Νιγηρία: Ανησυχία για το μέγεθος της πανδημίας του κορονοϊού

20:36 13/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Φόβοι εκφράζονται για την εξάπλωση της Covid-19 στη Νιγηρία, καθώς αυξάνονται ραγδαία οι «μυστηριώδεις» θάνατοι στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου ελάχιστα διαγνωστικά τεστ έχουν πραγματοποιηθεί.

Εκατοντάδες θάνατοι, κυρίως ηλικιωμένων, έχουν καταγραφεί τον τελευταίο μήνα στο Κάνο, την πιο πολυπληθή πολιτεία με περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους στη βόρεια Νιγηρία. Αρχικά οι αρχές απέδιδαν τους θανάτους σε ασθένειες, όπως ο διαβήτης,

η υπέρταση και η ελονοσία, όμως τα αποτελέσματα επίσημης έρευνας κατέληξαν ότι οι περισσότεροι οφείλονταν στον κορονοϊό.

Η πολιτεία Κάνο έχει επισήμως καταγράψει 666 μολύνσεις απ Covid-19 και 32 θανάτους. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εστία στη Νιγηρία μετά το Λάγος στο νότιο τμήμα της χώρας. Το Κάνο είναι κυρίως μουσουλμανική περιοχή, όπου οι συγγενείς θάβουν τους νεκρούς λίγες ώρες μετά τον θάνατό τους, χωρίς να διενεργούνται νεκροτομές. Οι αρχές αναγκάζονται να διεξάγουν «προφορικές νεκροψίες», ρωτώντας τους συγγενείς για τα συμπτώματα των αποθανόντων.

Οι εστίες «μυστηριωδών θανάτων» εξαπλώνονται και στις γειτονικές πολιτείες: τη Ζιγκάουα, τη Γιόμπε, καθώς και στην πόλη Αζάρε στην πολιτεία Μπάουσι, όπου έχει σταλεί ομάδα επιδημιολόγων μετά τον ταυτόχρονο θάνατο 110 ανθρώπων, όπως ανέφερε ο τοπικός φύλαρχος, Μαχμούντ Αμπντουλαχί.

«Όταν φταρνίζεται το Κάνο, όλος ο βορράς παθαίνει γρίπη» εξηγεί ο δρ Ιμπραήμ Μούσα, γιατρός στην περιοχή.

Το Κάνο, είναι νευραλγικό κέντρο για όλη την περιοχή του Σάχελ στη χώρα, την πιο πολυπληθή της Αφρικής με 200 εκατομμύρια κατοίκους.

Στον βορρά το ποσοστό της ακραίας φτώχειας (1,25 δολάριο την ημέρα βάσει των κριτηρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας) αγγίζει το 90% σε κάποιες πολιτείες, όπως η Σοκότο και η Ζιγκάουα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Στην αρχή του lockdown στη Νιγηρία, χιλιάδες παιδιά που ζουν στον δρόμο εστάλησαν με φορτηγά στις γενέτειρές τους, προκαλώντας ανησυχία ότι διέσπειραν τον κορονοϊό σε όλες τις γειτονικές πολιτείες.

Μολονότι τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ στην πολιτεία Κάνο, είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστούν. Η ζωή συνεχίζεται σχεδόν κανονικά στη φτωχή αυτή περιοχή την τρέχουσα περίοδο του ραμαζανιού, με τους πιστούς να συρρέουν στα τεμένη, παρά τις απαγορεύσεις.

Αγωνία για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Το σύστημα υγείας της χώρας βρισκόταν ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης πριν την έλευση της Covid-19, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Εξάλλου, η περίοδος από τα τέλη Απριλίου ως τον Ιούνιο ευνοεί την εξάπλωση επιδημιών, όπως της χολέρας, του τύφου, της μηνιγγίτιδας και της ιλαράς.

Τα νοσοκομεία της χώρας δεν δέχονται ασθενείς πέραν όσων έχουν μολυνθεί με Covid-19 εξαιτίας του φόβου για εξάπλωση της επιδημίας, ενώ οι ιατροί και οι νοσηλευτές δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας και διστάζουν να ασχοληθούν με τους ασθενείς.

Την περασμένη Κυριακή ο κυβερνήτης του Κάνο, Αμπντουλαχί Ούμρα Γκαντούγε, ζήτησε από τα ιδιωτικά νοσοκομεία να παρέχουν θεραπεία σε ασθενείς που πάσχουν από άλλες ασθένειες, πλην του κορονοϊού, και να τους μοιράζουν μάσκες και απολυμαντικό υγρό για να τους προστατεύσουν από την επιδημία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα