Νυχτόβιοι από γονίδιο

18:12 10/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οποιοσδήποτε νυχτόβιος διαβάζει αυτή τη στιγμή είναι σίγουρα οικείος με το καθημερινό αγώνα που πρέπει να κάνει για να ταιριάξει στο κόσμο κάποιου που ξυπνά νωρίς.

Οι ερευνητές λένε ότι έχουν εντοπίσει το γενετικό λάθος που προκαλεί αυτό το κοινωνικό τζετ-λαγκ ( σ.σ. κούραση μετά από ταξίδι λόγω της διαφοράς ώρας μεταξύ χωρών).

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι που μένουν μέχρι αργά και δεν μπορούν να ξυπνήσουν το πρωί δεν είναι τεμπέληδες, αλλά το εσωτερικό ρολόι τους είναι απλά γενετικά προγραμματισμένο

να τρέχει 2 και 2,5 ώρες πιο αργά από ό, τι στον υπόλοιπο πληθυσμό, χάρη σε μια μετάλλαξη στο γονίδιο (CRY1) του κιρκάδιου ρολογιού.

«Για να είμαι σαφής , δεν μιλάμε για όποιον έχει εθισμό στο κινητό ή στον υπολογιστή και δυσκολεύεται να κοιμηθεί το βράδυ», αναφέρει η επικεφαλής ερευνητής Αλίνα Πάτκε.

Οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα, ακόμη και εν απουσία των smartphones και του ηλεκτρικού φωτός , θα εξακολουθούν να κοιμούνται και να ξυπνούν αργά.

Οι νυχτόβιοι που αγωνίζονται να κοιμηθούν αρκετά, συχνά διαγιγνώσκονται με DSPD (σ.σ. διαταραχή καθυστερημένης φάσης ύπνου ), και οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 10 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από αυτή την κατάσταση.

Εκτός του ότι είναι πιο κουρασμένοι, τα άτομα με DSPD πάσχουν από μια σειρά θεμάτων υγείας, επειδή το σώμα τους συνεχώς προσπαθεί συνεχώς να συγχρονιστεί με το χρονοδιάγραμμα που θέτει η υπόλοιπη κοινωνία.

Η πάθηση αυτή έχει συνδεθεί με άγχος, κατάθλιψη, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Για να μην αναφέρουμε τη ταραχή και την αναστάτωση από το ξυπνητήρι κάθε πρωί.

Σε γενικές γραμμές, το ρολόι του ανθρώπινου σώματος είναι περίπου 24 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι η πέψη, ο ύπνος και η αποκατάσταση των κυττάρων όλα ταιριάζουν καλά σε μια τυπική μέρα στη Γη. Όμως, χάρη σε μια μετάλλαξη στο γονίδιου (CRY1), η νέα έρευνα δείχνει πως μερικοί άνθρωποι χρειάζονται απλά περισσότερο χρόνο.

Τα καλά νέα σε όλα αυτά είναι ότι το ρολόι του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του Cry1, ελέγχεται από εξωτερικά ερεθίσματα, όπως η έκθεση στο φως, έτσι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να είναι σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά το DSPD αν επιμείνουν σε μια ελεγχόμενη ρουτίνα.

«Ένας εξωτερικός κύκλος και ο υγιείς ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να αναγκάσετε μια αργή λειτουργία του ρολογιού για να συμβιβαστεί σε ημέρα με 24 ώρες», λέει η Πατκε. «Εμείς απλά πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά σε αυτό.»

«Δεν είναι αδιανόητο ότι θα μπορούσε κανείς να αναπτύξει φάρμακα στο μέλλον με βάση αυτόν τον μηχανισμό», πρόσθεσε.

Πηγή:www.sciencealert.com

Επιμέλεια: Νικολέτα Καραλή

Keywords
Τυχαία Θέματα