Παρέμβαση Γ. Κωτσού στη Λ. Μενδώνη για ανάδειξη και αξιοποίηση αρχαίων μνημείων

12:02 11/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Άμεση χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού των αναγκαίων έργων για ανάδειξη και αξιοποίηση δύο πολύ σημαντικών αρχαίων μνημείων της περιοχής μας, ζητάει με παρέμβασή του στην Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός.
Πρόκειται για τον Μυκηναϊκό Θολωτό Τάφο στο Γεωργικό και τον Αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα στη Μητρόπολη του Δήμου Καρδίτσας που όπως τονίζει ο κ. Κωτσός στη σχετική Αναφορά του, βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση από τα καιρικά φαινόμενα και την μη συντήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής στην παρέμβασή

του επισημαίνει τα εξής:

Η δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα και η πλούσια πολιτισμική μας κληρονομιά, αποτέλεσαν βασικούς πυλώνες όπου στηρίχθηκε ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός. Όμως ακόμη και σήμερα υπάρχουν στην πατρίδα μας και ειδικότερα στη Θεσσαλία αρχαία μνημεία που δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως αρμόζει στην ιδιαίτερη ιστορική αξία τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Γεωργικού, καθώς επίσης και ο Αρχαϊκός Ναός του Απόλλωνα στην Τοπική Κοινότητα Μητρόπολης του Δήμου Καρδίτσας.

Ο ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ
Ειδικότερα, ο Θολωτός Τάφος Γεωργικού χρονολογείται από τον 14ο αιώνα π.Χ.. Βρίσκεται στη θέση «Κούφια Ράχη» και θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ταφικά μνημεία της Μυκηναϊκής περιόδου στην περιφέρειά μας. Μέχρι την δεκαετία του 1990 αποτελούσε μία από τις ελάχιστες μαρτυρίες ότι η Δυτική Θεσσαλία δεν ανήκε στην περιφέρεια του μυκηναϊκού κόσμου. Ο τάφος έχει κατασκευασθεί σε ένα μεμονωμένο απότομο λόφο σε πεδινό έδαφος που αποτελείται από μαλακό βράχο με ιζηματογενείς στρώσεις ανάμεσα στις οποίες παρεμβάλλονται και στρώσεις σκληρότερου ψαμμίτη. Το στόμιο, το οποίο έχει μήκος 10,35μ, πλάτος 2.10μ-2.40μ και ύψος κοντά στην θόλο 2.60μ., καλύπτεται με τεράστια υπέρθυρα σε όλο το μήκος του. Η θόλος διαμέτρου 8.80μ και ύψους 8.80μ είναι δομημένη κατά το εκφορικό σύστημα και σώζεται ακέραια. Ο τάφος αποκαλύφθηκε το 1917 από τον Α. Αρβανιτόπουλο. Ο τάφος αναφέρεται και στην μελέτη των Heurtley & Skeat που αφορά τους θολωτούς τάφους της Μαρμάριανης (Λάρισα). Διάφοροι μελετητές όπως ο Desbourgh , ο Hope Simpson , ο Alin συμπεριλαμβάνουν τον θολωτό τάφο του Γεωργικού στις μελέτες τους. Ο Olivier Pelon στην διατριβή του με τίτλο Tholoi, Tumuli et Cercles Funeraires, περιλαμβάνει και τον θολωτό τάφο του Γεωργικού και προτείνει σαν πιθανή χρονολόγησή του την ΥΕ ΙΙ. Το 1981 οι W.G. Cavanagh & R.R. Laxton μελετώντας τη Δομική Μηχανική της κατασκευής των Μυκηναϊκών θολωτών τάφων, περιλαμβάνουν στην έρευνα τους και το θολωτό τάφο του Γεωργικού δημοσιεύοντας για πρώτη φορά μια τομή του ως τότε ορατού τμήματος της θόλου. Τέλος το 1997 κατά την διάρκεια εργασιών, στα πλαίσια του έργου «Συντήρηση- Αξιοποίηση του Θολωτού Τάφου Γεωργικού Ξινονερίου» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ ΚΠΣ, ο υπεύθυνος του έργου αρχαιολόγος της ΙΓ ΕΠΚΑ κ. Χ. Ιντζεσίλογλου έφερε στο φώς Ιερό των Προγόνων, το οποίο ιδρύθηκε στο τέλος του 7ου αι π.Χ. και η λειτουργία του συνεχίζεται και στους επόμενους αιώνες.

Ο ΑΡΧΑΪΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Επίσης σημαντικό εύρημα μνημείου είναι και ο Αρχαϊκός Ναός του Απόλλωνα που βρίσκεται στη θέση «Λιανοκόκκαλα», 12 χιλ. δυτικά της Καρδίτσας και 2 χιλ. περίπου δυτικά της Μητρόπολης κοντά στον Τάφο Γεωργικού. Εκτός από εξαιρετικό παράδειγμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής μέσα από τη μοναδικότητα και τους νεωτερισμούς του, δίνει σημαντικές πληροφορίες για τις ιστορικές εξελίξεις και τις λατρευτικές πρακτικές της περιοχής και ως μνημείο εξελίσσονταν παράλληλα με αυτές μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Η θέση του στην αρχαιότητα ανήκε σύμφωνα με την διοικητική διαίρεση της αρχαίας Θεσσαλίας στην τετράδα της Εστιαιώτιδας που εκτείνονταν στο ΒΔ τμήμα του θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα εντός της «χώρας» της αρχαίας Μητρόπολης ενός από τα σπουδαιότερα αστικά κέντρα της αρχαίας Θεσσαλίας κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, που παραμένει θαμμένο κάτω από το σύγχρονο ομώνυμο χωριό.

Με την παρούσα θέλω να σας ενημερώσω ότι αυτά τα αρχαία μνημεία βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση λόγω εμφανούς έλλειψης φροντίδας. Όπως ενημερώθηκα από τοπικούς αιρετούς εκπροσώπους, οι εργασίες συντήρησης των υπαρχουσών εγκαταστάσεων είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα τα καιρικά φαινόμενα να έχουν προκαλέσει πολλές και σημαντικές ζημιές στην περίμετρο και στο εσωτερικό τους.
Είναι κρίμα κοσμήματα της αρχαίας ιστορίας και πολιτισμικής κληρονομίας μας να αφήνονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών, αλλά και επιτήδειων αρχαιοκάπηλων που κατά το παρελθόν επιχείρησαν τη σύλησή τους καταστρέφοντας μέρος των όποιων έργων είχαν πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Πολιτεία.
Ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός θαυμάζεται και διδάσκεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ενώ χαίρει σεβασμού και αναγνώρισης σε λαούς της υφηλίου με εξίσου μακραίωνη ιστορία. Αυτό είναι ένα μοναδικό προτέρημα για την πατρίδα και τους Έλληνες που εμείς ως πολιτικοί εκπρόσωποί τους, οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να το παραδώσουμε όσο πιο ισχυρό μπορούμε στις επόμενες γενιές.
Με βάση αυτό το σκεπτικό κυρία Υπουργέ, σας απευθύνω έκκληση να παρέμβετε άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα δύο αναφερόμενα αρχαία μνημεία του Νομού μας – του Μυκηναϊκού Θολωτού Τάφου Γεωργικού & του Αρχαϊκού Ναού Απόλλωνα Μητρόπολης – και παράλληλα να εξετάσετε θετικά την γρήγορη ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού με εκπόνηση των απαραίτητων μελετών ανάδειξης και πλήρους αξιοποίησής τους».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα