Στα νερά της Μεσογείου συχνάζει το λιονταρόψαρο

10:59 28/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το λιονταρόψαρο, ίσως το πιο επικίνδυνο από τους θαλάσσιους εισβολείς που προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό, έχει πια ευκολότερη πρόσβαση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς η αύξηση των θερμοκρασιών, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η εκβάθυνση και διαπλάτυνση του Καναλιού του Σουέζ, διευκολύνουν την παρουσία του στα ζεστά νερά και, όπως λένε οι ερευνητές, είναι θέμα χρόνου το ψάρι αυτό να επεκταθεί προς το Αιγαίο.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες από την Κύπρο

και τη Βρετανία, αλλά και περισσότεροι ειδήμονες, σύμφωνα και με την πρόσφατη προειδοποίηση της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

Ο ερευνητής Δημήτρης Κλείτου του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών στη Λεμεσό και ο καθηγητής Τζέισον Χολ Σπένσερ της Σχολής Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, αναφέρουν ότι, με βάση τις μαρτυρίες ψαράδων και δυτών, μέσα σε διάστημα ενός μόνο έτους το λιονταρόψαρο έχει «κατακτήσει» σχεδόν όλη τη νότια ακτή της Κύπρου από τη Λεμεσό έως τον Πρωταρά.

Πριν από μερικούς μήνες, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) εξέδωσε ανακοίνωση ότι το εν λόγω ψάρι, ήδη εντοπίστηκε στα νερά της Ρόδου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, Το δηλητηριώδες λιονταρόψαρο (Pterois miles) τρέφεται με μια ποικιλία άλλων ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών. Γεννά κάθε τέσσερις μέρες, κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, παράγοντας περίπου δύο εκατομμύρια αυγά ετησίως, τα οποία παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που βοηθά την εξάπλωση του είδους.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα αγκάθια του λιονταρόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδη και εν δυνάμει θανατηφόρα για όποιον τρυπηθεί από αυτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα