Τα πιο ελπιδοφόρα φάρμακα για την αντιμετώπιση της Covid-19

15:07 5/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σημαντικός αριθμός κλινικών μελετών διερευνά διάφορες θεραπευτικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του COVID-19. Ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία από τον Π.Ο.Υ για την αποτελεσματικότητα του Remdesevir, ενώ ελπίδες γεννά μια μελέτη στην Ολλανδία για τη δημιουργία ειδικών αντισωμάτων που αδρανοποιούν τον ιό.

Επαφές με τις ΗΠΑ και την εταιρεία παραγωγής του Remdesevir θα έχει το επόμενο διάστημα ο Π.Ο.Υ, ώστε να διερευνήσει την ευρύτερη διαθεσιμότητα

του αντιικού φαρμάκου για την καταπολέμηση του κορονοϊού, αφού τα πρόσφατα δεδομένα κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι το φάρμακο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στη μείωση των χρόνων ανάκαμψης για ασθενείς με Covid-19.

Μάλιστα οι ασθενείς που έλαβαν Remdesivir ανάρρωσαν μετά από 11 ημέρες, τέσσερις ημέρες γρηγορότερα από εκείνους που δεν το έλαβαν. Παρόλο που το φάρμακο χορηγήθηκε για επείγουσα χρήση, υπάρχουν ακόμη αρκετές συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης και της δοκιμής αλληλεγγύης από τον ΠΟΥ, η οποία ελέγχει το φάρμακο για να δει εάν είναι αποτελεσματικό και ασφαλές στην καταπολέμηση του κορονοϊού.

Ειδικά αντισώματα που αδρανοποιούν τον ιό

Οι ερευνητές από την Ολλανδία κατάφεραν να αναγνωρίσουν τα ειδικά αντισώματα, που αδρανοποιούν τον ιό και ουσιαστικά δεσμεύουν την πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο ιός συνδέεται με τα κύτταρα. Αυτή η πρωτεΐνη-ακίδα, που συνδέεται στον υποδοχέα ACE2, αποτελείται από δύο υπομονάδες.

Οι ερευνητές κατάφεραν να φτιάξουν στο εργαστήριο αντισώματα, τα οποία δεσμεύουν την υπομονάδα που κυρίως είναι υπεύθυνη για τη σύνδεση με τα ανθρώπινα κύτταρα.

Επειδή αυτό το αντίσωμα προήλθε από ποντικούς, στη συνέχεια το μετέτρεψαν ώστε να περιέχει μόνο ανθρώπινες ακολουθίες στα αμινοξέα του (εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα).

Ακολούθως, επιβεβαίωσαν ότι η χορήγηση αυτού του αντισώματος εμπόδιζε τη μόλυνση κυττάρων από τον ιό. Σε αυτά τα πειράματα ανθρώπινα κύτταρα εκτίθονταν στον ιό και όταν αυτό γινόταν παρουσία του αντισώματος τότε ο ιός δεν μπορούσε να μπει μέσα στα κύτταρα και αδρανοποιείτο. Είναι, επίσης, σημαντικό ότι το αντίσωμα ήταν δραστικό και εναντίον άλλων συγγενικών ιών, όπως του SARS-CoV.

Αυτή είναι η πρώτη αναφορά ενός (ανθρώπινου) μονοκλωνικού αντισώματος που εξουδετερώνει το SARS-CoV-2.

Τι λένε οι επιστήμονες

Σύμφωνα με  δύο καθηγητές του ΕΚΠΑ, αυτό το αντίσωμα θα είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη νέων τεστ ανίχνευσης του ιού, ενώ πιθανώς να μπορούν αναστείλουν τη μόλυνση από τον ιό ή να βοηθήσουν στην κάθαρση του οργανισμού από τον ιό.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ποσότητες που μπορούν να παρασκευαστούν είναι ουσιαστικά απεριόριστες, σημειώνουν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης, συνοψίζοντας τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης από την Ολλανδία σχετικά με την παρασκευή ειδικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στο εργαστήριο.

Όπως προσθέτουν, η κατάλληλη τεχνολογία και τεχνογνωσία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

Μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται σήμερα σε ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων στην ογκολογία, στη ρευματολογία, στη νευρολογία, στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, της ανθεκτικής υπερλιπιδαιμίας κ.ά.

Πρόκειται για ειδικές θεραπείες που αναγνωρίζουν έναν συγκεκριμένο στόχο, συνήθως μία πρωτεΐνη που βρίσκεται πάνω στα κύτταρα ή μία πρωτεΐνη που κυκλοφορεί στο αίμα.

Έτσι, συνήθως δεν έχουν δράσεις πέρα από τον στόχο τους και η τοξικότητά τους είναι σχετικά περιορισμένη.

Πηγή:ΕΡΤ, Ανταπόκριση, Στρασβούργο:Κώστας Δαβάνης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα