Παραδόθηκε το έργο ψηφιακής απεικόνισης του Ολύμπου

16:58 11/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Παραδόθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τον πλήρη εξοπλισμό του, το έργο της ψηφιακής απεικόνισης του Ολύμπου στην Ελασσόνα, το οποίο δημιουργεί νέα δεδομένα στην τουριστική προβολή του μυθικού βουνού και της ευρύτερης περιοχής. Η υποδομή αυτή προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα παρουσίασης-περιήγησης στον Όλυμπο, την μυθολογική και γεωμορφολογική του ιδιομορφία, μέσα από τρισδιάστατα βίντεο (3D), σε μία αναβαθμισμένη αίθουσα προβολής κινηματογραφικού επιπέδου 400 ατόμων. Στην τελετή

παράδοσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής:

«Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα για τον τόπο καθότι παραδίδεται έργο καινοτομίας, ένα έργο ουσίας, ψηφιακής οικονομίας και ένα μαθησιακό εργαλείο. Ο Όλυμπος είναι ένα μυθικό βουνό με διεθνή εμβέλεια στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη δημιουργία της συγκεκριμένης ψηφιακής πλατφόρμας, είναι να υπερβούμε μέσω της τεχνολογίας κάθε σύνορο και να καταστήσουμε τον Όλυμπο σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, με πολλαπλά οφέλη για τη Θεσσαλία, την τοπική οικονομία, την ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστική μας κληρονομιάς. Η ψηφιακή απεικόνιση αξιοποιεί τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και θέτει τις βάσεις για την αύξηση τόσο της επισκεψιμότητας, όσο και το χρόνου παραμονής στην περιοχή».

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια κατάφερε να αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία υπέρ των πολιτών. Ευχαρίστησε τον Ελασσόνας νυν Δήμαρχο κ. Νίκο Ευαγγέλου, αλλά και τον πρώην Δήμαρχο κ. Γιώργο Πασχόπουλο, για τη συνεργασία, τους συνεργάτες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας και όλους όσοι εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί το έργο.

Από την Πλευρά του ο κ. Νίκος Ευαγγέλου τόνισε τα εξής: «Είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελασσόνα καθώς παραδίδεται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την προβολή του Ολύμπου. Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα έτσι ώστε να προσελκύσουμε τουρισμό στην περιοχή, αλλά και μια ευκαιρία για όσους δεν μπορούν να μεταβούν στο βουνό, να το γνωρίσουν μέσα από ψηφιακά μέσα. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την καθοριστική συμβολή του στην υλοποίηση του έργου αλλά και για την συνεργασία που αποφέρει χρήσιμα έργα για τον τόπο μας».

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γιώργος Λαδόπουλος και Γιάννης Μπουτίνας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Θανάσης Παιδής και Νίκος Λιούπας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα Σταυρούλα Σδρόλια, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, πολίτες και μαθητές σχολείων της Ελασσόνας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η περιφέρεια Θεσσαλίας αντιλαμβανόμενη έγκαιρα τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών όσον αφορά τόσο στην εξυπηρέτηση και υποβοήθηση των πολιτών αλλά και στην διαμόρφωση αναπτυξιακών προοπτικών, δίνει την ανάλογη προτεραιότητα σε αντίστοιχες δράσεις σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα αξιοποιώντας ταυτόχρονα και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο βασικός στόχος του εν λόγω έργου είναι η διεθνής προβολή της περιοχής, ως τουριστικού προορισμού, μέσω των νέων τεχνολογιών δίνοντας προστιθέμενη αξία στο Θεσσαλικό τουριστικό προϊόν.

Στα πλαίσια του έργου «Ψηφιακή Προβολή της Ιστορίας & του Πολιτισμού των Ολύμπου – Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Προορισμών Περιφέρειας Θεσσαλίας» πραγματοποιήθηκαν:

– Εγκατάσταση κινηματογραφικού επιπέδου υποδομών προβολής τρισδιάστατων (3D) βίντεο στην Ελασσόνα – (που όμοιές τους ελάχιστες είναι στην Ελλάδα)

– Έργα για την βελτιστοποίηση της αίθουσας

– Δημιουργία υλικού 3D προβολής, υψηλής ποιότητας, και περιλαμβάνουν 3D spots μυθολογικού περιεχομένου (virtual reality) και πραγματικού περιεχομένου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έφτασε τις 700.000 ευρώ και η χρηματοδότησε έγινε μέσω Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα