Τα κύρια θέματα της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος (video)

11:31 17/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα εργασιακά, τα φορολογικά και μια σειρά από άλλα επιμέρους θέματα θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια αρχικά και τους εκπροσώπους των θεσμών αργότερα.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ώστε να πάρει το πράσινο φως στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και να μην δημιουργήσει εμπόδια στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και εν συνεχεία στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Ομως,

ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε δήλωσε πρόσφατα ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει προς το τέλος του προγράμματος το 2018.

Προφανώς, ο κ. Σόιμπλε εννοεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τον μακροχρόνιο μηχανισμό στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου αφού τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προβλέπεται να αρχίσουν να υλοποιούνται με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουν επιπτώσεις στη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, όμως το μέγεθος των επιπτώσεων δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί.

Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τυπικά με την εκταμίευση του ποσού των 1,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αφού προηγηθεί το πράσινο φως του Euro Working Group (EWG).

Πρόσφατα, ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε σε ανοικτή επιστολή 36 ευρωβουλευτών που ζητούσαν να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το συντομότερο ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης «είναι αρμόδια για την λήψη της σχετικής απόφασης … Αναμένω επομένως να αρχίσουν αυτή τη διαδικασία μέσα στο (τρέχον) φθινόπωρο. Η μπάλα είναι ξεκάθαρα στη δική τους περιοχή«.

Την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση να κρατήσουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, επικαλούμενη τις γερμανικές εκλογές, τις διαφορές απόψεων του Βερολίνου με το ΔΝΤ και την ευαισθησία της ελληνικής πλευράς σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, π.χ. εργασιακά θέματα.

Ειδικότερα στα εργασιακά, ο τρόπος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ επανέλαβε ότι στόχος είνα να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις εργασίας,ενώ έδωσε στοιχεία για το πως διαμορφώνεται το νέο περιβάλλον στις συντάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα