Οι τεχνικές που κάνουν αποτελεσματική την τηλεεκπαίδευση (Video)

18:57 22/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε όλο τον κόσμο η πανδημία απομάκρυνε τους μαθητές από τα σχολεία και έφερε την τηλε-εκπαίδευση. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την κόπωση που έφερε η διαδικτυακή τάξη, δάσκαλοι ανά τον κόσμο βρίσκουν  ιδέες για να γίνει πιο ελκυστικό το μάθημα: κάποιοι προτιμούν τα διαδικτυακά παιχνίδια και κάποιοι άλλοι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ράνια Λάμπου, εκπαιδευτικός με σπουδές στη νευροεκπαίδευση προτάσσει κάτι άλλο: τη σύνδεση των μεθόδων διδασκαλίας με τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. H  νευροεκπαίδευση, όπως

αναφέρει, είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που φέρνει η υπερβολική χρήση ψηφιακών εργαλείων. Πρόκειται για έναν σχετικό καινούργιο διεπιστημονικό κλάδο, τον οποίο ανέδειξε σημαντικά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ήδη από το 1999.

Στην έρευνα της η κ. Λάμπου αναφέρει πως το κλείσιμο των σχολείων, η απότομη διακοπή της καθημερινής ρουτίνας και η απουσία φυσικής παρουσίας συμμαθητών και φίλων μπορεί να προκαλέσει φόβο στους μαθητές, συναίσθημα ανασταλτικό για τη διαδικασία μάθησης. Για αυτό, η εκπαιδευτικός προτείνει οι δάσκαλοι να ακολουθούν ένα καλά-οργανωμένο πρόγραμμα, το οποίο εν μέρει να θυμίζει στους μαθητές το πρόγραμμα που ακολουθούσαν στη σχολική τάξη.

Σημαντικό είναι ακόμα να αναπτύσσεται το συναίσθημα της αλληλεγγύης και του αλτρουϊσμού. Ο εγκέφαλος μας μαθαίνει και εξελίσσεται μέσα από την αλληλεπίδραση και τις εμπειρίες τρίτων.  Η μαθησιακή διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει αν οι μαθητές αισθάνονται απομονωμένοι. Άρα μέσα στο μάθημα πρέπει να υπάρχουν τρόποι να προωθείται η επικοινωνία και η συνεργασία, όπως μέσω τσατ ή συζητήσεων σε ομάδες.

Επίσης σημασία πρέπει να δίνεται στο διάστημα που οι μαθητές μπορούν να κρατήσουν την προσοχή τους. Σύμφωνα με έρευνες, η προσοχή ενός μαθητή διασπάται μετά από 10 με 15 λεπτά που κρατάει σημειώσεις. Η πρόκληση για τον καθηγητή είναι να μπορέσει να διατηρήσει την προσοχή των μαθητών μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να γίνει με διαδικτυακά διαλείμματα αλλά και πιο δημιουργικούς τρόπους όπως online ψηφοφορίες, ντιμπέιτ και ανταλλαγές ιδεών.

Η έρευνα της κ. Λάμπου αναφέρεται και στην επόμενη ημέρα. Η επιστροφή στις κανονικές τάξεις κρύβει και αυτή μεγάλες προκλήσεις. Οι δάσκαλοι πρέπει να επικεντρωθούν σε τεχνικές που θα κάνουν το κομμάτι της μετάβασης ευκολότερο, όπως το να μοιραστούν οι μαθητές ιστορίες μεταξύ τους ή να ασχοληθούν με καλλιτεχνικές δραστηριότητες ώστε να εξωτερικεύσουν την εμπειρία της καραντίνας.

Μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 η κ. Λάμπου τόνισε ότι είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε στην τηλεκπαίδευση αρχές συμβατές με τη βιολογία της μάθησης, γιατί ειδικά την περίοδο της πανδημίας τα παιδιά εμφάνισαν ψυχολογικά προβλήματα που σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα άγχους. Κατά την ίδια είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε θετικό συναισθηματικό περιβάλλον στα παιδιά γιατί τα δυνατά συναισθήματα βοηθούν στην αποτελεσματικότητα της μάθησης, αλλά και να δίνουμε κίνητρα γιατί έτσι ο εγκέφαλος δημιουργεί ευκολότερα νευρωνικές συνδέσεις. Ακόμη, είναι σημαντικό να βάλουμε τα παιδιά στη διαδικασία να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους και επίσης η ενσωμάτωση της τέχνης λειτουργεί καθαρτικά και βοηθά το παιδί να προσεγγίσει μια εμπειρία από περισσότερες οπτικές γωνίες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα