Το πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας κατά των hackers (Video)

19:44 15/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Το τμήμα Πληροφορικής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ηγείται του τριετούς ευρωπαϊκού προγράμματος SPEAR. Μέσω αυτού η ερευνητική ομάδα εξετάζει πώς να μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα και να αποκρούει τις επιθέσεις.

Οι επιθέσεις που συνήθως παρατηρούνται στοχεύουν είτε σε στα δίκτυα ολόκληρων κρατών, θέλοντας να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία είτε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, προκειμένου να παραποιήσουν τα στοιχεία των μετρήσεων κατανάλωσης ρεύματος για να χρεωθεί με υπέρογκα ποσά

Όπως αναφέρει ο Θανάσης Λιατίδης, υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα

ηλεκτρολόγων μηχανικών στο Πανεπιστήμο Δυτικής Μακεδονίας, η επίθεση μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε μεριά του κόσμου, γιατί διεξάγεται μέσω διαδικτύου. Αν ο hacker καταφέρει και πάρει πρόσβαση στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει από μικρές βλάβες έως και να φέρει ολόκληρες χώρες σε καταστάσεις χάους.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται η ομάδα είναι τέσσερα: επίθεση σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Βουλγαρία, στο Έξυπνο Σπίτι που βρίσκεται στο ΕΚΕΤΑ, σε έναν υποσταθμό στην Ισπανία και σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Λαύριο και την Αθήνα.

Ένας ακόμα στόχος του προγράμματος είναι να βρει τρόπους που μπερδεύουν τους επιτιθέμενους ώστε να μην γνωρίζουν ποιο στόχο πρέπει να χτυπήσουν.

Μέσω του προγράμματος, οι οργανισμοί που συμμετέχουν στην έρευνα μπορούν να διαμοιράσουν μεταξύ τους πληροφορίες σχετικές με επιθέσεις, ώστε να λαμβάνουν τα μέτρα τους ανάλογα.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 «κάποτε ο στόχος των κυβερνοεπιθέσεων ήταν ένας κωδικός ή μία σελίδα, τώρα είναι οργανωμένες, στοχευμένες επιθέσεις μεγάλης κλίμακας και συχνά κατευθυνόμενης χρηματοδότησης, με σκοπό να φέρουν το χάος, να πλήξουν τη δημοκρατία ή να ασκήσουν τρομοκρατία». Ο ίδιος έκανε λόγο για «ψηφιακό πόλεμο» τονίζοντας ότι είναι στις προτεραιότητες της Ε.Ε. να αναπτυχθούν μηχανισμοί άμυνας. Οι ερευνητές που συμμετέχουν στο έργο SPEAR έχουν αναπτύξει μια πλατφόρμα με στόχους, για την ανίχνευση απειλών αγνώστου τύπου, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως η μηχανική και η βαθιά μάθηση. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο. Η ανάγκη για προγράμματα όπως το SPEAR είναι κυρίως αυτό το διάστημα  επιτακτική καθώς εξαιτίας του κορωνοϊού οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα