Συνεχίζονται οι δυσκολίες για επιχειρηματίες και καταναλωτές σύμφωνα με έρευνα του ΒΕΘ

14:57 5/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Δυσκολιών συνέχεια για τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές δείχνει έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, διενεργήθηκε στο διάστημα 29 – 30 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 επιχειρήσεων – μελών του ΒΕΘ

και 400 καταναλωτών, με στόχο να καταδείξει τις επιπτώσεις της οικονομικής συγκυρίας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Όπως αποκαλύπτεται, έξι στους δέκα Θεσσαλονικείς (62%) θα μετανάστευε στο εξωτερικό για εργασία εάν τους δινόταν η ευκαιρία, ενώ έξι στις δέκα οικογένειες έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος και πέντε στα δέκα νοικοκυριά βλέπουν το τελευταίο εξάμηνο το μηνιαίο εισόδημα τους να έχει περιοριστεί, κατά μέσο όρο 22%.

Βάσει της έρευνας, δυο άτομα είδαν, κατά μέσο όρο, από την αρχή του τρέχοντος έτους, την έξοδο από την επιχείρηση στην οποία εργαζόταν, ενώ στο ερώτημα προς τους επιχειρηματίες για το τι σκέφτονται να κάνουν το επόμενο εξάμηνο, το 46% απάντησε πως θα κρατήσει το προσωπικό που έχει, το 40% πως δεν απασχολεί προσωπικό, το 8% πως θα προσλάβει, το 2% πως θα μειώσει τις ώρες εργασίας, το 1% πως θα εφαρμόσει εκ περιτροπής ωράριο και το 3% πως θα προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας.

Μειωμένο τζίρο κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο φέτος το 47% των ερωτηθέντων, αύξηση το 10% και το 43% απάντησε πως παρέμεινε σταθερός, με τη μέση μείωση να διαμορφώνεται στο 27%. Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι στο επόμενο εξάμηνο, το 52% δήλωσε πως δεν περιμένει καμία μεταβολή στον τζίρο του, για αύξηση έκανε λόγο το 19%, ενώ το 29% περιμένει μείωση. Στο ερώτημα τι προβλέπουν για το μέλλον της επιχείρησής τους, το 65% δήλωσε λίγο, έως καθόλου αισιόδοξο και το 35% αρκετά, έως πολύ. Επίσης, στο ερώτημα αν ανταποκρίνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις, το 60% απαντά ναι/ μάλλον ναι, το 35% όχι /μάλλον όχι, ενώ ένα 5% απέφυγε να απαντήσει. Στην αντίστοιχη ερώτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές το 70% απάντησε πως ανταποκρίνεται, το 20% πως αδυνατεί και 10% δεν απάντησε.

Εξάλλου, στο 50% ανέρχεται το ποσοστό των επιχειρηματιών που δήλωσε ότι καταβάλλει χαμηλότερες εισφορές, με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, ένα 30% είπε πως δεν έχει υπάρξει μεταβολή και το 20% έκανε λόγο για υψηλότερες εισφορές. Για το αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί στη Θεσσαλονίκη, ποσοστό 59% μίλησε για επενδύσεις στη μεταποίηση και στη βιομηχανία και ειδικότερα το 42% απάντησε ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στον τουρισμό, το 29% ζήτησε στήριξη του πρωτογενούς τομέα και το 31% μίλησε για βελτίωση υποδομών.

Δεν «βλέπει» λουκέτο φέτος το 80% των συμμετεχόντων στην έρευνα

Λίγο, έως καθόλου πιθανό εκτιμά πως είναι το ενδεχόμενο λουκέτου της επιχείρησης του εντός του τρέχοντος έτους, το 80% των συμμετεχόντων, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 20%. Στην ερώτηση για το αν χρειάστηκε την περίοδο της κρίσης να μεταβληθούν οι επιχειρήσεις των ερωτηθέντων από αμιγώς μεταποιητικές, ή παροχής υπηρεσιών και σε εμπορικές, το 19% απάντησε θετικά. Από αυτούς που έκαναν την εν λόγω στροφή στην επιχείρηση τους, κατά 38% πραγματοποιούν εμπόριο και κατά 62% παράγουν.

Για μείωση οικογενειακού εισοδήματος μιλά το 49% των Θεσσαλονικέων

Στο μεταξύ, μείωση στο οικογενειακό του εισόδημα βλέπει το τελευταίο εξάμηνο το 49% των καταναλωτών που συμμετείχε στην έρευνα (μέση πτώση 22%), βελτίωση το 8% και σταθερότητα το 43%. Κύρια πηγή εισοδήματος για τα νοικοκυριά αποτελεί για το 54% η σύνταξη, ο μισθός για το 32%, τα κέρδη από επιχείρηση για το 6%, τα εισοδήματα από ακίνητα για το 3%, τα επιδόματα για το 2%.

Άνεργα μέλη δήλωσε πως έχει στην οικογένεια του το 58% των καταναλωτών, με το μέσο όρο των ανέργων μελών ανά οικογένεια να είναι 1,3 άτομα. Το ποσοστό των οικογενειών με ένα άνεργο διαμορφώνεται στο 67%, με δυο ανέργους σε 30% και με τρεις ανέργους και άνω, σε 3%.

Μεταξύ άλλων, απαισιόδοξο, για την κατάσταση του νοικοκυριού του το επόμενο εξάμηνο δήλωσε το 54%, σταθερότητα βλέπει το 22% και για βελτίωση μιλά το 7%. Το 60% δήλωσε πως ανταποκρίνεται στις φορολογικές του υποχρεώσεις, ενώ το 40% μίλησε για αδυναμία.

Απεύχονται να τους προκύψει ένα έκτακτο έξοδο των 500 ευρώ, επτά στα δέκα νοικοκυριά, καθώς, όπως λένε, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, ενώ τρεις στους δέκα λένε πως μπορούν να το υποστηρίξουν. Κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά δήλωσαν πως χρειάζονται για τις βασικές μηνιαίες ανάγκες τους 1270 ευρώ, με το μέσο μισθό να εκτιμάται στα 1176 και τη μέση σύνταξη στα 722 ευρώ.

Αντίστοιχα, στο ερώτημα «ποιές δαπάνες περιορίσατε λόγω κρίσης;» το 87% απάντησε πως σταμάτησε τις εξόδους για διασκέδαση, το 79% τα ταξίδια, το 70% τις δαπάνες σε ένδυση, υπόδηση, το 38% για τσιγάρα και ποτά, το 19% τη συντήρηση του οχήματος του, το 16% τη θέρμανση και την επίσκεψη σε γιατρό και το 13% τα είδη διατροφής.

Ψήφο εμπιστοσύνης στις πιστωτικές/ χρεωστικές κάρτες έδωσε το 66% δηλώνοντας πως τις χρησιμοποιεί περισσότερο, 25% είπε πως κάνει την ίδια με το παρελθόν χρήση και το 9% λιγότερο.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, δήλωσε πως το θέμα της φοροδιαφυγής είναι «οδυνηρό», σημείωσε πως φυσικά δεν το δικαιολογεί και τόνισε ωστόσο ότι «το κάνουν όσοι μπορούν να ρισκάρουν και το κάνουν για να ζήσουν και όχι να πλουτίσουν». Ο οικονομικός επόπτης του ΒΕΘ, Αναστάσιος Λυκάρτσης, αναγνωρίζοντας ότι τα χρόνια προ οικονομικής κρίσης υπήρχε «ασυδοσία» στην αγορά, επισήμανε ότι «η αγορά ξεκαθαρίζει και όσοι τελικά καταφέρουν να μείνουν ζωντανοί θα είναι οι καλοί και σοβαροί επιχειρηματίες».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα