Στον SSM τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια

18:06 29/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα επικαιροποιημένα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 41,9 δισ. ευρώ περίπου αθροιστικά μέχρι το τέλος του 2019 θα πρέπει να υποβάλλουν οι συστημικές τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (Single Supervisor Mechanism – SSM) μέχρι την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) περιλαμβάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και τα ρυθμισμένα

δάνεια μέχρι 12 μήνες.

Οι τράπεζες θα προσδιορίσουν τους τρόπους επίτευξης των στόχων σε τριμηνιαία βάση, αρχής γενομένης από το φετινό 3ο τρίμηνο.

Τα δυο τελευταία τρίμηνα του 2016 θα χρησιμοποιηθούν επίσης για να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στην επιχειρησιακή βάση των τραπεζών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο τεράστιο όγκο δουλειάς και την επίτευξη των στόχων.

Στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών (NPEs) να μειωθούν κατά 40% ή 41,9 δισ. ευρώ από τα επίπεδα των 103,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015 για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της χώρας σε 61,6 δισ. ευρώ. Οι συνολικές χορηγήσεις προβλέπεται επίσης να μειωθούν αθροιστικά.

Η μείωση των NPEs θα προέλθει κυρίως από ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων που σκοπό έχουν να καταστήσουν ενήμερα δάνεια αρκετά από εκείνα που δεν εξυπηρετούνται σήμερα.

Με βάση τους υπολογισμούς της ΤτΕ, μικρή συμβολή στη μείωση των NPEs θα έχουν οι πωλήσεις κόκκινων δανείων και οι πλειστηριασμοί-ρευστοποίηση εξασφαλίσεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Κάθε τράπεζα έχει τους δικούς της στόχους που εξειδικεύονται ανα κατηγορία, π.χ. επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά.

Ομως, το θεσμικό πλαίσιο που θα χρησιμοποιηθεί για την μείωση των NPEs δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η μετοχοποίηση χρέους των επιχειρήσεων και η κάλυψη των τραπεζικών στελεχών που θα υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων με απομείωση απαιτήσεων από το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για απιστία είναι ανάμεσα στα εκκρεμή ζητήματα.

Βελτιώσεις θα πρέπει να υπάρξουν τόσο στο πλαίσιο εξωδικαστικής διευθέτησης χρέους επιχειρήσεων. Αυτό αφορά το πτωχευτικό δίκαιο και τον νόμο για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών.

Επίσης, για πρώτη φορά, οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει επίσης να υποβάλλουν επίσης σχέδια ανάκτησης (recovery plans) στον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών (SRM) σε περίπτωση που χρειασθούν διάσωση.

Οι τράπεζες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν αναλυτικά τις δράσεις, π.χ. παύση νέων δανειοδοτήσεων, που θα υλοποιήσουν σε περίπτωση που χρειασθούν κεφάλαια πριν «κουρευτούν» οι καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα