ΟΟΣΑ: Με ρυθμό 2,1% φέτος και 2% το 2020, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
H ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της, με το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της χώρας να αυξάνεται με ρυθμό 2% ή λίγο υψηλότερα το 2019 και το 2020 έναντι αύξησης 1,9% το 2018, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Economic Outlook). Από τον πίνακα της έκθεσης προκύπτει ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 2% το 2020.
«Η
Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η διασφάλιση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας απαιτεί τη συνέχιση της επίτευξης των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων . «Η συνέχιση της προόδου στη μείωση των υψηλών ανοιγμάτων των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα απαιτήσει πιο βαθιά μέτρα. Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση των δεξιοτήτων», προσθέτει.
Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% στα 650 ευρώ τον μήνα και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους φέτος τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ότι με τις αυξήσεις αυτές, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο μισθό πλησιάζει τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού. «Η αύξηση θα μειώσει τη φτώχεια των εργαζομένων, αλλά ενέχει τον κίνδυνο να συμβάλει στην άτυπη εργασία και την επιβράδυνση των κερδών στον αριθμό των θέσεων εργασίας, δεδομένης της ασθενούς παραγωγικότητας», σημειώνει.
Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, η έκθεση αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ανήλθε στο 4,2% του ΑΕΠ το 2018.
Τα ισχυρά έσοδα – όπως αυτά του ΦΠΑ από τις δαπάνες των τουριστών – και οι χαμηλότερες από τις προγραμματισμένες δημόσιες επενδύσεις συνέβαλαν στην υπεραπόδοση, σημειώνει.
Για τον προϋπολογισμό του 2019 σημειώνει ότι διατηρείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά «υπάρχουν κίνδυνοι στη διαχείριση των δαπανών λόγω των ληξιπρόθεσμων πληρωμών και τις πιέσεις στις δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου που προκύπτουν κυρίως από δικαστικές αποφάσεις».
Για τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι θα μειώσουν τα φορολογικά έσοδα, κυρίως με τη μείωση ορισμένων συντελεστών ΦΠΑ και την αύξηση των δαπανών, κυρίως για τις συντάξεις, από το 2019. «Τα μελλοντικά δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα τις επενδύσεις στις υποδομές και τις δεξιότητες, την καταπολέμηση της φτώχειας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και των ελέγχων. Τα μέτρα αυτά, μαζί με τη μεγαλύτερη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δημόσιας διοίκηση, την ανάπτυξη της εξωδικαστικής μεσολάβησης και την ιδιωτικοποίηση κρατικών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα μειώσουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενώ θα στηρίξουν τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους», τονίζει η έκθεση.
Η έκθεση καταλήγει, σημειώνοντας: «Αποκλίσεις από την τρέχουσα μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική θα υπονόμευε τα κέρδη στη δημοσιονομική αξιοπιστία. Οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της ανταγωνιστικότητας και της υγείας των τραπεζών θα δημιουργούσαν καθοδικούς κινδύνους στην προβλεπόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων. Μία πτώση του τουρισμού ως αποτέλεσμα ενός άτακτου Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη επιβράδυνση των εξαγωγών. Τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνης και βελτιώνοντας περαιτέρω τις επενδυτικές προοπτικές».
Ο βραδύτερος ρυθμός παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης από το 2016
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να καταγράψει ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις την επόμενη χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης 3,4% αλλά μόνο εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα υπαναχωρήσουν από τις αυξήσεις δασμών που ανακοίνωσαν αυτόν τον μήνα. Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη στην Κίνα και στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατά 0,2-0,3 της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερα κατά μέσο όρο έως το 2021 και το 2022 εάν οι δύο χώρες δεν αλλάξουν κατεύθυνση.
The #OECD 2019 Economic #Outlook is being launched. #Trade tensions are further pressing on global growth perspectives. To adapt to fast developments investment in infrastructure – notably communication, fiber networks and G5 – and in education are crucial. pic.twitter.com/LsOxRXFl8a
— ICC_Switzerland (@icc_switzerland) May 21, 2019
Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι κατά 0,2-0,3 της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερη κατά μέσο όρο έως το 2021 και το 2022 εάν οι δύο χώρες δεν υπαναχωρήσουν στους δασμούς που επιβάλλουν εκατέρωθεν σε μια διαμάχη που έχει πλήξει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10% ενώ το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα με αύξηση δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισεκ. δολαρίων.
Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% φέτος καθώς η αύξηση των εμπορικών ροών έχει σχεδόν μειωθεί στο ήμισυ φέτος, μόλις στο 2,1%, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters – AFP
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Ελένη Φουρέιρα σοκάρεται όταν μαθαίνει τα αποτελέσματα του τεστ DNA για την καταγωγή της!
- Τραγωδία στην Καλογρέζα: Σοκάρει το κρεμασμένο πτώμα από το μπαλκόνι!
- Survivor spoiler - διαρροή: Ποια ομάδα κερδίζει το έπαθλο σήμερα (21/05)
- Έγκλημα στην Κρήτη: Μητέρα δύο παιδιών η 49χρονη που δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της
- O Γρηγόρης Γκουντάρας άνοιξε ζαχαροπλαστείο
- Survivor: Αλλάζει εκτάκτως η ώρα προβολής! Τι συνέβη;
- Ελένη: Η έκπληξη του Μάκη ανήμερα της γιορτής της – To απίστευτο δώρο των συνεργατών της! (Vid)
- Όλυμπος: Νεκρός ο 25χρονος ορειβάτης που μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ (video)
- Ξέσπασε ο Κρατερός Κατσούλης on camera και ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του… (video)
- Σέρρες: Ιδιοκτήτης αγροικίας πυροβόλησε κατά Ρομά – Ένας τραυματίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Σέρρες: Πήρε το νόμο στα χέρια του
- Β. Λεβέντης: Να κλείσουν τα αυτιά τους οι πολίτες σε ψεύτικες υποσχέσεις
- Taxisnet: Στις 3.000 ήδη οι αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων (video)
- Πιστώνεται η 13η σύνταξη σε 7.500 δικαιούχους του δημοσίου με προσωρινή (video)
- Σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ αισθητός σε Ηλεία και Αχαΐα
- «H Τουρκία θα σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας είτε θέλει είτε δεν θέλει» (video)
- Χανιά: Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Γαύδου στην ΕΡΤ Χανίων(audio)
- ΟΟΣΑ: Με ρυθμό 2,1% φέτος και 2% το 2020, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
- Βαγ. Μεϊμαράκης: « Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δρομολογήσει εξελίξεις»
- ΓΣΕΕ: Δικαστική ακύρωση των αρχαιρεσιών του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- ΟΟΣΑ: Με ρυθμό 2,1% φέτος και 2% το 2020, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
- Σέρρες: Προεκλογική εκδήλωση μετά … μουσικής
- ΓΣΕΕ: Δικαστική ακύρωση των αρχαιρεσιών του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
- Σέρρες: Την Τετάρτη η κεντρική ομιλία της Αρ.Παπαφωτίου
- Ομιλία Αλ. Τσίπρα σήμερα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας
- Σέρρες: Την Παρασκευή η κεντρική ομιλία του Στ.Φωτιάδη
- Σέρρες: Την Πέμπτη η κεντρική ομιλία του Αλ.Χρυσάφη
- Σέρρες: Πήρε το νόμο στα χέρια του
- Βαγ. Μεϊμαράκης: « Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δρομολογήσει εξελίξεις»
- Β. Λεβέντης: Να κλείσουν τα αυτιά τους οι πολίτες σε ψεύτικες υποσχέσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- President Pavlopoulos: We will not accept violations of the Law of the Sea by Turkey
- Επίθεση με μπογιές και καπνογόνα στη Βουλή
- Επίθεση με μπογιές και καπνογόνα στη Βουλή
- Κύπρος: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του Δ. Χριστόφια
- Λιοντάρι αφήνει λέαινα παράλυτη, επειδή πλησίασε κοντά την ώρα που έτρωγε (video)
- Serial killer - Κύπρος: Aντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια o «Oρέστης»
- Επίθεση με μπογιές στη Βουλή
- Κατρούγκαλος: «Η αλληλεγγύη είναι κάτι που χρειαζόμαστε στην ΕΕ»
- Επίθεση με μπογιές στη Βουλή