Οι συντελεστές της παράστασης «Άγγελέ μου», του Θεάτρου Κυδωνία, στην ΕΡΤ Χανίων. Έξι τελευταίες παραστάσεις (audio)

11:59 20/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η παράσταση «Άγγελέ μου» του Βρετανού συγγραφέα Χένρι Νέιλορ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, «ανεβαίνει» για έξι τελευταίες παραστάσεις, στον Αίθριο Χώρο του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά, σήμερα Παρασκευή 20, αύριο Σάββατο 21 και την Κυριακή 22/7, καθώς και την επόμενη εβδομάδα, Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ. Το έργο του Χένρι Νέιλορ σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, «ανεβαίνει»

σε σκηνοθεσία και αισθητική παρουσίαση Μιχάλη Βιρβιδάκη, κίνηση Ταξιάρχη Βασιλάκου και σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου. Ερμηνεύει η ηθοποιός Κατερίνα Μαντίλ.

Σήμερα στο στούντιο της ΕΡΤ Χανίων, βρέθηκαν οι συντελεστές της παράστασης, Κατερίνα Μαντίλ, Μιχάλης Βιρβιδάκης και Ταξιάρχης Βασιλάκος και όπως είπαν, πρόκειται για ένα έργο που παρουσιάζει την ωμή πραγματικότητα μιας εμπόλεμης κατάστασης και μιας εμφύλιας σύρραξης, αλλά με πολύ ποιητικό τρόπο.
Η μετάφραση του έργου του βραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Χένρι Νέιλορ, έγινε ειδικά για τη συγκεκριμένη παράσταση και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ , όπως ανέφεραν οι συντελεστές, είναι το τρίτο στη σειρά θεατρικό έργο που παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Κυδωνία και αφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Με το Λαμπεντούζα (2015) και το Κατεστραμμένο Δωμάτιο (2018), συμπληρώνει τον κύκλο μιας τριλογίας πολέμου που αποκαλύπτει πτυχές από τις δραματικότερες ίσως στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας.

Το Άγγελέ μου είναι ένας συγκλονιστικός μονόλογος, διάρκειας μιας ώρας, με πρωταγωνιστικό πρόσωπο ένα νεαρό κορίτσι από το Κουρδιστάν. Τη λένε Ρεχάνα, αλλά οι γονείς της την φωνάζουν «Άγγελέ μου» και μεγαλώνει σε ένα αγρόκτημα με φιστικόδεντρα σε ένα χωριουδάκι κοντά στο Κομπάνι στη Βόρεια Συρία. Μας αφηγείται την ιστορία της παιδικής της ηλικίας, μας μιλά για τον πατέρα της που πάντα ονειρευόταν την εποχή που οι γυναίκες θα ήταν ισότιμες με τους άντρες, για τις βαθιά ριζωμένες μέσα της ειρηνιστικές πεποιθήσεις και για την επιθυμία της να γίνει μια μέρα δικηγόρος. Όμως όταν γίνεται δεκαεπτά χρονών, στο Κομπάνι ξεσπά ο πόλεμος, καθώς το ISIS (το DAESH όπως είναι το αντίστοιχο ακρώνυμο στα Αραβικά) πολιορκεί κατ’ αρχήν και αργότερα κατακτά όλα τα εδάφη στη Βόρεια Συρία. Μέσα στη φρικωδία ενός από τους πιο αποτρόπαιους και ανελέητους πολέμους, το νεαρό κορίτσι καταφέρνει να παραμείνει ζωντανό, γλυτώνοντας κατά τύχη ή από σύμπτωση από τους μύριους φρικτούς κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε της βήμα, ώσπου στο τέλος προσχωρεί σε μια ομάδα από Κούρδισσες γυναίκες που μάχονται το DAESH. Το σφικτό, υπέροχα δομημένο, ποιητικό κείμενο του Χένρι Νέιλορ βασίζεται πάνω στην πραγματική ιστορία της θρυλικής αγωνίστριας Ρεχάνα και περιγράφει με ένταση, χιούμορ, ανθρωπιά και συγκίνηση την ιστορία της μικρής αυτής κοπέλας, ενώ παράλληλα σε κάνει να σκέφτεσαι τι δρόμο θα μπορούσε να είχε πάρει η ζωή της κάτω από άλλες συνθήκες. Και η αντίθεση που δημιουργεί η σκέψη αυτή συγκρινόμενη με την κατάληξη της ιστορίας, σου σπαράζει την καρδιά και θέτει επιτακτικά το ερώτημα σε τι βαθμό είμαστε κι εμείς συνένοχοι για το χάος των ημερών μας…
Το κείμενο του Χένρι Νέιλορ είναι ένα αριστούργημα αφηγηματικής τέχνης. Πρόκειται για ένα έργο επίκαιρο, που γίνεται ακόμη πιο καίριο και ουσιαστικό αν υπολογίσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον καθημερινό βομβαρδισμό μας από εικόνες στα μίντια και τις συνέπειες αυτού του πολέμου στην Ευρώπη.

Παράλληλα με τις παραστάσεις του «Άγγελέ μου», στο χειμερινό θέατρο Κυδωνία, λειτουργεί ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Γιώργου Δέτση, με φωτογραφίες από το Κομπάνι της Συρίας. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό των Χανίων μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης «Άγγελέ μου».

«Ωδή σ’ Ανατολή και Δύση»

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου στις 9.30 μμ., εξάλλου, στον αίθριο χώρο του θεάτρου Κυδωνία, θα εμφανιστούν η Ξανθούλα Ντακοβάνου (φωνή, μπεντίρ) και ο Ταξιάρχης Βασιλάκος (ακορντεόν, πιάνο, ντουντούκ) σε μια μουσική παράσταση – συναυλία με τον τίτλο «Ωδή σ’ Ανατολή και Δύση»

Ζευγάρι στη ζωή, κι ενίοτε στη σκηνή, ο Ταξιάρχης και η Ξανθούλα μας ταξιδεύουν με τραγούδια σε ήχους Ανατολής και Δύσης! Ένα ιδιαίτερο, προσωπικό project βγαλμένο από την πορεία ζωής των δύο καλλιτεχνών, που ξεκίνησαν από την Αθήνα, πέρασαν μια δεκαετία στο Παρίσι και ζουν εδώ και δυόμισι χρόνια στα Χανιά. Από γαλλικές musette, αναγεννησιακά τραγούδια κι ιταλικές ταραντέλλες, μέχρι κλασσικά οθωμανικά άσματα και ιστορίες από την αραβοανδαλουσιανή παράδοση, οι δύο μουσικοί μας προτείνουν γέφυρες, «Ωδές σ’ Ανατολή και Δύση»!

Η Ξανθούλα Ντακοβάνου είναι τραγουδίστρια, συνθέτης και στιχουργός με διεθνή καριέρα. Ασχολείται με τις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Έχει εκδώσει 2 προσωπικούς δίσκους στο Παρίσι κι έχει συμμετάσχει σε 10 ακόμα δίσκους ως καλεσμένη τραγουδίστρια, έχοντας συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Yann Arthus-Bertrand, Armand Amar, Jean-François Zygel, αλλά και τους έλληνες δεξιοτέχνες Ουρανία Λαμπροπούλου, Δήμο Βουγιούκα κ.α. Είναι επίσης ιατρός και μουσικοθεραπεύτρια, διδάκτωρ στην Ψυχανάλυση, με ειδικότητα τη χρήση της μουσικής στην ψυχοθεραπεία.

Ο Ταξιάρχης Βασιλάκος είναι μουσικός από τρυφερή ηλικία (ακορντεόν, πιάνο), χορευτής (Κρατική Σχολή Χορού, υπότροφος ΙΚΥ στην Γαλλία) και χορογράφος, αλλά και απόφοιτος Μουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διεθνείς συμμετοχές τόσο σαν χορευτής όσο και σαν μουσικός. Οι χορογραφικές του δουλειές στο σύγχρονο χορό διακρίνονται για τη μουσικότητα της γραφής, και δανείζονται στοιχεία τόσο νεοκλασσικά όσο και παραδοσιακά, ενώ έχουν παιχτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικές δουλειές ελληνικής αλλά και γαλλικής παραγωγής. Είναι επίσης παιδαγωγός, τόσο στη μουσική όσο και στο χορό, πτυχιούχος του Centre National de la Danse στο Παρίσι.
Περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες στην ιστοσελίδα :

Ακούστε εδώ τη συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης Άγγελέ μου:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα