Σε διπλωματική εγρήγορση η Αθήνα – Συνομιλία Μητσοτάκη με Πούτιν – Στην Αττάλεια το Ουρούτς Ρέις (video)

21:02 22/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σήμα πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας, διαρκούς επαγρύπνησης και ψυχραιμίας στέλνει η Αθήνα, στη σκιά της κλιμάκωσης που επιχειρεί η Άγκυρα με την έκδοση της παράνομης ΝAVTEX για έρευνες νότια του Καστελόριζου. Tηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και την Αγία Σοφία στο επίκεντρο. 

«Είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας και για τους συμμάχους μας. Έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση και πίστη στο δίκαιο. Γι’ αυτό, άλλωστε, μιλάμε λίγο και εργαζόμαστε

πολύ. Η εθνική ενότητα αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την παράνομη ΝAVTEX, η Άγκυρα δεσμεύει και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες με το Ορούτς Ρέιτς. Την ίδια στιγμή, πλοία του τουρκικού στόλου κινητοποιούνται στο Ακσάζ, ενώ Ελλάδα και Κύπρος απάντησαν με αντι-ΝAVTEX που χαρακτηρίζει άκυρη την τουρκική.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές προχώρησαν σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε, ήδη, διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σε προκλητικούς τόνους η απάντηση της Άγκυρας που κάνει λόγο για μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας περί υφαλοκρηπίδας.

Ίδια ακραία ρητορική και από το Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίασε επί 2,5 ώρες, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν: «Με κανένα τρόπο δεν θα επιτρέψουμε σε χώρες και παράγοντες που αγνοούν την παρουσία της τουρκικής κοινότητας και των δικαιωμάτων τους, να προσπαθήσουν να βλάψουν την ειρήνη και την σταθερότητα στο νησί», αναφέρει σχετικά με την Κύπρο.

Σε ύψιστη επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να δίνει στη δημοσιότητα εντυπωσιακά πλάνα από συνεκπαίδευση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, σε σενάρια ανορθόδοξου πολέμου.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Έλληνες, χωρίς να χρειάζεται να το πούμε», τονίζει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Θωμάς, Αριάνα Φερεντίνου, Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς – Έκδοση NAVTEX από Ελλάδα και Κύπρο

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς αύριο-Το πρόγραμμα

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Μητσοτάκη

Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή για εθνικά-Ζήτησε έκτακτη σύγκληση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ΚΥΣΕΑ (video)

Με αντι-Navtex απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στην Τουρκία (video)

Επιμένει η Άγκυρα ότι η περιοχή στο Καστελόριζο είναι εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας (video)

Τι λένε οι ειδικοί για την τουρκική προκλητικότητα – Η ελληνική απάντηση (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα