Σε επαγρύπνηση το ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν έχουν τον ιό MERS τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή

22:33 21/4/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Αρνητικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα των ανθρώπων, που ήρθαν σε επαφή με τον Έλληνα ασθενή, που επέστρεψε πρόσφατα στην Αθήνα από την Σαουδική Αραβία, και νοσεί από τον ιό MERS, ανάμεσά τους και ο οδηγός ταξί, που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο στην Αμφιάλη Κερατσινίου, ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ.Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS
- κοροναϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.

Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS - Κοροναϊό είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου, βήχας, φτέρνισμα και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως Αραβική Χερσόνησος.

Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους. Όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έχουν ήδη εφαρμοστεί, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στο μεταξύ, ανησυχητική είναι η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη Σαουδική Αραβία, με τους νεκρούς να φτάνουν μέχρι τώρα τους 76, ενώ ο βασιλιάς Αμπντάλα απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον υπουργό Υγείας.

Ενημερωτικές αφίσεις θα αναρτηθούν από αύριο για την προστασία των πολιτών από τον κοροναϊό MERS στα διεθνή αεροδρόμια της Ευρωπης, σύμφωνα με οδηγία η οποία θα εκδοθεί από το Ευρωπαικο κέντρο πρόληψης νοσημάτων. Αυτό αποφασίστηκε σήμερα κατα την διάρκεια μαραθώνιας τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν το Ελληνικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, το αντίστοιχο Ευρωπαικό Κέντρο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν οτι το πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται στη αραβική χερσόνησο δεν θα επεκταθεί στην Ελλαδα ή σε αλλες Ευρωπαικές χώρες καθως μεσα σε διάστημα 9 μηνών τα εισαγόμενα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε δεκα.

Την ανάγκη λήψης μέτρων για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του θανατηφόρου κοροναϊού MERS, τονίζει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς στην παρούσα φάση «δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για τον νέο ιό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Λόγω και της μεγάλης θνητότητας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός καθώς το 50% των ασθενών που προσβάλλονται από τον νέο ιό καταλήγουν - έχει ιδιαίτερη σημασία ο περιορισμός μετάδοσης του MERS" τονίζει ο καθηγητής Τσακρής και προσθέτει: «Η χώρα μας είναι πύλη εισόδου ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και καλείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, όπως συνιστούν τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο αντιμετώπισης των λοιμώξεων ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά αυτού του θανατηφόρου ιού».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών «θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε άτομα που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα και έχουν προηγουμένως επισκεφθεί ή παραμείνει σε χώρες της αραβικής χερσονήσου για να δούμε αν υπάρχει λοίμωξη από τον νέο ιό. Και οι γιατροί πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να ελέγχονται τέτοια περιστατικά για πιθανή μόλυνση από τον νέο ιό, που είναι ιδιαίτερα παθογόνος και εμφανίζει υψηλή θνητότητα, δηλαδή από τα άτομα που προσβάλλονται ένα μεγάλο ποσοστό καταλήγει. Αυτό θορυβεί και τη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διασπορά του παθογόνου αυτού καινούργιου ιού στις χώρες της αραβικής χερσονήσου και ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία».
Keywords
Τυχαία Θέματα