Στη φτώχεια 86 εκατ. παιδιά απο την πανδημία που χτυπά τώρα την αμερικανική ήπειρο

09:25 28/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις απο τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού  που μπορεί να βυθίσει έως και 86 εκατομμύρια παιδιά  στη φτώχεια μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με κοινή μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children και της UNICEF.

Αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, 672 εκατομμύρια παιδιά θα πλήττονται από τη φτώχεια παγκοσμίως περί τα τέλη του 2020, με άλλα λόγια ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, διευκρινίζουν η μη κυβερνητική οργάνωση και η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Πάνω από τα δύο τρίτα των παιδιών αυτών ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και στη νότια Ασία.

Η αύξηση του αριθμού των παιδιών τα οποία πλήττονται γίνεται πραγματικότητα κυρίως στην Ευρώπη και στην κεντρική Ασία, σύμφωνα με την κοινή μελέτη, η οποία βασίζεται σε προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σε δημογραφικά δεδομένα από περίπου 100 χώρες.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 352.494 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός στην Κίνα, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι χθες είχαν καταγραφεί περισσότερα από 5.638.190 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 196 χώρες και εδάφη.

Στις ΗΠΑ, ξεπέρασαν τις 100.000 οι θάνατοι, αν και μειώθηκε ο μέσος ημερήσιος αριθμός απωλειών, οι επιχειρήσεις επαναλειτουργούν και οι Αμερικανοί βγαίνουν από το lockdown.

Η αμερικανική ήπειρος αποτελεί το νέο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  την Τρίτη. Μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στις ΗΠΑ προβλέπει ότι οι θάνατοι θα αυξηθούν με ραγδαίους ρυθμούς στη Βραζιλία, στη Χιλή και άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής έως και τον Αύγουστο.

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε την Πέμπτη το όριο των 25.000 νεκρών, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 1.086 θάνατοι.

Πρόκειται για τη χώρα που υφίσταται μακράν το πιο βαρύ πλήγμα στη Λατινική Αμερική. Ζει αυτό το  διάστημα ραγδαία άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης, με συνολικά 25.598 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 411.821 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (+20.599 σε 24 ώρες).

Ακόμη χειρότερα, επιστήμονες επιμένουν πως οι αριθμοί που ανακοινώνονται επίσημα είναι πολύ κατώτεροι των πραγματικών. Αυτή είναι η έκτη φορά που η χώρα των 210 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων ξεπερνά τους 1.000 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο αφότου η πανδημία επιταχύνθηκε, την περασμένη εβδομάδα.

Στο Περού κατέγραψαν  νέα θλιβερά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, αλλά ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις πως η χώρα έχει φθάσει πλέον στο «επίπεδο» της καμπύλης της επιδημίας.

Ο υπουργός  τοποθετήθηκε  αφού ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΫ), που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ότι η εξάπλωση της πανδημίας «ακόμη επιταχύνεται» στο Περού, όπως και στη Βραζιλία και στη Χιλή.

«Πρόκειται για μια μείωση βραδεία και προοδευτική. Αναμέναμε ότι θα ήταν πολύ πιο γρήγορη, αλλά η δυναμική της επιδημίας είναι διαφορετική», υποστήριξε από τη δική του πλευρά ο υπουργός Σαμόρα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του, οι αρχές κατέγραψαν 6.154 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει πλέον τους 135.905 (+36% μέσα σε μία εβδομάδα).

Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο (195) σήμανε επίσης νέο θλιβερό ρεκόρ, με το σύνολο των θυμάτων στη χώρα να πλησιάζει πλέον τα 4.000 (είναι 3.983), σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχε προειδοποιήσει πως αναμενόταν αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης.

Πανικός επικρατεί στη Χιλή. Γιατροί σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας προειδοποίησαν  την Τετάρτη ότι τα κρεβάτια εξαντλούνται καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό στο Σαντιάγο, φέρνοντας το προσωπικό στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αντιμέτωπο με πολύ δύσκολες αποφάσεις, καθώς ασθενείς πλημμυρίζουν το σύστημα υγείας.

Οι ημερήσιοι απολογισμοί νέων κρουσμάτων μόλυνσης στη Χιλή έχουν τετραπλασιαστεί από τις αρχές του Μαΐου σε επίπεδο περί τα 4.000· το σύνολο ξεπέρασε το όριο των 80.000. Οι ΜΕΘ στο Σαντιάγο πλέον είναι κατειλημμένες κατά 97%, κατέδειξε έρευνα της Εταιρείας Εντατικολογίας της Χιλής.

Πολλοί γιατροί δεν κρύβουν ότι φοβούνται πως πολύ σύντομα θα καλούνται να αποφασίζουν ποιοι ασθενείς θα πρέπει να οδηγηθούν στις τελευταίες διαθέσιμες κλίνες και ποιοι θα πρέπει να περιμένουν.

Οι αρχές στην Κολομβία θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επέβαλαν για να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στις αρχές του Ιουνίου, δήλωσε ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ζητώντας μολαταύτα από τους πολίτες να παραμείνουν σε απομόνωση στα σπίτια τους και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα προστασίας για να αποτραπεί η διασπορά.

Η Μπογοτά κάνει λόγο για 803 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 24.000 και πλέον  κρουσμάτων μόλυνσης. Η κυβέρνηση του Ντούκε επέβαλε καραντίνα σε όλη τη χώρα στα τέλη Μαρτίου.

Νέο αρνητικό ρεκόρ, με το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από κορονοϊό, παρουσίασε το τελευταίο 24ωρο η Αίγυπτος, με 910 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP,

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα