δρόμους για τρίτη μέρα στη σειρά εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε την Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

«Ενέργειες πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον νόμο (…) εναντίον των παραβιάσεων που ταράζουν, εμποδίζουν και καταστρέφουν τη σταθερότητα του κράτους, τη δημόσια ασφάλεια

και το κράτος δικαίου», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MRTV, που ελέγχεται από το κράτος.

Είναι η πρώτη προειδοποίηση που απευθύνουν οι αρχές μετά την έναρξη των διαδηλώσεων το Σάββατο.

AP Photo

Το κύμα διογκώνεται στη χώρα. Σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, συγκεντρώθηκαν στη Ρανγκούν, την οικονομική πρωτεύουσα, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση αντλιών νερού εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Όπως μεταδίδει το Reuters, η αστυνομία κάλεσε τους διαδηλωτές να διαλυθούν αλλιώς θα το κάνει με τη χρήση βίας.

AP Photo

Δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι σταμάτησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους ήδη από την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αυτός ο άνεμος αμφισβήτησης είναι κάτι πρωτόγνωρο στη Μιανμάρ μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2007, που κατεστάλη βίαια από τον στρατό.

Οι στρατιωτικοί έθεσαν τέλος την 1η Φεβρουαρίου σε μια εύθραυστη μετάβαση προς τη δημοκρατία εγκαθιδρύοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν χρόνο και συλλαμβάνοντας την Αούνγκ Σαν Σου Τσι καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του NLD.

@AP Photo/Sakchai Lalit

Από τότε, περισσότεροι από 150 άνθρωποι -βουλευτές, τοπικοί αξιωματούχοι, ακτιβιστές- έχουν συλληφθεί και εξακολουθούν να παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Assistance Association for Political Prisoners (Burma).

Η σύνδεση με το διαδίκτυο αποκαταστάθηκε εν μέρει την Κυριακή έπειτα από σοβαρά προβλήματα για 24 ώρες. Αποκαταστάθηκαν επίσης τα δεδομένα μέσω κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με τη νορβηγική Telenor, από τους κύριους παρόχους στη χώρα.

Αντίθετα, η πρόσβαση στο Facebook παρέμενε σήμερα περιορισμένη. Πολλοί παρέκαμψαν τη λογοκρισία χρησιμοποιώντας VPN.

@AP PhotoΠαρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα τους στρατιωτικούς να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους και να επανέλθουν στην πορεία προς τη δημοκρατία που «διακόπηκε απότομα».

@AP Photo/Gregorio Borgia

Στην ετήσια ομιλία του προς διπλωμάτες από περισσότερες από 180 χώρες, ο Φραγκίσκος μίλησε για τη «στοργή και την εγγύτητα» που αισθάνεται προς τον λαό της Μιανμάρ, την οποία επισκέφθηκε το 2017.

«Η πορεία προς τη δημοκρατία που είχε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια διακόπηκε απότομα από το πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας», είπε ο ποντίφικας. «Αυτό οδήγησε στη φυλάκιση διαφόρων πολιτικών ηγετών, οι οποίοι ελπίζω πως θα απελευθερωθούν γρήγορα ως ενθαρρυντική ένδειξη για έναν ειλικρινή διάλογο με σκοπό το καλό της χώρας», είπε.

Η Καμπέρα καλεί σε απελευθέρωση Αυστραλού οικονομολόγου που συνελήφθη

Οι αρχές της Μιανμάρ οφείλουν να αφήσουν αμέσως ελεύθερο τον Σον Τέρνελ, έναν Αυστραλό οικονομολόγο και σύμβουλο της ανατραπείσας με πραξικόπημα ηγέτιδος της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι, μετά την σύλληψή του το σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν.

@Brendan Smialowski/Pool Photo via AP, File

Ο Τέρνελ δήλωσε το Σάββατο ότι συνελήφθη. Είναι ο πρώτος ξένος για τον οποίο γίνεται γνωστό ότι συνελήφθη στη Μιανμάρ μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου με το οποίο ανατράπηκε η εκλεγμένη κυβέρνηση της Σου Κι.

Οι στρατιωτικοί φοβούνται τη μείωση της επιρροής τους 

Η Μιανμάρ ζει υπό τον ζυγό των στρατιωτικών για σχεδόν 50 χρόνια αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1948.

Μια σταδιακή φιλελευθεροποίηση ξεκίνησε το 2010, στη συνέχεια μια πολιτική κυβέρνηση με ντε φάκτο επικεφαλής την Αούνγκ Σαν Σου Τσι ανήλθε στην εξουσία μετά τη νίκη του κόμματός της, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD) στις εκλογές του 2015.

@AP Photo/Aung Shine Oo, File

Το κόμμα κατήγαγε και πάλι συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες αμφισβητούν οι στρατιωτικοί, παρόλο που διεθνείς παρατηρητές δεν διαπίστωσαν σημαντικά προβλήματα.

Στην πραγματικότητα, οι στρατιωτικοί φοβούνται ότι η επιρροή τους θα μειωθεί μετά τη νίκη του LND, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει το Σύνταγμα το οποίο είναι πολύ ευνοϊκό προς τους στρατιωτικούς.

@AP Photo

Αφού επικρίθηκε πολύ πριν από λίγο μόλις καιρό από τη διεθνή κοινότητα για την αδράνειά της στη διάρκεια της κρίσης με τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια, η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία είχε παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό επί 15 χρόνια λόγω της εναντίωσής της στη χούντα, εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα της.

Η πρώην ηγέτιδα παραμένει «σε καλή υγεία» σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Ναϊπιντάου, σύμφωνα με το κόμμα της.

Ο στρατός υποσχέθηκε ότι θα διεξαγάγει ελεύθερες εκλογές και ότι θα τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, AP

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μιανμάρ,mianmar