Ρύθμιση για την καταβολή των αναπηρικών συντάξεων μέχρι τη νέα υγειονομική επανεξέταση

19:14 22/2/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Στην παράταση καταβολής των αναπηρικών συντάξεων, στις περιπτώσεις που έχουν λήξει και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές επανεξέταση χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Η ρύθμιση αφορά δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Το λιγότερο τέσσερις μήνες αναμένουν οι ανάπηροι συνταξιούχοι να επανεξεταστούν από τις υγειονομικές επιτροπές, για να διαπιστωθεί αν εξακολουθούν να έχουν το ίδιο ποσοστό αναπηρίας με αυτό που τους είχε χορηγηθεί η αρχική σύνταξη για τα 3 πρώτα έτη.

Το διάστημα αυτό η σύνταξη τους αναστέλλεται
με αποτέλεσμα να καλούνται να ζήσουν και να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα και τις θεραπείες χωρίς έσοδα.

Το κενό που υπάρχει στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης μέχρι την επανεξέταση από τα ΚΕΠΑ καλύπτει ρύθμιση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία δεν θα διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης στα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του σχετικού δικαιώματός τους. Θα χορηγείται ακόμη για ένα εξάμηνο, δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης, το οποίο θα παρατείνεται εφόσον διαρκεί η ασθένεια.

Σήμερα εκκρεμούν περίπου 59.000 αιτήματα εξέτασης, με μέσο ορό αναμονής για την Αττική τους 4 μήνες και τους 8 για την υπόλοιπη Ελλάδα. Από αυτές , οι 45.000 αφορούν στις ειδικότητες της ψυχιατρικής, της νευρολογίας και της καρδιολογίας.

Οι ασφαλισμένοι με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% από την πρωτοβάθμια επιτροπή, θα λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης χωρίς να χρειάζεται να αναμένουν, σε περίπτωση προσφυγής, τη δευτεροβάθμια υγειονομική κρίση.

Οι γιατροί του Ειδικού Σώματος θα αποφαίνονται για την επ' αόριστον διάρκεια της αναπηρίας εφόσον διαπιστώνουν ότι είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη, όπως π.χ. σε περιπτώσεις υπερηλίκων που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας και είναι μονίμως κλινήρεις ή πάσχουν από άνοια, Αλτσχάιμερ κ.λπ.

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο παραμένει η στελέχωση των υπηρεσιών από γιατρούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα