Μ.Βραχνάκης: «Η συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο είναι δώρο»

11:44 2/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν είναι αντιπροσωπευτική της βούλησης των μελών του Ιδρύματος! Η συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι δώρο, είναι ευκαιρία που δεν πρέπει να την αφήσουμε να περάσει! Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική!» είπε στην ΕΡΤ Λάρισας ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Μιχάλης Βραχνάκης, διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση του.

Μιχάλης
Βραχνάκης, αντιπρύτανης ΤΕΙ Θεσσαλίας

Ο κ.Βραχνάκης ανέπτυξε στην ΕΡΤ Λάρισας την άλλη άποψη, εκείνων που τάσσονται υπέρ της συγχώνευσης και στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου, χθες, επι του σχεδίου του Υπ.Παιδείας 12 ψήφισαν ΝΑΙ και 14 ΟΧΙ.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Βραχνάκη, πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, όπως πχ να διατηρηθεί το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ή να εξασφαλιστεί η διαδοχή του, και εκτίμησε ότι υπάρχει χρόνος και διάθεση από τον Υπουργό να προχωρήσει σε αλλαγές μέχρι και την τελευταία στιγμή (στις 8 Οκτωβρίου λήγει η δημόσια διαβούλευση), αρκεί να ζητηθούν και να διεκδικηθούν με οργανωμένο τρόπο και λογικά επιχειρήματα.

Χαρακτήρισε αδιανόητα τα επιχείρηματα που κάνουν λόγο για μεταφορά των εγκατάστασεων, των εργαστηρίων κλπ στο Βόλο. «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ένα και αδιαίρετο. Τί σημασία έχει πού θα είναι η έδρα της Σχολής; Και από πού θα γίνεται η διαχείριση; Σημασία έχει ότι ο φοιτητής όπου και αν σπουδάζει, θα πρέπει να έρθει στη Λάρισα για να κάνει π.χ ένα πείραμα»

Ο κ.Βραχνάκης αναφέρθηκε και στα σημεία του σχεδίου που ικανοποιούν πάγια αιτήματα των φορέων της πόλης, όπως είναι η δημιουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου Λάρισας και τον ενισχυμένο ρόλο της Αβερωφείου.

Σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει να αλλάξουν πόλη οι φοιτητές που σήμερα σπουδάζουν σε τμήμα που θα μετακινηθεί, είπε ότι δεν θα χρειαστεί και ότι θα τελειώσουν τις σπουδές τους κανονικά. Θα τους δοθεί, δε, η δυνατότητα να μπουν στο αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα που θα δημιουργηθεί και να το παρακολουθήσουν και σε περίπτωση που το βρουν δύσκολο να επιστρέψουν και να πάρουν το πτυχίο του ΤΕΙ.

«Το ΤΕΙ παραπαίει. Τα οικονομικά του, το προσωπικό. Είναι δώρο αυτή η συγχώνευση», ανέφερε στην ΕΡΤ Λάρισας.

Ο αντιπρύτανης έθεσε και σοβαρό θέμα επι της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, υποστηρίζοντας ότι

«Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική της βούλησης των μελών του Ιδρύματος (ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, διοικητικό προσωπικό), καθώς
(α) Δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος ώστε να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Συνελεύσεις τμημάτων, Κοσμητείες, Σύλλογοι, κ.λπ.). Συγκεκριμένα, κατά παράβαση κάθε ακαδημαϊκής δεοντολογίας και της δημοκρατικής αρχής της εκπροσώπησης, η συνεδρίαση της Συγκλήτου ορίστηκε βεβιασμένα τη Δευτέρα 1/10/2018 στις 12:00, όταν το σχέδιο νόμου ανέβηκε στην πλατφόρμα διαβούλευσης το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής. Η δε εισήγηση του Πρύτανη κοινοποιήθηκε στα μέλη της Συγκλήτου 2,5 ώρες πριν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα έπρεπε να έχει δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του Ιδρύματος και έτσι οι εκπρόσωποί τους στη Σύγκλητο να τοποθετηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις αυτές.
(β) Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν επέτρεψε την κατάθεση προς ψήφιση άλλων προτάσεων επί του θέματος της ημερήσιας διάταξης. Έτσι δεν κατέστη δυνατό να τεθεί προς ψήφιση από το σώμα πρόταση του υπογράφοντα(Μ.Βραχνάκη)
Ακόμα και έτσι όμως, οι Κοσμήτορες των Σχολών και οι Πρόεδροι Τμημάτων ψήφισαν κατά πλειοψηφία κατά της εισήγησης του Πρύτανη που αφορούσε την απόρριψη του Σχέδιο Νόμου.
Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι των Τμημάτων με τον μεγαλύτερο αριθμό μελών ΔΕΠ καταψήφισαν την εισήγηση του Πρύτανη, δείχνοντας έτσι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος είναι υπέρ του εγχειρήματος της συνέργειας των ΤΕΙ Θεσσαλίας, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και καθιστώντας την απόφαση της Συγκλήτου ακόμη λιγότερο αντιπροσωπευτική της βούλησης των μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος»

Ο κ.Βραχνάκης θα αναπτύξει τις θέσεις του και στο Δημοτικό Συμβούλιο στο Δημαρχείο Λάρισας, το απόγευμα, ελπίζοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, να πρυτανεύσει η λογική.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗ ΜΙΧΑΛΗ ΒΡΑΧΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα