Στο Βόλο ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγιεφ
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Μαγνησίας, με αφορμή το βιβλίο του Πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, κ. ΡαχμάνΜουσταφάγιεφ, με τίτλο: «Το Αζερμπαϊτζάν ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις, 1918-1920» (Εκδόσεις Ενάλιος, 2016), διοργανώνουν ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδας», καθώς και την παρουσίαση του βιβλίου την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου
Το Αζερμπαϊτζάν των 10 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, αυτή η «άγνωστη» για το ευρύ κοινό χώρα, που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Κασπίας Θάλασσας, κατέχοντας σημαντικότατη γεωπολιτική θέση στο σταυροδρόμι της Ευρασίας, είναι, ως γνωστό, μία από τις νέες χώρες που προέκυψαν μετά από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στον Καύκασο, μαζί με την Γεωργία και την Αρμενία.Εκτός από την γενικότερη στρατηγική σημασία του στην περιοχή, είναι σημαντικό για την Ευρώπη και την Ελλάδα λόγω των ανεξάντλητων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί σήμερα το επίκεντρο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας. Οι δε οικονομικές σχέσεις του Αζερμπαϊτζάνμε την Ελλάδα γίνονται ιδιαίτερα στενές λόγω του αγωγού TAP (TransAdriaticPipeline) που ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν, διασχίζει την Μικρά Ασία, περνά στην Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία.
Στη «Γη της Φωτιάς» (έτσι ερμηνεύεται η λέξη Αζερμπαϊτζάν σε μια αρχαία περσική διάλεκτο) το σύγχρονο «μπλέκεται» αρμονικά με το παλιό, με την Ιστορία. Η δε πρωτεύουσα, το Μπακού, είναι μία πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων με καθαρά αντιθετικό συμβολισμό όσον αφορά την ονομασία της που σημαίνει «Ανεμοδαρμένη Πόλη», εικάζοντας ότι έχει αρχαία περσική προέλευση.Η θαυμαστή οικονομική πορεία, η πλούσια πολιτιστική ζωή, η μεγάλη ποικιλία των αξιοθέατων και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της αζέρικης πρωτεύουσας (γενέτειρας του σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ) έχουν μεταμορφώσει το Μπακού σε δημοφιλή προορισμό. Τοδε τειχισμένοκέντρο της παλιάς πόλης έχει κηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ιδιαίτερα φιλόμουση χώρα, ενώ το Μπακού είναι η πρώτη μωαμεθανική πόλη στην οποία εμφανίστηκε όπερα, το 1908 η «Leyla και Μajnan» του συνθέτη UzegirHazibeyov (1885-1948).
Οι ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν,ανάγονται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν η περιοχή αποτέλεσε τμήμα της αυτοκρατορίας του και της διάδοχης αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Το 252 μ.Χ. η αυτοκρατορία των Σασσανιδών μετέτρεψε το Αζερμπαϊτζάν σε υποτελή επικράτειά της. Το χριστιανικό παρελθόν του με τις βυζαντινές εκκλησίες χρονολογείταιτον 4ο μ.Χ. αιώνα, όταν υιοθετήθηκε επίσημα ο χριστιανισμός ως κρατική θρησκεία,πρινκατακτηθεί στα τέλη του 7ου αι. από τους Άραβες. Στα τέλη του 17ου αι. ολοκληρώθηκε ο εκτουρκισμός τωνΑζέρων, ενώ το 1828 το βόρειο τμήμα του παραχωρήθηκε στη Ρωσία. Το 1918 το Αζερμπαϊτζάν ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη δημοκρατία και το 1920 απέκτησε πολιτική οντότητα, ενώ το 1936 έγινε ομόσπονδη δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης. Ανακηρύχθηκε κράτος κυρίαρχο το 1989 και ανεξάρτητο στις 30 Αυγούστου 1991.
Η εκδήλωση-συζήτηση της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου θα αναφερθεί στις πολυμερείς σχέσεις των δύο χωρών, καθώς στους πρόσφατους πολιτισμικούς δεσμούς που εμβαθύνονται σταδιακά χάρη και στις οικονομικές σχέσεις. Στην ενδιαφέρουσα συζήτησηθα συμμετέχει και ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν κ. ΡαχμάνΜουσταφάγιεβ, ο οποίος φέτος εξέδωσε το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του με τίτλο: «Το Αζερμπαϊτζάν ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις, 1918-1920», που αναφέρεται στην ιστορία και την εξωτερική πολιτική της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, της πρώτης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη μουσουλμανική Ανατολή. Στη μελέτη αυτή του Αζέρου ιστορικού και διπλωμάτη αναλύεται η θέση και ο ρόλος της χώρας του στην πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων της σοβιετικής Ρωσίας, της οθωμανικής και κεμαλικής Τουρκίας, της Γερμανίας και των συμμαχικών δυνάμεων που επικράτησαν στο Α΄ παγκόσμιο Πόλεμο κατά την περίοδο 1918-1920.
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:
ΡαχμάνΜουσταφάγιεφ (Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Δρ Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών)
Μιχάλης Ζουμπουλάκης (Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
Νίκος Κυριαζής (Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
Αννίτα Πρασσά (Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Μαγνησίας, Δρ Ιστορίας).
Την εκδήλωση συντονίζει ο Χρήστος Κόλλιας (Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).
Ραχμάν Μουσταφάγιεφ
Ο ΡαχμάνΜουσταφάγιεφ γεννήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στις 26 Σεπτεμβρίου 1963, σε οικογένεια διπλωματών. Το 1985 αποφοίτησε με αριστεία από τη Σχολή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας του Υπουργείου Εξωτερικών της ΕΣΣΔ. Την περίοδο 1987-1992 υπηρέτησε στο Υπουργείο Εξωτερικών της ΕΣΣΔ. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τον Μάιο του 1992 επέστρεψε στο Αζερμπαϊτζάν, όπου αρχικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ανεξάρτητη εφημερίδα, και κατά την περίοδο 1993-1994 στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.
Κατά τα έτη 1994-1997 και 2000-2006 υπηρέτησε στην Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στη Μόσχα, ενώ την περίοδο 2006-2009 ηγήθηκε του Τμήματος ΗΠΑ και Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν. Από τον Δεκέμβριο του 2009 είναι Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και την Αλβανία.
Υποψήφιος διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, τον Ιούλιο του 1993, υποστήριξε την διδακτορική του διατριβή με θέμα «Ισλάμ και εθνικισμός στη θεωρία και την πρακτική της κρατικής οικοδόμησης». Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών δημοσιεύσεων και άρθρων, καθώς και της μονογραφίας «Δύο Δημοκρατίες. Οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Ρωσίας, 1918-1922», η οποία κυκλοφόρησε στη Μόσχα το 2006.
Τον Ιούνιο του 2009 τιμήθηκε με το Σταυρό του Τάγματος της Αξίας από τον Πρόεδρο της Πολωνίας για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των σχέσεων Πολωνίας-Αζερμπαϊτζάν. Τον Ιούλιο του 2014 του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Επίτιμου Εταίρου του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν».
Το βιβλίο του «Το Αζερμπαϊτζάν ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις, 1918-1920» (εκδόσεις Ενάλιος 2016):
Στη μελέτη του Αζέρου ιστορικού και διπλωμάτη ΡαχμάνΜουσταφάγιεφ, αναλύεται η θέση και ο ρόλος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (της Πρώτης Δημοκρατίας) στην πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων της σοβιετικής Ρωσίας, της οθωμανικής και κεμαλικής Τουρκίας, της Γερμανίας, και των συμμαχικών δυνάμεων που επικράτησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία), κατά την περίοδο 1918–1920. Σ’ αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα δίνεται στην ανάλυση της πολιτικής της σοβιετικής Ρωσίας ως προς το ανεξάρτητο Αζερμπαϊτζάν.
Στην μονογραφία του Μουσταφάγιεφ αναλύονται επίσης τα αίτια της πτώσης της Πρώτης Δημοκρατίας και εξετάζονται οι σημαντικότερες συνέπειες της απώλειας της ανεξαρτησίας και της εδραίωσης του κομμουνιστικού καθεστώτος στο Αζερμπαϊτζάν.
Το βιβλίο απευθύνεται σε ιστορικούς, ειδικούς στην πολιτική επιστήμη, διπλωμάτες, καθώς και σε εκείνους που ενδιαφέρονται για την ιστορία και την εξωτερική πολιτική της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, της πρώτης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην μουσουλμανική Ανατολή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η εν ψυχρώ δολοφονία του οδηγού λεωφορείου στη Σαλαμίνα
- Η σφαγή στο λεωφορείο με μάρτυρα την αρραβωνιαστικιά του θύματος
- Βαρουφάκης προς Ντράγκι: Τι φοβάστε και αρνείστε να δημοσιοποιήσετε τη γνωμάτευσή σας να κλείσουν οι ελληνικές τράπεζες;
- Εγκαταλείπουν τη χώρα οι νέοι γιατροί. Ποιοι προορισμοί κερδίζουν το ενδιαφέρον τους
- Άγριο «πέσιμο» της Θύρας 7 στον Φορτούνη και ατάκα που θα συζητηθεί
- Οι τιμές των ακινήτων και πώς πρόκειται να αλλάξουν
- Ελένη Μενεγάκη: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση της!
- Εκτός Αθήνας τα αυτοκίνητα diesel...
- Διέρρευσε η μαύρη λίστα του Λυμπερόπουλου, ποιοι φεύγουν το καλοκαίρι από τον ΠΑΟ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 18-2-2017
- Δύο σημαντικές απώλειες Ελλήνων καλλιτεχνών (video)
- Έβρος: Συλλογή υπογραφών για τη στήριξη προσλήψεων στην ειδική αγωγή.
- Βόλος: Λαογραφικό Μουσείο μέσω Leader στο Βελεστίνο
- Ακούστε, δείτε, αγγίξτε, μυρίστε, γευτείτε στο Μέγαρο Μουσικής!
- Στο Βόλο ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγιεφ
- ΕΡΤ1 – Ες αύριον τα σπουδαία: «Ηλέκτρα»
- Ορεστιάδα: Καλλιέργεια μέσω …διαστήματος προβλέπουν τα νέα προγράμματα της Ε.Ε.
- Μοζαμβίκη: Επτά νεκροί από το πέρασμα του τροπικού κυκλώνα Ντινεό (video)
- Ορεστιάδα: Καλλιέργεια μέσω …διαστήματος προβλέπουν τα νέα προγράμματα της Ε.Ε., που παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Στο Βόλο ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγιεφ
- Ορεστιάδα: Καλλιέργεια μέσω …διαστήματος προβλέπουν τα νέα προγράμματα της Ε.Ε.
- Φ. Γεννηματά: Συνεννόηση δεν σημαίνει ασυλία για την κυβέρνηση
- Αντιπολίτευση: «Η μόνη υπηρεσία που μπορεί πια να προσφέρει ο Μουλάς στο Δ.Σ. είναι η παραίτησή του από τη θέση του προέδρου»
- Χαρακτηρισμός ως μνημείων, των υπαίθριων γλυπτών της Σκιάθου
- Βόλος: Λαογραφικό Μουσείο μέσω Leader στο Βελεστίνο
- Τη μαθητεία τους στο δήμο Ρήγα Φεραίου θα κάνουν έξι μαθητές
- Αποκριάτικες εκδηλώσεις από το Δήμο Βόλου
- Β. Κικίλιας: «Η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα»
- Πολιτιστική ατζέντα (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μοσχαράκι με πατάτες στη γάστρα
- Πυρά Καμμένου κατά Φίλη: Να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και τώρα, αν θέλει τους Ανεξάρτητους Ελλήνες
- Κάνει όπισθεν και γκρεμίζει στο κενό μητέρα και μικρό παιδί (Vid)
- Κρήτη: Ο ένας τον κερνούσε κι ο άλλος έκλεβε και έκαιγε το σπίτι του!
- Η κλιματική αλλαγή συρρικνώνει όλο και πιο πολύ την περίοδο του σκι στις Άλπεις
- Ένα παιδί 3 ετών σκοτώθηκε σε έκρηξη στην Τουρκία
- Reuters: Πώς λέμε deja vu στα ελληνικά; - Ο εφιάλτης του 2015
- «Τρέχουν» σενάρια νέας φορολογικής κλίμακας και μείωσης του αφορολόγητου
- Κότες ως παρένθετες μητέρες για άλλα είδη πουλερικών!
- Οι ξεκαρδιστικές προσπάθειες μπαμπάδων να κάνουν μπαλέτο με τις κόρες τους! (vids)