Το μετεωροσκόπιο του ΑΠΘ κάνει προγνώσεις καιρού από το 1930 (Video)

19:54 15/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Συσκεύες μέτρησης του ανέμου, της θερμοκρασίας και της υγρασίας, ηλιογράφος που μετρά καθημερινά την ηλιοφάνεια θερμόμετρα και άλλα επιστημονικά όργανα βρίσκονται στο δώμα του κτιρίου του Μετεωροσκοπίου, στην καρδιά της πανεπιστημιούπολης στην Θεσσαλονίκη. Εκεί, το επιστημονικό προσωπικό του τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας κάνει καθημερινή πρόγνωση για τον καιρό. 

«Αριθμητική πρόγνωση σε καθημερινή βάση, τρέχει ένα cluster υπολογιστών, όπου γίνονται δισεκατομμύρια υπολογισμοί

μέσα σε μια ώρα, για να γίνει η πρόγνωση, που απαιτεί ένα πολύ σημαντικό σύστημα υπολογιστών για αυτή τη διαδικασία» λέει στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο Πρόδρομος Ζάνης, καθηγητής στον τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ.

Στο μετεωροσκοπείο Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο παλαιότερος μετεωρολογικός σταθμός της βόρειας Ελλάδας, που έχει μετρήσεις από το 1930. Το μετεωροσκοπείο διαθέτει ένα δίκτυο έξι μετεωρολογικών σταθμών, δυο εκ των όποιων έχουν τοποθετηθεί στον Όλυμπο. Μάλιστα ό ένας μετεωρολογικός σταθμός του Ολύμπου βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο στα Βαλκάνια, σε υψόμετρο 2.817 μέτρων.  Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας ΑΠΘ Θεόδωρο Μαυρομάτη, στη Θεσσαλονίκη η μέση θερμοκρασία το 2020 ήταν 1 βαθμός πάνω από τον κλιματικό μέσο όρο, ενώ το 2018 ήταν το θερμότερο έτος από το 1930 που άρχισαν οι μετρήσεις στο Μετρωροσκοπίο.

Θερμοϋγρογράφος, ακτινόμετρο, βροχογράφος, στρατιωτικό ανεμόμετρο του γερμανικού στρατού από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, είναι μερικά από τα συμβατικά μετεωρολογικά εργαλεία που βρίσκονται στον χώρο του Μετεωροσκοπείου. 

Τα μέλη του τομέα διδάσκουν τα μαθήματα μετεωρολογίας και κλιματολογίας στους φοιτητές του τμημάτων γεωλογίας, φυσικής, μαθηματικών, βιολογίας και δασολογίας, ενώ διατίθεται και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη μετεωρολογία, κλιματολογία και ατμοσφαιρικό περιβάλλον

«Η μετεωρολογία είναι μια φυσική επιστήμη η οποία χρειάζεται και απαιτεί βασικές και πολύ σημαντικές γνώσεις φυσικής, μαθηματικών και χημείας, και άλλων επιστημών και μάλιστα τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική η συνεισφορά της επιστήμης της πληροφορικής για την πρόγνωση του καιρού, άρα καταλαβαίνουμε όσο απλό και αν φαίνεται το θέμα της πρόγνωσης καιρού, που μας απασχολεί όλους στην καθημερινότητα μας, από κάτω έχει ένα πολύ σημαντικό φόρτο εργασίας και πολύ σημαντική γνώση η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 100-150 χρόνια» εξηγεί ο κ. Ζάνης.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της επιστήμη της μετεωρολογίας, εισάγοντας τις δορυφορικές παρατηρήσεις, τις παρατηρήσεις με ραντάρ, ενώ τα αυτοματοποιημένα μετεωρολογικά εργαλεία βοηθούν στη βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού

Στα επόμενα χρόνια είναι γεγονός ότι θα να μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των κλιματικών μεταβολών. Περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις στο το επιστημονικό κομμάτι της μετεωρολογίας και της κλιματολογίας, όσον αφορά τη συνεισφορά της στην κατανόηση των μεταβολών στο κλίμα και για το μέλλον και το παρελθόν.

Η μετεωρολογία αποτελεί τη μοναδική επιστήμη που κάνει βραχυπρόθεσμη πρόγνωση ενός φαινομένου, του καιρού. Παρ’ όλα αυτά, η επιστήμη δεν περιορίζεται μόνο στην πρόγνωση, καθώς οι ερευνητές αφιερώνουν πολύ χρόνο για να μελετήσουν και να αναλύσουν τις μετεωρολογικές, τις κλιματικές και τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τα αντίστοιχα φαινόμενα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα