Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού – Το αγαπημένο εκρηκτικό των Ταλιμπάν

18:04 5/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το νιτρικό αμμώνιο, το οποίο φέρεται να προκάλεσε τις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού με τους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες και άστεγους, είναι μια άοσμη κρυσταλλική ουσία. Αποτελεί την πρώτη ύλη για τα λιπάσματα, αλλά ταυτόχρονα και την αιτία πολλών εκρήξεων και δυστυχημάτων σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η έκρηξη σε εργοστάσιο φυτικών λιπασμάτων το 2013 στο Τέξας των ΗΠΑ

με 15 νεκρούς, που θεωρήθηκε δολιοφθορά, αλλά και η έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο Τουλούζη της Γαλλίας το 2001 με 31 νεκρούς, το οποίο θεωρήθηκε δυστύχημα.

Το νιτρικό αμμώνιο δεν είναι εκρηκτική ύλη, ωστόσο μπορεί να καταστεί εύφλεκτο υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Είναι, επίσης, βασικό συστατικό βιομηχανικού εκρηκτικού το οποίο χρησιμοποιείται στις εξορύξεις μεταλλευμάτων, ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βομβών και το αγαπημένο εκρηκτικό των Ταλιμπάν. Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν τη μείξη του νιτρικού αμμωνίου με ανθρακικό ασβέστιο για να δημιουργηθεί νιτρικό ασβέστιο, το οποίο είναι ασφαλέστερο.

Στις ΗΠΑ, μετά το χτύπημα στην Οκλαχόμα το 1995, που στοίχισε τη ζωή σε 168 ανθρώπους, οι κανονισμοί έγιναν αυστηρότεροι με το πρόγραμμα (ANSP) Under the Chemical Facility Anti-Terrorism Program.

Παρόμοια δυστυχήματαΓερμανία, 1921: Περίπου 4.500 τόνοι νιτρικού αμμωνίου προκάλεσαν έκρηξη στην πόλη Λούντβιχσχαφεν, σκοτώνοντας περισσότερους από 500 ανθρώπους.Τέξας Σίτι στις ΗΠΑ, 1947: Εξερράγη ποσότητα 2.300 τόνων νιτρικού αμμωνίου προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 581 ανθρώπων και παλιρροϊκό κύμα 4,5 μέτρων.Τιαντζίν στην Κίνα, 2015: Έκρηξη νιτρικού αμμωνίου σε αποθήκη είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 173 άνθρωποι.Το σκηνικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με το BBC, η καταστροφή ήρθε σε μια από τις χειρότερες περιόδους για τον Λίβανο. Η πανδημία του κορονοϊού και το ήδη βεβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας, η οικονομική κρίση (με τον κόσμο να διαδηλώνει στους δρόμους), η επισιτιστική ανασφάλεια, αφού ο Λίβανος εισάγει μεγάλο μέρος των τροφίμων και η έκρηξη κατέστρεψε και το σιτάρι που ήταν αποθηκευμένο στο λιμάνι, αλλά και οι πολιτικές διαμάχες που σαρώνουν τη χώρα (την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005), συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό.

Σημειώνεται επίσης η αβυσσαλέα εχθρότητα της Χεζμπολά του Λιβάνου με το Ισραήλ, το οποίο αρνείται κάθε σχέση με το συμβάν.

Την ίδια ώρα, τα περισσότερα ΜΜΕ κατηγορούν τις αρχές τουλάχιστον για αμέλεια σχετικά με το αποθηκευμένο επικίνδυνο υλικό στο λιμάνι της Βηρυτού.

ΠΗΓΗ: AFP, BBC

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα