Να μετακινηθούν οι ευπαθείς ομάδες από το ΚΥΤ Μόριας ζητά η ομάδα υγείας ¨Κίτρινος¨

18:02 18/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του κορονοϊού οι ευπαθείς πρόσφυγες σε υπερπλήρη κέντρα ταυτοποίησης και υποδοχής με στοιχειώδη μόνο ιατρική φροντίδα, εκφράζει η ιατρική ομάδα Κίτρινος που δρασρηριοποιείται στο ΚΥΤ της Μόριας.

“Στις 11 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε ότι ο ιός COVID-19, προϊόν μιας νέας μετάλλαξης κορονοϊού, έχει φτάσει σε επίπεδα πανδημίας. Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Δρ. Gebreyesus δήλωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου «Ο Π.Ο.Υ. αξιολογεί αυτή την έξαρση κρουσμάτων σε 24ωρη βάση, και νιώθουμε μεγάλη ανησυχία

τόσο για τα ανησυχητικά επίπεδα διάδοσης και σοβαρότητας, όσο και για τα ανησυχητικά επίπεδα απραξίας».

Με δεδομένους τους σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή εξαιτίας της μόλυνσης, η Κίτρινος Φροντίδα Υγείας απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τις πολιτικές αρχές όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ και όλες της ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές να θέσουν ως άμεση προτεραιότητα τη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την αποσυμφόρηση και απομάκρυνση των ευπαθών ατόμων που διαμένουν στο κέντρο ταυτοποίησης και υποδοχής προσφύγων (Κ.Υ.Τ.) της Μόριας στη Λέσβο, όπου αυτό το πρόβλημα παραμένει άλυτο εδώ και πέντε χρόνια. Ήρθε η ώρα οι πολιτικοί ηγέτες να αναλάβουν δράση, προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία θα έρθει να προστεθεί στις επιπτώσεις ενός από τους πιο λοιμογόνους παθογόνους παράγοντες αυτού του αιώνα.

«Ζητάμε από όλους όσοι έχουν εξουσία και αρμοδιότητα, να παραμερίσουν τις πολιτικές τους διαφωνίες και να διαλέξουν τη μόνη δυνατή ανθρωπιστική λύση: να μην αφήσουν τους λησμονημένους ανθρώπους του Κ.Υ.Τ. της Μόριας να προσβληθούν από τον κορονοϊό, ενώ βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα κατάμεστο, επικίνδυνο και ανθυγιεινό κέντρο, χωρίς εγκαταστάσεις ειδικευμένης θεραπείας και, μέχρι στιγμής, μηδαμινά μέτρα ετοιμότητας».   Δρ. Siyana Mahroof-Shaffi, Medical Director, Κίτρινος Φροντίδα Υγείας

Χιλιάδες ευάλωτοι πρόσφυγες, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και οικογένειες με παιδιά, ζουν χωρίς πρόσβαση στα πλέον στοιχειώδη της ανθρώπινης υγείας: κατάλυμα, αποχέτευση, τροφή, νερό και ρουχισμό.

Την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε στη Λέσβο το πρώτο κρούσμα κορονοϊού. Το μοναδικό νοσοκομείο του νησιού δέχεται έντονες πιέσεις από τότε που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση, και προς το παρόν διαθέτει μόνο έξι θέσεις στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Οι μέθοδοι περιορισμού του κορονοϊού, όπως η ατομική προφύλαξη, η απομόνωση και η αποφυγή κοινωνικών συναναστροφών, που είναι εφικτές σε άλλες περιοχές, είναι φύσει αδύνατον να εφαρμοστούν στο Κ.Υ.Τ. της Μόριας. Οι φόβοι περί εξάπλωσης του κορονοϊού μεταξύ των ανθρώπων που διαμένουν στο κέντρο θα αυξήσουν τις εντάσεις, και θα εντείνουν τα κρούσματα βίας.

Το Κ.Υ.Τ. σχεδιάστηκε για 3.000 άτομα, αλλά σήμερα σε αυτό διαμένουν πάνω από 20.000, ανάμεσά τους θύματα πολέμου και βασανιστηρίων, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ηλικιωμένοι και ανοσοεξασθενημένα άτομα, καθώς και ασυνόδευτοι ανήλικοι,Πολλά άτομα ήδη υποφέρουν από σοβαρές νόσους ή βλάβες, σωματικές και ψυχικές.Μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, η γαστρεντερίτιδα και η ψώρα, είναι ευρέως διαδεδομένες στο Κ.Υ.Τ.· πολλά παιδιά και ενήλικες έχουν προσβληθεί από ψείρες, εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής.Εξαιτίας των ανοιχτών υπονόμων και των σκουπιδιών, το Κ.Υ.Τ. αποτελεί εστία εξάπλωσης οποιασδήποτε μεταδοτικής νόσου.

Οι άμεσοι συνεργάτες μας στη Λέσβο τονίζουν τη σημασία της άμεσης δράσης και συνδρομής από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες:

 

«Μετά τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας σε βάρος εθελοντών, το προσωπικό του Κ.Υ.Τ. βρίσκεται ήδη στο ελάχιστο και μια έξαρση κρουσμάτων Covid-19 στη Μόρια μπορεί να είναι κρίσιμη για χιλιάδες ευπαθή άτομα». Trude Jacobsen, γενική γραμματέας της οργάνωσης «Drop in the Ocean», Νορβηγία

«Ενώ η παγκόσμια υγειονομική κοινότητα και οι χώρες είναι απασχολημένες με τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους. Είναι ανθρωπιστικό καθήκον μας, αλλά και το σωστό, να αποτρέψουμε την εκδήλωση καταστροφικών επιπέδων νοσηρότητας και θνησιμότητας σε έναν πληθυσμό ο οποίος είναι ανήμπορος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία». Δρ. Zaher Sahloul, πρόεδρος και συνιδρυτής της οργάνωσης Medglobal, Ουάσιγκτον, Η.Π.Α.

Ο κορονοϊός βρίσκεται ήδη στο νησί, και τώρα είναι η ώρα για δράση. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα σε αυτή την απειλή, ανάγοντας σε ζήτημα επείγουσας σημασίας την αποσυμφόρηση του κέντρου φιλοξενίας και την απομάκρυνση των πιο ευπαθών ατόμων. Αν γυρίσουμε την πλάτη και δεν κάνουμε τίποτα για να προφυλάξουμε αυτούς τους ανίσχυρους ανθρώπους, το αποτέλεσμα θα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή, γενικευμένη δυστυχία και μεγάλοι αριθμοί θανάτων μεταξύ των ηλικιωμένων και των ατόμων με ήδη βεβαρημένη υγεία.

The post Να μετακινηθούν οι ευπαθείς ομάδες από το ΚΥΤ Μόριας ζητά η ομάδα υγείας ¨Κίτρινος¨ appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα