Πετρελαϊκή ρύπανση στον Σαρωνικό: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ζώα και θαλασσοπούλια

16:42 14/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ζώα και πουλιά κινδυνεύουν από τη θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν την ύπαρξη ζώων που έχουν πρόβλημα, μπορούν να τηλεφωνούν στα εξής τηλέφωνα:

Αν πρόκειται για φώκια, με τη MOm στο 2105222888 ή στο 6942494471Αν πρόκειται για δελφίνι, με τον ΑΡΙΩΝΑ στα 6945531850, 6945644994, 6972664675Αν πρόκειται για θαλάσσια χελώνα, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στα 2108144444 ή 6941511511Αν πρόκειται για πουλιά, με την ΑΝΙΜΑ
στα 2109510075 ή 6972664675.

Όπως ενημερώνει η ΑΝΙΜΑ- Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, σε περίπτωση που βρεθεί πετρελαιωμένο πουλί, είναι έτοιμη να αναλάβει.

Αν εντοπίσετε πουλί σ΄αυτήν την κατάσταση, είναι σημαντικό να μην το αφήσετε να ξαναμπεί στο νερό, στην προσπάθειά σας να το πιάσετε. Μπείτε ανάμεσα στη θάλασσα και σ΄αυτό , κυκλώστε το και πιάστε το με κάποιο πανί ή πετσέτα, κι ενώ θα ψάχνετε ένα κουτί ή κλωβό μεταφοράς, τηλεφωνήστε μας για περαιτέρω οδηγίες [2109510075, 6972664675].

Προσοχή: αν χρησιμοποιήσετε κουτί, κάνετε πολλές τρύπες για να εκτονώνονται οι αναθυμιάσεις από το πετρέλαιο.

Δείτε εδώ και τις συμβουλές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Θαλάσσιοι οργανισμοί και θαλασσοπούλια «καίγονται» και πεθαίνουν από ασφυξία από το μαζούτ, ενώ η χημική σύσταση των νερών καθιστά απαγορευτική τη θάλασσα για τον άνθρωπο αναφέρει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace .

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι η ρύπανση έχει μετατοπιστεί σε παραλίες της Αττικής, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστεί η Σαλαμίνα, όπου το πρόβλημα παρατηρείται σε 1,5χλμ ακτογραμμής» επισημαίνει ο κ. Ιμπραήμ, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει: «Αναμφισβήτητα η μόλυνση επιφέρει ένα πλήγμα στον τουρισμό αυτή την περίοδο […] από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι καθαρισμοί και γίνει μία συστηματική παρατήρηση των βιολογικών και χημικών δεικτών των υδάτων και των ακτών, του χρόνου έχουμε τη δυνατότητα να μην αντιμετωπίζουμε άμεσο πρόβλημα».
Για τον κ. Ιμπραήμ μείζον ζήτημα αποτελεί η διαφάνεια, η παρακολούθηση, η πληροφόρηση και η συστηματική συνέχιση των ερευνών μετά την πλήρη απορρύπανση του οικοσυστήματος, αλλά και η απόδοση των ευθυνών για την οικολογική καταστροφή στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Καταλήγοντας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικείμενες εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο, λέγοντας «το θέμα δεν είναι αν θα υπάρξει νέο δυστύχημα αλλά πότε».

«Η πλήρης αποκατάσταση του οικοσυστήματος από την πετρελαιορύπανση απαιτεί πολλά χρόνια», αναφέρει ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων ερευνών του WWF.

Όπως τονίζει, «οι τοξικές επιπτώσεις τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το οικοσύστημα είναι άμεσες, αλλά και χρόνιες. Παρατηρείται θάνατος από ασφυξία θαλάσσιων οργανισμών της χλωρίδας και της πανίδας, παρεμπόδιση της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής τους, αλλαγή φυσιολογίας και συμπεριφοράς. Ενώ, μέσω της βιοσυσσώρευσης τοξικές ουσίες περνάνε μέσω της διατροφικής αλυσίδας και στον άνθρωπο. Επιπλέον, παρατηρείται εποίκιση του οικοσυστήματος από είδη ξενιστές, ενώ προκαλείται μία σοβαρή ανισορροπία».

Όσον αφορά τον άνθρωπο, η ρύπανση επηρεάζει οποιαδήποτε παράκτια δραστηριότητα, σύμφωνα με τον κ. Παξιμάδη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Φίλων της Φύσης Κώστας Φωτεινάκης, και ο Γραμματέας του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Ψιλής Άμμου Σαλαμίνας, έκαναν λόγο για βαριά ρύπανση των ακτών, ενώ μαζί με τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας δήλωσαν «παρών» στη συλλογή και την απομάκρυνση των ρύπων μαζούτ στην ακτή της εισόδου της πόλης των Σεληνίων.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στην παρούσα φάση για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης προτείνει: να ενισχυθούν οι δυνάμεις και τα μέσα συλλογής και απομάκρυνσης των ρύπων, το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν από τις βροχές.

Πηγές: ANIMA, MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα