ΟΗΕ: Η απόφαση Τραμπ επιπλέον 0,3 °C στην υπερθέρμανση – Πούτιν: «Don’t worry»

17:52 2/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπενθυμίζοντας ότι ούτε η Ρωσία έχει επικυρώσει ακόμη τη Συμφωνία του 2015 για το Κλίμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στην απόφαση αποχώρησης των ΗΠΑ σχολιάζοντας «Don’t worry, be happy», κατά την ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τονίζοντας ωστόσο ότι «θα έπρεπε να τηρήσουν τη δέσμευσή τους».

«Δεν θα καταδίκαζα τον Ομπάμα, εεε… εννοώ τον Τραμπ, για την απόφαση που πήρε»

είπε ο Πούτιν, σχολιάζοντας επίσης ότι θα προτιμούσε μια επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών παρά την αποχώρηση από αυτές.

Το αδιαπραγμάτευτο της Συμφωνίας για το Κλίμα τόνιζαν την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα, απαντώντας στον Ντόναλντ Τραμπ που υποστήριξε ότι αποχωρεί από τη Συμφωνία «λόγω εξουθενωτικών όρων που θα μπορούσαν να κοστίσουν 2,7 εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας».

Επίδειξη «ισχύος και ενότητας» έναντι της αμερικανικής αποχώρησης από την διεθνή Συμφωνία για το Κλίμα χαρακτηρίζεται η πρώτη μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κοινή ανακοίνωση, με την οποία δεσμεύονται να μειώσουν τα ορυκτά καύσιμα, αναπτύσσοντας περισσότερη πράσινη τεχνολογία και συμβάλλοντας στο να συγκεντρωθούν 100 δισεκ. ευρώ το χρόνο έως το 2020 για να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.

Από τις Βρυξέλλες, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δεσμεύεται από κοινού με τους 28 της ΕΕ, στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού που υπογράφηκε από πάνω από 190 χώρες.

Πρώτη παγκοσμίως σε επίπεδα ρύπων και «αερίων του θερμοκηπίου», από το 2007 που «ξεπέρασε» τις ΗΠΑ, η Κίνα χρειάζεται την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία για να μειώσει την μόλυνση στα αστικά της κέντρα.

ΟΗΕ: «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη μάχη κατά της υπερθέρμανσης»

«Εκείνοι που θα στηριχτούν στις συμφωνίες του Παρισιού, στην πράσινη οικονομία θα είναι εκείνοι που θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία του 21ου αιώνα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, καλώντας όλες τις χώρες να «παραμείνουν δεσμευμένες» .

«Πιο αποφασισμένη από ποτέ» η Μέρκελ

«Η απόφαση αυτή δεν μπορεί και δεν πρόκειται να σταματήσει εκείνους ανάμεσά μας που πιστεύουμε πως έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τον πλανήτη», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος σε δήλωση προς τους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος είπε πως τηλεφώνησε χθες βράδυ στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν νέες πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, οι οποίες θα συζητηθούν κατά την COP23, την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στη Βόνη.

Νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ από κοινού με τον Γάλλο ομόλογο της Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισαν στον Τραμπ ότι η συμφωνία, την οποία δεν έχουν υπογράψει μόνο η Συρία και η Νικαραγάουα, είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Αντάρτικο» στις ΗΠΑ

Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνιας, της Ουάσινγκτον και της Νέας Υόρκης αλλά και δήμαρχοι αμερικανικών μεγαλουπόλεων δηλώνουν ότι θα καλύψουν με ιδιωτικές πρωτοβουλίες το κενό που δημιουργήθηκε από την προεδρική απόφαση, διατηρώντας τη δέσμευσή για μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μάνατζερ κορυφαίων επιχειρήσεων αντέδρασαν επίσης στην απόφαση Τραμπ, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι προσφέρει 15 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξει τις ενέργειες του ΟΗΕ κατά της κλιματικής αλλαγής.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα