Προστασία από τα μνημόνια ζητά η Ομοσπονία ΑμΕΑ Θεσσαλίας

13:06 28/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Λήψη σειράς μέτρων ενόψει της 2ης αξιολόγησης ζητά η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας για την προστασία των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνιοι πάσχοντες έχουν να αντιμετωπίσουν πέραν των όσων προβλημάτων απορρέουν από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και μια συνεχώς αυξανόμενη οικονομική πίεση λόγω της κρίσης που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την χώρα.
Μια κρίση για την οποία τα Α.μεΑ.

και οι οικογένειες τους δεν ευθύνονται, πλην όμως υφίστανται σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα το ποσοστό φτωχοποίησης των Α.μεΑ. να είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες του Ελληνικού πληθυσμού.
Μέσα στα πλαίσια των ανωτέρω και με δεδομένο το γεγονός ότι η διαβίωση μέσα στην αναπηρία είναι μια απίστευτα κοστοβόρα διαδικασία και τα κόστη αυτής είναι ανελαστικά καθώς άπτονται της ποιότητας ζωής, της κατάστασης υγείας και της ίδιας της επιβίωσης των ατόμων, ζητάμε ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και της οριστικοποίησης των νέων μέτρων και αντίμετρων ένα πλαίσιο δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία και την προστασία των ελάχιστων ευεργετικών διατάξεων που έχουν απομείνει και αφορούν τα Α.μεΑ. και τις οικογένειες τους.
Αναλυτικότερα διεκδικούμε:
1. Προστασία των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης και των πάσης φύσεως επιδομάτων αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) και να συνεχίσετε να προστατεύετε όλα τα ανωτέρω επιδόματα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την κάθε αναπηρία, όπως έχετε πράξει μέχρι σήμερα εσείς αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης.
2. Να μην υπάρξει επαναϋπολογισμός των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, και στη
χειρότερη περίπτωση να μην υπάρξει περικοπή της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα μιλάμε για βαθύτερη φτωχοποίηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα.
3. Συνέχιση της καταβολής του ΕΚΑΣ σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και μετά το 2019 και επέκτασή του σε όλα τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας.
4. Διατήρηση των φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου ορίου, όπως αυτό ισχύει σήμερα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που έχουν στη φροντίδα του άτομα με βαριές αναπηρίες.

5. Τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) να μην προσμετρούνται στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και τις οικογένειες που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία για τη φοροαπαλλαγή, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το πλαφόν των συντάξεων ή για την εφαρμογή οποιωνδήποτε μέτρων προστατεύουν την αναπηρία. Είναι σημαντικό να τονίσουμε για ακόμη μία φορά ότι τα επιδόματα δίνονται στα άτομα με αναπηρία για την αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους διαβίωσης που προκύπτει από την αναπηρία και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εισόδημα προς φορολόγηση.
6. Μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα τεχνικά βοηθήματα, στα είδη ειδικής διατροφής και τις βιταμίνες.
Παράλληλα, ζητάμε να υπάρξει ειδική μέριμνα και προστασία για τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και για τις οικογένειες που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία, όπως:
1. Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση ατόμων με αναπηρία, τη θεσμοθέτηση των Κέντρων Ανεξάρτητης Διαβίωσης, του προσωπικού και οικογενειακού βοηθού.
2. Την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Αποϊδρυματοποίησης και μετάβασης στην κοινοτική φροντίδα.
3. Την εκπόνηση νέου θεσμικού πλαισίου και άμεση εφαρμογή του, για την οργάνωση και λειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΗΦ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ), των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ), των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)
4. Την άμεση στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, συμπεριλαμβανομένων όλων των Κέντρων και Μονάδων Παρακολούθησης χρονίως πασχόντων, που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα