ΠτΔ: “Τα νησιά έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Είναι χρέος όλων μας, να σταθούμε δίπλα τους”

21:04 20/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μηνύματα στήριξης των νησιών στο βάρος που σηκώνουν στο προσφυγικό και κάλεσμα στην Ευρώπη,, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, ολοκληρώνει την επίσκεψή της στη Μυτιλήνη σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το πρωί επισκέφθηκε διάφορα σημεία της πόλης, το κάστρο , την αγορά και συναντήθηκε στο δημαρχείο με τον δήμαρχο, Στρατή Κύτελή.

Ακολούθως με τον Υπουργό Μετανάστευσης

και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, επισκέφτηκαν στο ΚΥΤ Μόριας, τη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων που διαχειρίζεται η ΜΚΟ Ηλιαχτίδα, εκεί ενημερώθηκε για την κατάσταση στο κέντρο από τον διοικητή, Νίκο Μπαμπάκο, καθώς ο πληθυσμός του κέντρου έχει κατέβει στους 13.000 πρόσφυγες και η προσπάθεια αποσυμφόρησης συνεχίζεται . Τα ασυνόδευτα ανήλικα που παραμένουν στη δομή είναι 460, ενώ καθημερινά μικρές ομάδες μετακινούνται είτε σε ευρωπαϊκές χώρες είτε σε δομές ανηλίκων στην ενδοχώρα.

Η ΠτΔ συναντήθηκε και με τους προέδρους των χωριών γύρω από το ΚΥΤ στα Πάμφιλα, όπου άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μία συνεννόηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει σε αυτό.

Στο μήνυμά της  από τη Μυτιλήνη η ΠτΔ τόνισε :

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι αυτές τις ημέρες στη Λέσβο και σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε. Επισκέπτομαι τακτικά το νησί και διατηρώ με αυτό ισχυρούς προσωπικούς και πνευματικούς δεσμούς. Η Λέσβος αποτελεί πηγή έμπνευσης και ζωντάνιας. Διαχρονική γέφυρα ανθρώπων και πολιτισμών, έχει καταφέρει στη μακραίωνη ιστορία της να συνδυάσει τις δημιουργικές παραδόσεις Ανατολής και Δύσης.

Βρίσκομαι κοντά σας σε μια δύσκολη συγκυρία για όλους, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού, που δυστυχώς δεν έχει μέχρι σήμερα ριζικά αντιμετωπισθεί, ανατρέπει την καθημερινότητά μας. Υπήρξαμε υποδειγματικοί στην εφαρμογή των μέτρων που είχαν συστήσει οι ειδικοί στην πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και τώρα. Είναι υποχρέωσή μας, ανεξαρτήτως ηλικίας και κατάστασης της υγείας μας και παρά τις δυσκολίες στην οικονομική και κοινωνική μας ζωή, να τηρήσουμε απαρέγκλιτα κάθε προφύλαξη, ώστε να περιορισθεί η διασπορά του ιού. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αμφισβητήσεις, καθώς και αιρετικές, καμιά φορά και παράλογες, συμπεριφορές, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή συνανθρώπων μας.

Οι μέρες αυτές είναι κρίσιμες, και όχι μόνο για τη δημόσια υγεία. Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δυναμιτίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας και δημιουργεί εστίες αναταραχής σε όλη την περιοχή. Το βιώνετε άλλωστε, εδώ και καιρό, πρώτοι εσείς, οι κάτοικοι των νησιών μας, με την εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Γνωρίζω πολύ καλά το δυσανάλογο βάρος που έχετε σηκώσει και συνεχίζετε να σηκώνετε τα τελευταία χρόνια, με τα συνεχή κύματα των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. Κατανοώ πλήρως τις μεγάλες δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε από τη μακροχρόνια παραμονή χιλιάδων ανθρώπων στις δομές φιλοξενίας του νησιού. Είναι απολύτως αναγκαία η αποσυμφόρηση των νησιών και ο επιμερισμός του βάρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η επιτάχυνση στις διαδικασίες της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, όπως και των διαδικασιών επαναπροώθησης. Το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα αφορά όλη την Ελλάδα, δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα του Ανατολικού Αιγαίου. Ούτε, βέβαια, πρόκειται για ένα παροδικό ή εποχικό φαινόμενο, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, της αναξιοπιστίας της Τουρκίας και των πολεμικών συρράξεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, επωμίζεται τον ρόλο του φύλακα όχι μόνο των εθνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να επιδείξουν την αναγκαία αλληλεγγύη. Η διάχυτη εσωστρέφεια και η ξενοφοβία πλήττουν την ευρωπαϊκή συνείδηση και υπονομεύουν την κοινή στάση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο πρόβλημα. Είναι, όμως, ανεπίτρεπτο, νομικά και πολιτικά, και πάντως ηθικά, οι χώρες της πρώτης υποδοχής να αναλαμβάνουν τα βάρη όλων των υπολοίπων. Το υπό επεξεργασία Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι μια ευκαιρία ώστε να τεθεί το ζήτημα σε νέα βάση, με στενότερη συνεργασία στη διαχείριση των συνόρων και δίκαιη κατανομή των ροών. Πρόκειται για μια ιστορική δοκιμασία των αξιών μας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η Ευρώπη δεν αντέχει μια ακόμη ανθρωπιστική κρίση.

Δεν μπορούμε, όμως, να απαιτούμε από την Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που γεννά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δεν αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Η Λέσβος και τα άλλα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο προσέφεραν τα μέγιστα στην πρώτη γραμμή της κρίσης και έχουν φθάσει πια σε οριακό σημείο. Είναι χρέος όλων μας, και από τη δική μου θέση σας διαβεβαιώνω ότι θα συμβάλω σε αυτό με όλες μου τις δυνάμεις, να σταθούμε δίπλα σας. Να διαφυλάξουμε τα σύνορα της πατρίδας μας, μαζί με τον ανθρωπισμό μας».

The post ΠτΔ: “Τα νησιά έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Είναι χρέος όλων μας, να σταθούμε δίπλα τους” appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα